De Indiase keuken maakt zeer ruim gebruik van kruiden en specerijen.Alleen daarom al is het een gezonde keuken. Maar daarnaast zijn de recepten overwegend plantaardig en zitten ze boordevol groenten. Wij bij PuurGezond zijn dus fan van deze smakelijke gerechten.
De meeste gerechten bij de Thai of Vietnamees bevatten veel groenten en verder wat kip, vis of tofu en zijn daarmee prima keuzes. Als je de gerechten met kokosmelk (zoals romige curry's) of vet vlees links laat liggen, is bijna elke keuze gezond.
Zo zet CNN Griekenland op de eerste plaats van gezondste keukens ter wereld. De voornaamste redenen voor de gezonde Grieken: olijfolie in plaats van boter en vis in plaats van vlees.
De Indonesische keuken is gezond
Wat je wel veel zult eten: groenten, gevogelte, vis en zeevruchten. Lekker gezond dus. En bovendien wordt het vaak vetarm bereid.
Als het gaat om gezond eten, wordt de Zuid-Indiase keuken vaak beschouwd als een van de beste opties in het land. Met de nadruk op gefermenteerde voedingsmiddelen, volkoren granen en voedingsrijke ingrediënten, is het geen wonder dat deze regionale keuken een reputatie heeft gekregen als zowel heerlijk als goed voor je.
De Indiase keuken maakt zeer ruim gebruik van kruiden en specerijen.Alleen daarom al is het een gezonde keuken. Maar daarnaast zijn de recepten overwegend plantaardig en zitten ze boordevol groenten. Wij bij PuurGezond zijn dus fan van deze smakelijke gerechten.
Maar zoals in veel andere keukens worden de thuisgekookte gerechten op een gezondere manier bereid, met minder oliën, crèmes, enzovoort. Indiase recepten bevatten vaak een verscheidenheid aan volkoren granen, peulvruchten, groenten en kruiden die het lichaam een schat aan voedingsstoffen bieden .
Indiase keuken duidt op gerechten uit India. Indische keuken verwijst naar gerechten uit de vroegere kolonie Nederlands-Indië. Indonesische keuken duidt op gerechten uit het huidige Indonesië. In België wordt voor gerechten uit India soms Indische keuken gebruikt, maar het woord Indiase heeft in dat geval de voorkeur.
Indonesië staat erom bekend dat het een van de 'zwaarste' keukens in de regio heeft wat betreft smaakmakers, met name zout en suiker . Dit maakt het nog lastiger om de samenstelling van gerechten aan te passen om het natriumgehalte te verlagen.
Zelfs in de ochtend eten de Indonesiërs rijst; als ontbijt bakken Indonesiërs vaak de overgebleven witte rijst van het avondmaal op: Nasi Goreng. Bij elke maaltijd rijst gaat er bij de meeste Nederlanders niet in. 'Belanda' houden van brood en daar passen Indonesische gerechten ook goed mee samen.
Toch heeft fastfood ook zeker zijn nadelen. Het behoort tot het meest ongezonde eten ter wereld. Bijna alles wat je kant- en klaar kan krijgen, zit vol met onnodig veel calorieën en sluipmoordenaars zoals suikers en transvetten.
Japan . Japan wordt over het algemeen beschouwd als een land met een van de gezondste diëten ter wereld. Het land staat vaak hoog op de lijst van de gezondste landen en heeft een van de hoogste levensverwachtingen ter wereld. Er zijn verschillende dingen die bijdragen aan de algehele gezondheid van Japan, maar dieet is een absolute factor.
Twee populaire gerechten op de Chinese menukaart, bami en nasi, zijn helaas niet de gezondste keuzes. Ze bestaan hoofdzakelijk uit respectievelijk witte paste en witte rijst, snelle koolhydraten dus. Die laten je bloedsuikerspiegel snel pieken en snel ook weer dalen.
Naast veel zout en veel ongezond verzadigd vet, zit er ook nauwelijks groente op de pizza's. Bovendien bevatten ze vaak veel calorieën, met uitschieters tot 1100 calorieën (kcal) per pizza. In de lasagnes zitten dan wel minder calorieën, minder zout en veel meer groente, maar ook heel veel verzadigd vet.
Waterkers is officieel het 'gezondste voedsel' ter wereld. Een onderzoek van de Amerikaanse Centers for Disease Control (CDC's, vergelijkbaar met ons RIVM) laat zien dat dat waterkers de grootste dichtheid qua voedingsstoffen heeft. Waterkers scoort 100 punten, het hoogste te behalen aantal.
Alle Indiase curry's op basis van tomaten, zoals tandoori, madras, jalfrezi, rogan en bhuna , bevatten de minste calorieën. Ze bevatten gemiddeld 200-300 calorieën. Als je een nog gezondere optie wilt, overweeg dan een sausvrij gerecht zoals vis tikka (dat slechts 180 calorieën bevat). Kun je afvallen door Indiaas eten?
Nasi goreng wordt beschouwd als het nationale gerecht van Indonesië en is een gebakken rijst met zoete, dikke sojasaus en atjar, ingelegde komkommer en wortels. Een van de favoriete comfortfoods van Indonesië, soto, is een traditionele vleessoep met ingrediënten die per land verschillen.
Te veel zout zal ertoe leiden dat het lichaam meer vocht vasthoudt. Hierdoor zit er meer vocht in de bloedvaten, staat er meer druk op de bloedvaten en moet het hart harder werken om het bloed rond te pompen. Minder zout eten verlaagt je bloeddruk.
Persoonlijke portie nasi Bali, op een gevlochten bamboe bord met rijst omringd door stukjes vlees en groente bijgerechten. Indonesische maaltijden worden meestal gegeten met de combinatie van een lepel in de rechterhand en een vork in de linkerhand (om het eten op de lepel te duwen) .
Terwijl hun eigen lokale keuken een rijkdom aan lekker en gezond eten te bieden heeft, kiest de groeiende Indonesische middenklasse steeds vaker voor ongezond en makkelijk eten zoals pizza, wit brood en instant noedels. De groeiende consumptie van vlees, vet en suiker wordt een steeds serieuzer probleem in het land.
Hoewel Indo's en Molukkers verschillende gemeenschappen vormen, zijn er wel overeenkomsten en invloeden die ze door de eeuwen heen hebben gedeeld. Uiterlijk is niet altijd een betrouwbare indicator van iemands achtergrond, vooral bij Molukkers die vaak vermengd zijn met andere groepen in Nederland.
Een vrouw uit India is een Indiase, een vrouw uit het historische Indië is een Indische. Een man uit Indonesië is een Indonesiër, een vrouw uit Indonesië een Indonesische.
Indiaas eten kan zowel gezond als ongezond zijn, afhankelijk van de keuze van gerechten en bereidingswijzen. Door bewust te kiezen voor gezonde ingrediënten en kookmethodes, kan men genieten van de rijke smaken van India zonder compromissen te sluiten op gezondheid.
Ingrediënten van goede kwaliteit zijn essentieel en als dat ontbreekt, kan curry gemakkelijk een vettig, dikmakend voedsel worden . De beste manier om ervoor te zorgen dat uw curry zijn gezonde status behoudt, is door het zelf te maken. Op die manier heeft u controle over de ingrediënten die in uw eten worden gestopt.
Kip tandoori bevat verschillende vitaminen en mineralen, zoals vitamine A, B12, ijzer, magnesium en zink . Deze vitaminen en mineralen zijn essentieel voor het behoud van een gezond lichaam en kunnen helpen verschillende ziektes en aandoeningen te voorkomen.