Volgens de hypotheekadviseur is de daling het gevolg van aanhoudend hoge huizenprijzen en de sterk gestegen rente. Die combinatie zorgt ervoor dat huizen steeds minder betaalbaar worden. De stijgende rente zorgt er namelijk voor dat huizenkopers iedere maand meer kwijt zijn aan woonlasten en dat hakt er flink in.
In 2023 stijgen de huizenprijzen beduidend minder hard. Economen houden rekening met een prijsstijging 2,5% tot 4,5%. Een daling van de huizenprijzen wordt vooralsnog niet verwacht, maar wordt ook niet uitgesloten. Als de rentes blijven stijgen, kan dit wel degelijk leiden tot een prijsdaling.
Stijgt de rente dan zullen de lasten van een nieuwe hypotheek omhooggaan. Dit kan dus inhouden dat bij een stijgende rente en eenzelfde inkomen er minder geleend kan worden. Door herstel van het consumentenvertrouwen en de lage rente zijn er veel mensen die een woning willen kopen.
De huizenprijzen blijven achter bij de inflatie
Verhuis je naar een goedkoper huis of een huurwoning, dan is er wel wat aan de hand. Stel dat de inflatie de komende 30 jaar gemiddeld 3% is, terwijl de huizenprijzen stijgen met gemiddeld 1,5% per jaar. Een huis dat nu €200.000 kost, is dan nog maar €128.794 waard.
Verwachting huizenprijzen 2030
Als we kijken naar een huizenprijzen grafiek die tot 2030 gaat, dan zien we nog steeds een grote vraag naar koopwoningen. Met name doorstromers en starters voeren de druk op waarbij de woningen tot 250.000 euro het meeste in trek zijn.
Dalende huizenprijzen⭐
Voor het eerst dalen de woningprijzen sinds juni 2022✔️. Er staan meer woningen te koop in het 2e kwartaal van 2022 dan het laatste kwartaal 2021. Je kan dit zelf bijhouden op Funda. Er staan bijna 10 keer zoveel huizen te koop dan met de kerst 2021.
De gemiddelde Nederlandse huizenprijzen stijgen tot 2025 minder snel dan vroeger: zo'n 2% per jaar. De verschillen tussen provincies en binnen provincies worden steeds groter. Drie grote steden, Amsterdam, Utrecht en Den Haag en de regio's daar omheen ontwikkelen zich het meest positief.
Hoe het in de Tweede Wereldoorlog toeging, die kennis ontberen zij, maar als nu bij ons door oorlogsgeweld een koophuis wordt verwoest, blijven de hypotheekverplichtingen in stand. ,,In het algemeen geldt dat die blijven doorlopen”, aldus de VvZ-woordvoerder.
De economen van DNB maken hierbij de schatting dat de 10-jaarsrente in 2022 stijgt naar een niveau van 0,2 procent en in 2023 verder oploopt naar 0,4 procent. De verwachting is dus dat de 10-jaars staatsrente de komende twee jaar met ongeveer een half procentpunt stijgt.
Onder normale omstandigheden stort een huis niet zomaar in. Er moet wel écht iets aan de hand zijn zoals een gasexplosie of aardbeving. Laat je huis periodiek inspecteren op gaslekkage. Vooral in oudere woningen, en door slechte aansluitingen van een gastoestel kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan.
Veel mensen geven uiteindelijk toch de voorkeur aan het kopen van een eigen huis als dat financieel mogelijk is, want ondanks de crisis stijgen veel huren gewoon door. Door een slimme keuze te maken wat betreft de rentevaste periode, kun je bij een koopwoning juist je woonlasten relatief zeker maken.
Kopen blijkt lastig, ook voor Korten. De kans op een huis is in veel gemeentes namelijk nihil voor alleenstaande starters met een modaal salaris (dat is rond de 38.000 euro) en zonder enorme spaarrekening of vermogende ouders, aldus Kassa. Korten verdient 42.000 euro bruto per jaar.
De huidige prijsstijging op de huizenmarkt doet meer dan de helft van de consumenten denken aan zeepbelvorming. Toch is er in Nederland – gemiddeld genomen – geen sprake van een zeepbel, aldus het ING Economisch Bureau.
"Als de huizenprijzen dalen dan zie je in de hele economie gevolgen: mensen geven minder geld uit, daar hebben bedrijven last van, en uiteindelijk kan dat ook overslaan naar banken." De prijsstijgingen worden dus gefinancierd met leningen. Dat lijkt op een piramidespel, en op lange termijn is dat niet houdbaar.
Ontwikkelingen op de huizenmarkt van 2021
De vraag naar huizen blijft ongekend hoog. Dit heeft ook grote invloed op de huizenprijzen. Vergeleken met april 2020 lag de gemiddelde huizenprijs in april 2021 11,5 procent hoger. Gemiddeld gezien zal de prijs zo'n 10,9 procent hoger worden ten opzichte van 2020.
De prijs was in 1945 natuurlijk wel veel vriendelijker. Een woning kostte gemiddeld veel minder dan een ton. Tegenwoordig is dat nog minder dan de prijs die je neerlegt voor een starterswoning in de stad.
De oorlog in Oekraïne zet een rem op economische groei, met name in Europa. Dit effect zorgt voor een neerwaartse druk op de rente. Redenen hiervoor zijn o.a. dat verschillende landen economische sancties hebben opgelegd aan Rusland.
De Hypotheker verwacht dat de oorlog in Oekraïne zal zorgen voor “neerwaartse druk op de rente.” De hypotheekrente zal waarschijnlijk de rest van het jaar laag blijven, schat de hypotheekadviseur. Ook kan de “hevige concurrentie” op de hypotheekmarkt voor een verdere rem op de stijging van de hypotheekrente zorgen.
Wij verwachten niet dat de huizenprijzen in 2022 gaan dalen. Wel kan er enig verschil in prijsontwikkeling ontstaan door vraag en aanbod per woningtype, een stijging of juist een afvlakking. Daarom blijft het verstandig goed naar de markt te blijven kijken maar ook naar je eigen wensen en financiële mogelijkheden.
Rabobank verwacht dat volgend jaar de huizenprijzen met gemiddeld 3% stijgen en 197.000 woningverkopen. Aan het einde van 2023 kan de gemiddelde huizenprijs licht dalen. ABN AMRO verwacht in 2023 een gemiddeld huizenprijsstijging van 2,5% en een gelijkblijvend aantal woningverkopen.
Onze woningmarkt is al een tijd oververhit. De afgelopen 5 jaar stegen de huizenprijzen met gemiddeld 8 procent per jaar. In november 2021 waren koopwoningen zelfs ruim 20% duurder dan een jaar eerder, de grootste prijsstijging sinds de start van de metingen door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in 1995.
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is in 2021 bijna driekwart van de koophuizen verkocht voor een bedrag boven de vraagprijs. In bijna alle gemeenten lag het gemiddelde aankoopbedrag hoger dan de vraagprijs. Ter vergelijking: in 2017 werd slechts 1 op de 5 huizen boven de vraagprijs verkocht.
In 2021 lag het gemiddelde op ruim 13 bezichtigingen per te koop staand huis. Dat is aanzienlijk meer dan het jaar daarvoor, want in 2020 was het gemiddelde nog iets minder dan 10 bezichtigen. Dit was te verklaren door de gekte op de huizenmarkt.
Voor de tweede maand op rij is de gemiddelde huizenprijs daar gezakt. Tot slot noemen we Nieuw-Zeeland. Daar gingen de prijzen het afgelopen kwartaal met 2,3 procent achteruit. Dat is de grootste daling in 13 jaar tijd.