Als je op de lijn let en je wilt een ijsje eten dan kun je het beste kiezen voor waterijs in plaats van roomijs. Uit onderzoek van Questionmark blijkt dat dit ook beter is voor het milieu. De milieu-impact van een waterijsje is tien keer lager dan van een roomijsje met chocolade.
Wil je graag zo weinig mogelijk calorieën binnen krijgen? Dan kies je het best voor een waterijsje (40 kcal) of een bolletje sorbetijs (40 kcal). Yoghurtijs bevat 70 calorieën en roomijs 100 calorieën. “Roomijs bevat relatief veel verzadigd vet en suiker”, aldus De Vries.
Waterijs of sorbetijs zijn jouw beste ijsvrienden, ze bevatten namelijk de minste calorieën. Van 1 bolletje ijs kun je evenveel genieten als van 2 (of meer) bolletjes. Kies voor een bekertje in plaats van een hoorntje. Het hoorntje levert namelijk ook calorieën.
Waterijs, zoals een raket, is de verstandigste keuze. Een waterijsje bevat ongeveer 50 calorieën per ijsje. Sorbetijs komt hierna: 2 bolletjes sorbetijs bevatten ongeveer 90 calorieën (zonder hoorntje). Yoghurtijs levert iets meer energie dan sorbetijs.
Het bevat namelijk vrijwel geen écht waardevolle voedingsstoffen voor je lichaam. Waterijsjes op basis van fruit kunnen een beetje vitamine C en vezels bevatten… maar hiervoor kun je toch écht beter gewoon vers fruit eten. Wel bevat waterijs vaak aanzienlijk minder calorieën dan de meeste andere ijssoorten.
Waterijs, zoals een raket, is de verstandigste keuze. Een waterijsje bevat ongeveer 50 calorieën per ijsje. Sorbetijs komt hierna: 2 bolletjes sorbetijs bevatten ongeveer 90 calorieën (zonder hoorntje).
Waterijs: is een dagkeuze. Een waterijsje bevat ongeveer 40 kilocalorieën (kcal). Sorbetijs: 1 bolletje is een dagkeuze.
IJs is een koude lekkernij. Het wordt vaak gemaakt van bevroren room, waar onder meer suiker en eieren bij zijn gedaan. IJs wordt soms ook gemaakt van bevroren siroop (dan heet het waterijs).
Flash Dagelijkse Kost Duurste ijsje ter wereld: €5.890
De combinatie van een extreem zeldzame truffel, een scheutje truffelolie, parmezaanse kaas en bladgoud levert het Japanse ijsmerk Cellato de Guinness World Records-titel op van duurste ijsje ter wereld.
Het koude ijs zorgt ervoor dat je gehemelte ook koud wordt. Dit merken je zenuwen en geven een signaal naar je hersenen. Automatisch worden nu in je hoofd alle bloedvaten groter om meer warm bloed te kunnen brengen. En dat doet pijn en kan een bonzend gevoel geven.
Terwijl in Nederland ambachtelijke ijsbereiders met pijn in het hard hun prijzen verhogen vanwege de hoge grondstofprijzen komt het Japanse ijsmerk Cellato met het duurste ijs ter wereld. Met 5890 euro per bolletje is het volgens het Guinness Book of Records het duurste ijs ter wereld.
Afvallen en ijsjes eten
Er zit natuurlijk wel een verschil tussen de soorten ijs. De ene soort bevat meer calorieën, suiker of vet dan de andere. Wie willen afvallen en voor minder calorieën kiest, kan het beste gaan voor waterijs of sorbetijs.
Waterijs bevat naast water ook smaak- en kleurstoffen. Deze smaak- en kleurstoffen zijn meestal van natuurlijke oorsprong. Zo is de kleur rood onder andere afkomstig van rode paprika's of van rode bieten. Alleen het koosjer waterijs (voor joden) bevat altijd alleen maar kunstmatige smaak- en kleurstoffen.
Schepijs is meestal roomijs dat met een ijsschep uit een grote bak wordt geschept. Dit wordt dan in de vorm van bolletjes op een oubliehoorn van koek of tussen twee wafeltjes geserveerd. Dit kan geserveerd worden in een ijssalon, maar ook vanuit een ijsco-kar of in de snackbar.
Het lekkerste ijsje van Nederland vind je in Castricum: De Roset is 'kersenkoning' Uit tientallen inzendingen uit het hele land heeft de strenge jury van het Zaanse Patisserie College het ijs van Vince Spijkerman van banketbakkerij De Roset in Castricum gekozen als allerlekkerste.
“Doordat het geheel geen vet bevat, maar enkel suikers, telt het ijsje minder calorieën dan roomijs. Eén gram vet is in sorbet goed voor zo'n 9 calorieën, terwijl één gram suiker er 'slechts' 4 heeft. Bij roomijs zit je al snel aan 100 kilocalorieën voor één bolletje, bij een sorbet mag je ongeveer de helft rekenen.”
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Het ijs is ranzig, uitgedroogd of er zijn ijskristallen in gevormd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
IJs eten bij hoestbuien
Dan heb je geluk, want waterijsjes hebben een verkoelend effect op je keel. Een mooi excuus om jezelf te trakteren op een of meer heerlijke ijsjes. Geen ijsjes in huis: je kunt ook op ijsblokjes kauwen of heel koud water drinken in kleine slokjes.
Zelfgemaakte waterijsjes doen er ongeveer 4 uur over om goed te bevriezen. In de vriezer zijn ze ten minste 3 maanden houdbaar. Je kunt ze het beste in de vriezer bewaren door ze eenmaal bevroren uit de vorm te halen en ze dan individueel in diepvrieszakjes of -bakjes te verpakken.