Wanneer je groente en fruit pureert voor een smoothie, dan heb je er meer van nodig. De structuur van je groenten en fruit gaat kapot in de blender. Vitamines gaan hierdoor verloren. Met een smoothie als ontbijt red je het dus niet, omdat er vitamines verloren gaan tijdens de bereiding.
Een smoothie is een koud drankje waar meestal fruit en groente in zit. Je maakt smoothies lekker romig door (plantaardige) melk of yoghurt toe te voegen, en je zorgt voor een extra goedgevulde smoothie met havermout of noten(pasta). In de zomer maak je het drankje lekker fris met ijs of bevroren fruit.
Magere yoghurt (met of zonder toegevoegde smaakjes)
Yoghurt is een rijke bron van eiwit en calcium. Maar pas op voor de toevoegingen in bijvoorbeeld fruityoghurt. Vaak staat het toegevoegde fruit voor een hoeveelheid extra suiker tot wel meer dan 10 gram in een klein potje van 125 gram.
Nooit doen: yoghurt en vers fruit mengen
Yoghurt en verse kiwi of ananas. Combinaties die je beter niet kunt maken. Natuurlijk zijn ze allemaal gezond maar eenmaal gemengd met elkaar kan je ze niet lang laten staan. Na een tijdje gaat de yoghurt schiften en ontstaat een bittere smaak.
Twee à drie stuks per dag is het advies, maar in een smoothie kruipen al snel vijf à tien stuks waardoor ze vaak hooggeconcentreerde bronnen van fruitsuikers worden”, vertelt diëtist Ryan Andrews.
Doe minstens 100 ml vocht bij je smoothie. Dat kan water en ijs zijn, maar ook melk, yoghurt, amandelmelk, sojamelk, kokosmelk of kefir. Hoe meer vocht je toevoegt, hoe vloeibaarder je smoothie wordt.
Water werkt altijd, maar voor extra smaak kun je ook ongezoet kokoswater, plantaardige melk als amandelmelk, havermelk of sojamelk of koude thee toevoegen. Koemelk is ook een optie, maar plantaardige melk is lichter verteerbaar. Hoe meer vocht je toevoegt, hoe vloeibaarder je smoothie wordt.
Spinazie is misschien wel een van de meest gebruikte bladgroente in de groene smoothie. Je smoothie wordt er mooi groen van, je smoothie behoudt de smaak van het fruit dat je gebruikt en spinazie is daarnaast ook nog eens erg gezond.
In principe kan je iedere groente die je rauw kunt eten, gebruiken in een groene smoothie. Handiger is het om een recept voor groene smoothies te volgen. Dan weet je zeker dat het resultaat te drinken is. Wij gebruiken veel avocado, boerenkool, andijvie, spinazie en gember.
Smoothies staan niet in de Schijf van Vijf. Het zijn suikerhoudende dranken. Het drinken van suikerhoudende dranken verhoogt de kans op overgewicht en diabetes type 2. Van het drinken van een smoothie raak je minder snel vol dan van het eten van los fruit of groente.
Een ontbijt smoothie is een voedzame smoothie die veel vitamines, antioxidanten, vezels, gezonde vetten en eiwitten bevat. Ideaal bij het wakker worden, omdat je lichaam dan aan nieuwe voedingsstoffen toe is. Een ontbijt smoothie is de best denkbare start van je dag, mits je de juiste ingrediënten gebruikt.
Fruit vormt de basis van iedere smoothie. Het maakt de smoothie zacht en zoet. Fruit bevat veel vezels, vitamines, mineralen en antioxidanten, maar ook veel fruitsuiker (fructose). Een gezonde hoeveelheid fruit voor in een smoothie is 100 – 200 gram.
Voor een nóg grotere verzadigende werking, kun je extra voedingsvezels toevoegen. Denk bijvoorbeeld eens aan 1 of 2 lepels haverzemelen, brinta, speltvlokjes of (instant) havermout. Lijnzaad, chiazaad, pompoenpitten of andere zaden en pitten zijn ook een super goed idee om toe te voegen.
200 gram magere (Franse) kwark een handje blauwe bessen en frambozen, een halve avocado en aangevuld met water.. Hoeveel water moet je dan toevoegen? Dat is een beetje afhankelijk van hoe je de smoothie het liefst drinkt.
De avond van te voren leg je het zakje in de koelkast zodat deze langzaam kan ontdooien. 's Ochtends gooi je het samen met wat melk of water in de blender en klaar ben je. Heb je ook zo'n moeite met wakker worden, zet dan alvast een glas water naast je bed. Drink dit meteen op als je wakker wordt.
Met smoothies kun je op een gezonde manier tot wel 2 kilo per week afvallen (in de eerste twee weken zelfs meer). Met behulp van afslanksmoothies die je als maaltijd gebruikt, blijf je langer verzadigd terwijl je minder calorieën binnenkrijgt.
Prei is ook rauw te eten, in salades, maar ook in smoothies en juices. Dit is echter voor de wat meer doorgewinterde en meer ervaren smoothie en sappenmaker, want prei kan voor een vrij scherpe smaak zorgen. Voeg dan ook niet teveel toe.
Stap 2: Groenten
Het klinkt misschien niet zo lekker om groenten toe te voegen aan je smoothie maar rauwe groenten zoals spinazie en boerenkool proef je eigenlijk helemaal niet terug. Begin bijvoorbeeld met een handje spinazie en bouw het langzaam op.
Door simpelweg kruiden en/of specerijen aan je smoothie toe te voegen, kun je je smoothie net een andere smaak of een beetje extra smaak geven. Wat dacht je bijvoorbeeld van peterselie, koriander of basilicum. Kaneel en vanille geven een meer zoetere smaak aan je smoothie.
- het aantal bacterien op de keukenmachine Kortom als de omstandigheden perfect zijn geweest zou je smoothie wel een week goed kunnen blijven. Echter wordt voor alle huisgemaakte producten door de keuringsdienst van waren Een maximale bewaartijd voorgeschreven van 2 dagen.