Aangeraden hoeveelheid: 5-10 stuks zoetwatermossel per m3, afhankelijk van de hoeveelheid algen. Zoetwatermosselen kunnen los in de vijver, ze zijn in staat zichzelf te verplaatsen naar de beste plek in uw vijver, vaak zal dit in de buurt van de inlaat van uw filter zijn.
Vijvermossel (Anodonta anatina): Vijvermosselen filteren ongeveer 10 liter water per uur. Uit het water halen de mosselen zwevende deeltjes, zoals: algen, wieren en slib.
Ook aan zijn lengte is hij gemakkelijk herkenbaar want hij kan maar liefst 20 cm lang worden. Daar doen ze dan wel wat jaren over, maar die tijd hebben ze. Ze kunnen met hun twaalf jaar immers best oud worden voor dit soort kleine dieren! Als duiker zie je ze wel, maar levend nagenoeg altijd wel slechts deels.
Behalve in de Noordzeedelta horen mosselen ook thuis in onze rivieren. Dan gaat het natuurlijk om zoetwatermosselen. Ze vallen onder de macrofauna: de ongewervelde waterbeestjes, die zo'n belangrijke rol spelen in de levenskringloop onder water. Dat geldt ook voor insectenlarven, slakken, mosdiertjes en kokerjuffers.
Bij vijvers met extreme algengroei, adviseren wij 13 poelslakken per 1000 liter. Voortplanting: Poelslakken zijn, net als de posthoornslakken, tweeslachtig (hermafrodiet), maar kunnen zichzelf niet bevruchten. Dit betekent dat voor de voortplanting een partner nodig is.
De gewone mossel (Mytilus edulis) is een in zee levend tweekleppig weekdier. De soort wordt ook wel eetbare mossel genoemd. Er bestaan ook zoetwatermosselen. uit enkele zeer kleine tandjes.
In alle stilstaande en langzaam stromende zoet water, voorzien van voldoende planten, kunnen zoetwaterslakken en zoetwatermosselen worden aangetroffen. Het voedsel van waterslakken bestaat uit rottende plantenresten en algen, maar ook aas wordt door de slakken van de bodem geschraapt.
Per mossel is ruwweg 1.000 liter water nodig om voldoende voedsel te kunnen filteren. Dit hangt af van de kwaliteit van het water, dat niet te schoon mag zijn en eventueel al door technische filters is behandeld. Vaak kunnen mosselen toe met minder water, maar met meer volume zit je aan de veilige kant.
Enkele voorbeelden van algeneters zijn de graskarper, zilverkarper en rondel. Echter voor een serieus algenprobleem kunt u Aqua-Pulse Anti-Draadalg en Vijver-Stabiel gebruiken. De albino en de groene graskarper, nuttige vissen die redelijk groot kunnen worden.
Naast de pH waarde is ook de GH-waarde erg belangrijk. De waarde geeft aan hoeveel mineralen zoals Magnesium en Calcium er zich in het water bevinden. Een juiste GH waarde komt de helderheid van je vijverwater ten goede en het bevordert je plantengroei. Een goede GH waarde voor de vijver ligt tussen de 7 en 13 GH.
In een mooie, natuurlijke vijver leven niet alleen kikkers, padden en salamanders. Maar ook libellen, waterkevers en wantsen houden wel van zo'n plasje water. Voor andere dieren is het een plek om te badderen en te drinken. Heb je nog een plekje over?
Een Karper is geen Graskarper die als grasmaaiers door je vijver gaan. Het zijn 2 verschillende soorte. Ik raad Jos dan ook aan om er maximaal 3 dieren uit te zetten.
Mosselen voeden zich door zwevende organismen zoals zweefalgen uit het water te zeven. Aan iedere kant van de voet ligt een grote kieuw. Beiden zijn dubbel, zodat er eigenlijk vier kieuwplaten zijn.
Koud water algeneters
Bijna alle algeneters zijn tropische vissen, die kun je niet zomaar in koud water zetten. In een aquarium op kamertemperatuur zou je bijvoorbeeld een Chinese algeneter kunnen zetten. Deze vissen hebben een temperatuur van minimaal 18 graden nodig.
Echt nodig is mosselen wassen dus niet meer, al blijft het een goed idee om mosselen nog even te spoelen voordat ze de pan in gaan. Koop je mosselen die nog niet schoongemaakt zijn, bijvoorbeeld bij de visboer, laat ze dan wél een uur in koud water met veel zout liggen.
Vooralsnog worden schaaldieren, in tegenstelling tot vissen, in de EU niet ingedeeld bij dieren die gevoel hebben.
Naast ratten staan zoetwatermosselen ook op het menu van een aantal vogelsoorten (bv. Blauwe Reiger en Zwarte Kraai). Ook Waterhoen en Meerkoet eten vaak mosselen, al gaat hun voorkeur vooral uit naar de kleinere driehoeksmosselen.
Hoeveel kalk je moet toevoegen aan je vijver is afhankelijk van de grootte en diepte van je vijver. Het beste advies dat we je daarvoor kunnen geven, is dan ook: kijk op de verpakking.
Om te beginnen eten zij meestal nauwelijks gezonde planten maar veeleer rottende plantendelen en allerlei algbeslag. Zij beginnen aan de minst vitale van de planten te eten en dat komt de gezondheid van de planten eerder ten goede.
Slakken etende vissen
Diverse zoetwater kogelvissen, zoals de Tetraodon Steindachneri of de kleine Chelichthus Asellus. Clownvissen, zoals de Botia Lahachata en de Botia Morleti. Leporinuzalmen, maar deze zijn niet geschikt voor een gezelschap aquaria. Sommige dwergcichliden.
Mosselen schieten kuit in de zee De twee geslachtsorganen van mosselen maken mannelijke en vrouwelijke geslachtscellen. Via een buis worden de zaad- en eicellen in het water geschoten. Uit de eitjes komen larven, die naar de bodem zinken en zich tot mosselen ontwikkelen.
Beschrijving. Mosselen zijn goede schoonmakers van het water in het aquarium, bijvoorbeeld als er veel algen of duetritus in het aquariumwater zitten. Ze graven zichzelf in in het zand en filteren dan het water. Ze kunnen bij iedere soort vis, omdat ze zichzelf goed kunnen beschermen en zelf vreedzaam zijn.
Door zijn stevige verankering door middel van de byssusdraden zijn mossels in staat zich in zeer onrustig water te handhaven. De gestroomlijnde schelp helpt daarbij omdat het water er gemakkelijk langs stroomt en dus weinig grip op de schelp kan krijgen.