Het is waar dat de Alocasia giftig is. Vooral na het snoeien van je Olifantsoor, want het sap kan irritatie op de huid veroorzaken. Zo is de Alocasia giftig voor katten, honden en andere huisdieren. Pas dus op met dieren en ook met kinderen.
Alocasia giftig
Het sap dat in de takken en bladeren van de Alocasia zit is licht giftig: het heeft een irriterend effect op de huid en slijmvliezen. Kijk daarom uit als je kleine kinderen en/of huisdieren hebt, en voorkom aanraking met het sap tijdens het verpotten.
De Alocasia is een bloeiende plant, tenzij de plant niet goed onder handen wordt genomen. Ondanks dat er wel een bepaalde mate van bloei te zien is als het de olifantsoor voor de wind gaat, is de bloei niet onwijs 'mind blowing'. De bloei is op een bepaalde manier te herkennen.
Zet de Alocasia op een lichte plek, maar niet in de volle zon om bladverbranding te voorkomen. Een kamertemperatuur van 18 tot 22 graden is ideaal. De plant mag zeker niet te koud staan. Regelmatig water op kamertemperatuur geven is belangrijk, zodat de kluit niet uitdroogt.
Knollen kunnen in volle grond in de tuin worden geplant voor de zomer en weer uitgegraven om binnen te overwinteren beschut tegen vorst. De plant kan ook in pot worden gekweekt en dan buitenstaan in de zomer en binnen in de winter.
Van tijd tot tijd druppelt er water uit de Alocasia-bladeren, alsof de bladeren huilen. Dit proces, beter bekend als 'guttatie', vindt plaats doordat er overdruk ontstaat 's nachts wanneer de poriën van de plant zijn gesloten en de wortels water blijven opnemen.
De Alocasia heeft een normale waterbehoefte. Meestal is een keer per week water geven voldoende. Dit mag iets meer of vaker bij warm weer en iets minder bij koud weer. Je Alocasia water geven is dus ook afhankelijk van het seizoen, maar ook van de potmaat.
Jouw Alocasia kan uiteindelijk uitgroeien tot een plant van wel 2 meter hoog! Om dit voor elkaar te krijgen heeft hij wel genoeg ruimte nodig waarin zijn wortels kunnen groeien. Meestal is het daarom verstandig om deze kamerplant eens in de 2 jaar te verpotten.
Het zijn zeker niet de makkelijkste planten, maar mooi zijn ze wel. Voornamelijk de bladeren van de Alocasia zijn erg opvallend. Je kunt de Alcoasia alleen stekken zodra deze jonge scheuten heeft.
Als de Alocasia/ Olifantsoor te groot wordt of als de onderste bladeren niet mooi meer zijn, kan je de bladeren eenvoudig verwijderen. Snijd of knip de bladeren dichtbij, zo'n vier centimeter, vanaf de stam af. Het gedeelte dat overblijft, verdroogt op den duur en is vervolgens gemakkelijk te verwijderen.
Is de plant giftig? Jazeker, deze plant staat niet zonder reden in deze serie want het opeten van de bladeren kan een ernstige irritatie veroorzaken in de lippen, mond en keel. Kinderen, katten, honden en andere huisdieren kunnen knabbelen aan de aantrekkelijk lijkende bladeren.
Water geven
Een olifantspoot heeft niet veel water nodig, omdat deze in de stam het water opslaat. Hierdoor is deze plant vergelijkbaar met de waterbehoefte van bijvoorbeeld een vetplant of een cactus. In de winter kan deze plant zelfs wekenlang zonder water. Geef de plant pas water wanneer de grond aardig droog is.
Als Alocasia geel blad heeft, heeft hij te nat of te droog gestaan. Wortel- of stengelrot kan soms voorkomen. Planten dienen vrij te zijn van bruine vlekken en bladranden, vaak veroorzaakt door een te lage luchtvochtigheid en/ of te droge wortelkluit.
Olifantsoren gaan slap hangen wanneer er te weinig water in de cellen aanwezig is. In de stengels is veel water aanwezig wat je al snel merkt wanneer je een stengel doorsnijdt. Daarom houden Alocasia's ervan als de grond constant licht vochtig is.
U kunt de natuurlijke leefomgeving van de Alocasia het beste nabootsen door de plant op een lichte plek te zetten, maar niet in direct zonlicht. Ziet u dat de Alocasia naar het licht toe groeit, dan is dat een teken dat de plant te weinig daglicht krijgt. Bied de Alocasia dus voldoende licht.
Olifantspoot verzorging is niet zo moeilijk. Zet 'm op een zonnig plekje, geef hem regelmatig een slokje water en geniet van die prachtig dikke stam en mooi warrige bladeren. Die stam heeft trouwens een erg handige functie, want de Olifantspoot slaat het water hierin op, waardoor de Beaucarnea lang zonder water kan.
Colocasia esculenta (olifantsoor is een moerasplant met grote, opvallende bladeren. Deze plant is erg geschikt voor bij de vijver. Olifantsoor sterft in de winter bovengronds af en loopt in de lente weer uit. Winterhard tot ongeveer -15°C.
Alleen bij voldoende licht zal de plant nieuwe bladeren blijven aanmaken. Deze planten groeien in de natuur in een tropische omgeving. Zorg dus voor een drainerende potgrond die steeds licht vochtig is. Kijk je ook even na of het water kan weglopen onderuit de pot?
Wortelrot kun je herkennen aan gele vlekken op de bladeren, bladeren die afvallen of slap hangen of, bij een cactus of vetplant; een snotterige stam of stengel. Wortelrot kun je natuurlijk beter voorkomen dan dat je het moet oplossen. Let er daarom altijd op dat je niet teveel water aan je plant geeft.
In de nacht zijn de poriën van het blad dicht en verdampt een plant geen water. Maar de wortels nemen nog wel water op, waardoor er een overdruk van vocht in de plant ontstaat. Om dat overtollige vocht te verliezen, zijn er speciale waterklieren in de punt van het blad, waar je de waterdruppels ziet ontstaan.
Ook de Alocasia is giftig voor katten. De meeste soorten anemonen zijn giftig, zo ook voor katten. Neem de gok niet en zet de plant op een veilige plek. Deze prachtige plant is helaas giftig voor de kat.
Dit soort verkleuringen worden meestal veroorzaakt door een tekort aan voedingsstoffen. Deze kun je aanvullen door je plant te verpotten en door regelmatig plantenvoeding te geven. Een verkleuring door een tekort aan voedingsstoffen kan in veel gevallen ook weer bijkleuren.
Symptoom: je plant laat zijn bladeren echt slap hangen
Diagnose: je gaf 'm te veel of net te weinig water. Remedie: voel met je vinger aan de potgrond. Voelt die nat aan, sla dan eens een of meerdere gietbeurten over, tot de grond weer droog is.
Oudere planten kunnen wel tot 15 jaar oud zijn voordat ze de kwekerij verlaten. Hij groeit langzaam, maar gestaag en kan tegen een stootje. Net als cactussen en vetplanten slaat hij water op. De Beaucarnea doet dat in zijn stam.