Bij een richtprijs wil de verkopende partij bij benadering de gestelde prijs krijgen voor de woning, maar worden lagere biedingen wel meegenomen. Het bedrag is dus een ongeveer-prijs. Afhankelijk van de woning kan ook een lager bod geaccepteerd worden als er geen hogere biedingen zijn gekomen.
Een richtprijs is een prijs die de aannemer heeft geschat of als indicatie heeft gegeven. Anders dan een vaste aanneemsom wordt er dus slechts een 'richting' gegeven naar het vermoedelijke eindbedrag.
Voordeel van een richtprijs
Let hierop bij het onderhandelen, zodat u niet te snel akkoord gaat met het bod op uw woning. Bij een richtprijs kunt u de biedingen van potentiële kopers rustig afwachten. U heeft immers geen minimale vraagprijs afgesproken. Mogelijk bieden zij veel hoger dan u had verwacht.
Bied lager dan de vraagprijs – maar niet te laag
Je wil namelijk dat je bod serieus wordt genomen en je wil de verkoper niet beledigen. Probeer ongeveer 5 à 10% lager te bieden dan de waarde van de woning, maar hou natuurlijk rekening met de concurrentie.
Voor sommige huizen is 2% overbieden al voldoende, bij andere huizen kan de prijs tot wel 20% boven de vraagprijs stijgen. Voordat je meegezogen wordt in een biedingen oorlog moet je het volgende weten: Sinds 2018 mag je niet meer lenen dan de waarde van een woning.
Er is geen percentage dat geldt voor alle gemeentes, maar over het algemeen zou je in 2023 maximaal 8% boven de vraagprijs moeten bieden.
In tegenstelling tot voorgaande jaren is overbieden in 2023 lang niet altijd noodzakelijk. Er is geen vast percentage dat voor alle situaties geldt, maar over het algemeen is het verstandig om nog maximaal 8% boven de vraagprijs te bieden.
Met een torenhoge vraagprijs wordt je huis mogelijk niet verkocht of de kopers krijgen de financiering voor de aankoop niet rond. Huizen die in de verkoop komen, worden vaak snel verkocht. Dat komt natuurlijk mede door een juiste inschatting van de vraagprijs door de makelaar.
Uw bod is goed als u bied tot de woningwaarde, en dat is nooit de vraagprijs. Hoe kan ik dan een bod uitbrengen dat ik eigenaar wordt en het huis niet naar een ander gaat? Als de waarde van de woning bekend is dan gaat u kijken in hoeverre u zelf met spaargeld of overwaarde kan spelen.
Bepaal je maximum prijs
Bedenk van te voeren hoeveel je maximaal wil betalen voor de woning. Laat je tijdens de onderhandeling niet gek maken, en houd je aan je budget. Zo zit je achteraf niet met te hoge maandlasten. Je kunt dan beter even doorzoeken naar een andere woning, die beter binnen je budget past.
Houd er wel rekening mee dat een slecht onderhouden huis niet direct betekent dat je onder de vraagprijs kunt bieden. In de meeste gevallen hebben ze hier al rekening mee gehouden bij het bepalen van de vraagprijs. Alleen als de verkoper de slechte staat onderschat, kun je een bod onder de vraagprijs uitbrengen.
Tip 3: kostprijs is niet hetzelfde als verkoopprijs
De kostprijs is de interne waarde van een geproduceerd product op voorraadniveau. De verkoopprijs is de externe waarde van een geleverd product op klantniveau. In het verschil zitten componenten als: bruto winstmarge, marge van een eventuele tussenhandel, btw.
Ongeacht hoe hoog de biedingen zijn, je bent als verkoper niet verplicht om aan één van de bieders te verkopen en dit zelfs niet als de vraagprijs of zelfs meer wordt geboden. Je kan dus perfect beslissen om het pand nog langer te koop te stellen of om dat bv. uiteindelijk zelf te houden.
Hoeveel je factuur mag afwijken van een aanbod is afhankelijk van het soort afspraken dat je hebt gemaakt. Heb je een offerte uitgebracht (vaste prijs) of een prijsschatting gemaakt (richtprijs)? In de ogen van de wet geeft een offerte altijd een vaste prijs.
In de fase 'onder bod'
Zoals ik al aangaf is er in de 'onder bod'-fase juridisch gezien nog geen sprake van een daadwerkelijke koop. Hoewel het in de praktijk zeldzaam is, mag de koper zijn of haar bod altijd nog veranderen of intrekken.Hij mag ook nog op andere huizen bieden.
Het bedrag dat je kan lenen aan hypotheek + je overwaarde = wat je kunt bieden. Om te weten of je overwaarde hebt is het verstandig een makelaar te vragen om te bepalen wat je huis waard is. Hij kan dit doen door middel van een vrijblijvende waardebepaling.
Hoelang is mijn bod geldig? Je kan zelf de termijn waarin je bod geldig is beperken door er een einddatum op te kleven. Als je dit niet doet blijft je bod in principe geldig (zelfs als de verkoper het pas na maanden goedkeurt).
De vraagprijs is dus het startpunt van de verkoop en geeft je de kans om een voorstel richting de verkoper te doen. Dit zegt dus niets over de taxatiewaarde of de koopsom.
Slechtste seizoen voor huizenverkoop volgens het Kadaster
Dus kun je concluderen dat er meer huizen in de lente en de herfst worden verkocht. In de maand december zijn er verreweg de meeste overdrachten.
De vraagprijs is altijd aan de verkoper, en die kan dus veel hoger liggen dan de taxatie. Er kunnen tienduizenden euro's verschil zitten tussen het bedrag dat uit de taxatie volgt, en de vraagprijs.
Hypotheekrentes flink omhoog
Begin 2023 zijn de tarieven sterk gestegen. Zo is bijvoorbeeld het 10-jaars hypotheektarief opgelopen van minder dan 2% begin 2022 naar 4% begin 2023. Economen verwachten dat de stijging van hypotheekrentes, met zowel een korte als lange rentevaste periode, verder kunnen stijgen.
Vanwege de hogere stijging in de eerste helft van 2022 is de verwachting dat koophuizen aan het eind van dit jaar zo'n 15 procent duurder zijn dan vorig jaar. Voor 2023 gaan de experts uit van een (gemiddelde) lichte stijging van de huizenprijzen, namelijk zo'n 3 procent.
Op jaarbasis dalen huizenprijzen in 2023 naar verwachting met 4,2 procent, waar we vorig jaar nog uitgingen van 3,0 procent. Huizenprijzen zijn in het vierde kwartaal van 2022 flink gedaald en de markt heeft op dit moment een duidelijk neerwaarts momentum.