Kleur doet het goed op beeld. Draag het liefst effen kledingstukken in één kleur. Je kunt ook kiezen voor een kleurige sjaal of stropdas. Vermijd felle kleuren en vooral felrood, oranje en grasgroen.
Vermijd felle kleuren.
Vooral felrood kan een lastige kleur zijn. Wat prima kan: rustige tinten, gemengde kleuren, pastelkleuren, donkere kleuren als bruin, grijs, effen tinten, natuurlijke kleuren of blauwtinten werken uitstekend op beeld.
Denk na over de kleur van je kleding
Rood: Rood is een slimme zet als je een 'powerpresentatie' moet geven. Rood wordt vaak beschouwd als de kleur van de passie en wordt geassocieerd met assertiviteit, maar kan ook intimiderend overkomen. Blauw: In tegenstelling tot rood is blauw een 'veilige' kleur.
Vermijd kleding die volledig uit felle basiskleuren zoals felrood of grasgroen bestaat. Dit kan te fel zijn voor de camera en de ogen van de kijker, het ziet er niet goed uit. De perfecte combinatie is om rustige tinten te kiezen. Dit zijn kleuren die niet te donker zijn, maar ook niet te licht.
Voor de eerste werkdagen is het verstandig om op safe te spelen. Zonder uitspattingen en liever ietsje overdressed dan underdressed. Wees voorzichtig met té opvallende schoenen, sieraden, nagellak of dat te gekke printje.
Met witte achtergrond: Het mooist is, lichte neutrale kleuren, of een pasteltint. Ook lichtblauw/spijker of allemaal een grijstint is erg mooi. Bij kinderen is een fel kleurtje ook leuk. Liever geen zwart; dit geeft met de witte achtergrond een heel hard contrast.
Kies voor kleding die kwaliteit uitstraalt.
Gladde stoffen, rechte lijnen en opstaande kragen zorgen voor een krachtige en zakelijke uitstraling. Vermijd te drukke prints of te kleine ruitjes en dunne strepen, deze leiden de aandacht teveel af van je gezicht.
Kleding schoolfoto
Als je zelf de achtergrond kunt kiezen zoals in het geval van Schoolfoto, kun je altijd kijken welke achtergrond het beste past bij de kleding, maar dan nog is het advies om wit en zwart te vermijden. Bij jonge kinderen is lichte kleding sowieso niet aan te raden.
De kleur rood staat voor zelfvertrouwen. Rood is een opvallende kleur en als je het draagt, val je eigenlijk meteen op. Met rode kledingstukken straal je zelfverzekerdheid, energie en passie uit. Als je een belangrijke presentatie of vergadering hebt, is dit dus de ideale kleur om te dragen.
In het herfstseizoen wordt bruin het meest gedragen, het is ook de kleur die bij de natuur hoort en verbonden is met gezelligheid, warmte en rust. Daarom vinden we deze kleur ook veel terug in het interieur. In kleding was bruin in de jaren 70 erg populair, vooral in combinatie met oranje en groen.
Het dragen van felle kleuren maakt je gelukkiger
Je bent wat je draagt, en dat geldt ook voor de kleur die je aantrekt. Volgens kleurenpsycholoog en auteur van het boek The Little Book of Colour, Karen Haller, voel je je namelijk gelukkiger als je een felle kleur draagt.
Kies daarom voor kleding in gedekte kleuren. Grijs en donkerblauw zijn altijd goed. ∎ Geen fijne streepjes, visgraat- of ruit- jesdessin: het raster van de tv veroor- zaakt moiré. Effen is beter.
De beeldmodus Film of Bioscoop is de modus die we het vaakst aanraden maar houd er rekening mee dat je hiervoor wel afhankelijk bent van de lichtinval in de ruimte. Deze modus is met name geschikt voor het in de avond tv kijken of het kijken van een film of serie wanneer je de lichtinval zelf kunt minimaliseren.
Vooral sprekende, neutrale en effen kleuren doen het erg mooi op de foto. Denk aan blauw, roze, groen of natuurlijk iets van spijkerstof! Tip: Wat moet je echt vermijden? Fluoriserende kleuren, veel kleine stippen, sterren of strepen en andere vormen die op een foto kunnen zorgen voor vreemde effecten.
Was de haren van je kind de dat ervoor. Zo is het schoon maar toch stug genoeg om goed te blijven zitten. Laat je kind niet met nat haar (let dus op als het regent) naar school gaan. Voor meisjes is het haar helemaal strak naar achteren soms minder mooi omdat ze dan soms op de foto kaal lijken.
De sluit-je-ogen-en-open-ze truc
Werkt altijd! Sluit je ogen een paar seconden voordat de foto genomen wordt. Open ze vervolgens langzaam (niet te traag) en trek je mondhoeken omhoog om te lachen. Op deze manier komt je lach niet geforceerd over.
Achtergrond 11: Grijs egaal
Egaal grijs is neutraal en combineert goed met huidtinten. Het is net even anders dan standaard wit. Licht grijze kleding kan ook mooi zijn, maar meestal is meer contrast mooier (dus afwijkend van de achtergrond).
Stel jezelf voor aan iedereen die je ontmoet, zorg dat je als korte 'pitch' in een paar zinnen kunt vertellen wie je bent en wat je komt doen. Vraag ook belangstellend naar de functie van degene tegenover je en probeer sowieso haar of zijn naam en afdeling te onthouden, maar blijf niet te lang kletsen.
Gemiddeld duurt het zes weken voor je gewend bent aan je nieuwe baan. De eerste weken zitten vol prikkels omdat je niet alleen te maken krijgt met nieuwe werkzaamheden, maar ook met nieuwe collega's. Veel indrukken dus!
Vermijd ook pure witte of zwarte kleding. Doordat wit te veel licht reflecteert, maakt het jouw gezicht bleek en gelaatstrekken hard. Wit trekt veel aandacht en kan dus ook aandacht van jouw gezicht weghalen. Zwart maakt jouw gelaatstrekken hard en kan somber overkomen.