Wil je pizza bewaren, leg deze dan zo snel mogelijk na het bakken en afkoelen in de koelkast of diepvries. Pizza bewaren in de koelkast kan ongeveer 1-2 dagen. Vries je de pizza in? Pizza in de vriezer blijft 2-3 maanden goed.
In de diepvries kun je pizza altijd zo'n 3 maanden bewaren. Dat geldt alleen niet voor pizza's die al een keer ingevroren zijn en ontdooid. In dat geval moet je de pizza echt bakken of weggooien. Een diepvries pizza kan je na het ontdooien ook niet in de koelkast opbergen.
Pizza, zelf gemaakt, kun je tot 3 maanden in de vriezer bewaren. Een reeds gebakken pizza kun je nog twee dagen in de koelkast bewaren, maar bij voorkeur wel afdekken.
Hoelang bewaren? Als je de pizza binnen twee uur in de koelkast zet kun je hem best nog wel even bewaren, tot zo'n vier dagen maarliefst. Om hem helemaal veilig te maken om te eten, moet je de pizza op minstens 70 graden celcius verwarmen in de oven of in een koekenpan.
Conversation. @Jurrie75 Een Domino's Pizza kan makkelijk ingevroren worden, je kunt wel ze beter opwarmen in de oven met 200 graden. Een stuk lekkerder!
Zet de oven zeker niet te heet, want dan loop je de kans dat de buitenkant verbrandt voor de pizzapunt door en door warm is. Je hoeft voor één keer niet te wachten tot de oven voorverwarmd is. Hoe geleidelijker je de pizza opwarmt, hoe beter.
Restjes pizza opnieuw opwarmen. Warm de pizza op in de oven om een knapperige korst te krijgen. Verwarm de oven 5-10 minuten voor op 180 °C om hem helemaal op temperatuur te laten komen. Wanneer de oven warm is leg je de pizza op een bakplaat en doe je hem ongeveer 5 minuten in de oven.
Het geheim van deze goddelijke pizza's zit hem in twee dingen: je bakt de pizzabodem voor en pas dáárna maak je hem af met de topping. Dit zorgt voor een heerlijk knapperige bodem. Om te zorgen dat de pizza niet uitdroogt in de vriezer wikkel je hem eerst in plastic folie en vervolgens in een laag aluminiumfolie.
Diepvriespizza's zijn meestal gaar nadat ze tussen de 10 en 15 minuten in de oven hebben gegeven. Het exacte aantal minuten staat hierbij op de verpakking aangegeven, net als de temperatuur waarop je de pizza het beste kunt bakken.
Door pizza op kamertemperatuur te bewaren, kunnen er bacteriën op groeien die je goed ziek kunnen maken. Heb je een restje pizza over? Stop het dan meteen in de koelkast. Net als gekookt vlees blijft pizza daar wel zo'n drie of vier dagen goed.
Ligt een maaltijdkliekje langer dan 2 dagen in de koelkast? Gooi het dan weg. Na 2 dagen is de kans dat er schadelijke bacteriën groeien waar je ziek van kunt worden, groter. Als je kliekjes van een maaltijd in de vriezer bewaart, kun je het tot 3 maanden later opeten.
Opnieuw invriezen
Tijdens het ontdooien verliest het voedsel vocht en is er dus een hoge kans dat er bacteriën ontstaan, zeker als je het op kamertemperatuur laat ontdooien. Als je het vervolgens opnieuw invriest en ontdooit, laat je een reeds aangetast product opnieuw hetzelfde proces doorlopen.
Pizzadeeg invriezen is net als bij de meeste andere deegsoorten mogelijk, maar je moet het pizzadeeg wel eerst helemaal laten rijzen. Pizzadeeg kun je na ontdooien, niet meer opnieuw invriezen.
Magnetrons met pizzastand
Wanneer je vaak een pizza in je magnetron wilt gaan bakken, is het aan te raden een magnetron met pizzastand te kopen. Hierbij verwarmt de magnetron de pizza vanaf de onderkant zodat je een krokante bodem krijgt en de heteluchtfunctie zorgt ervoor dat de pizza helemaal gaar wordt.
Ontdooien. Haal de pizza ver voordat je hem klaar wilt maken uit de diepvries en laat hem helemaal ontdooien. Verwarm de oven voor op de hoogste stand (vermijd de grillstand!) en leg de ontdooide pizza op een rooster.
Je kunt de meeste soorten diepvriespizza's bakken met je airfryer, maar sommige merken bakken beter dan andere. Sommige merken zullen niet zo goed smaken als ze in een airfryer worden gebakken, terwijl andere niet helemaal warm worden.
Diepvriesproducten tot 1 jaar en mogelijk langer na THT, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Bakpapier is niet gemaakt om warmte vast te houden, maar om vocht tegen te houden. En dit is precies waarom je bakpapier beter niet kan gebruiken bij het bakken van pizza. Als je je pizzadeeg op een stuk bakpapier legt kan het vocht in het deeg niet makkelijk verdampen.
Laat 'm helemaal ontdooien en verwarm je oven dan voor op de hoogste stand (niet op de grill). Bak je pizza vervolgens op een rooster voor 5-8 minuten. De korst moet goudbruin kleuren en de kaas bubbelen. Met dit trucje doe je wat ze in goede pizzeria's ook doen: de pizza kort afbakken in een loeihete oven.
Pizza invriezen
Een zelf gemaakte kun je inderdaad invriezen, zowel in gebakken als in ongebakken vorm. Doe de pizza eerst in vershoudfolie en verpak de pizza in een speciale diepvriesdoos. Je kunt ook stukken in een normale diepvriesdoos verpakken.
Allereerst even over waarom de magnetron of oven geen goed idee is. Een magnetron verwarmt ongelijk, waardoor de kaas kokend heet kan zijn, terwijl de korst nog lauw is. Ook kan het deeg slap worden en kunnen de toppings hun smaak verliezen. Pizza opwarmen in de oven duurt dan weer lang, namelijk zo'n 25 minuten.
Als je een groot tosti-ijzer hebt, kun je zelfs twee punten op elkaar leggen. Daarna klap je het tosti- of wafelijzer dicht, wacht je een paar minuten en tadáá: je pizza-tosti is klaar. Wacht trouwens lang genoeg tot je kaas niet alleen is gesmolten, maar de kaas aan de zijkant ook knapperig is geworden.
Verwarm de koekenpan op middelhoog vuur. Voeg vervolgens je pizzapunt toe, zonder boter of olie, en bak gedurende 2 minuten aan. Giet nu een paar druppels water in de pan, bedek de pan met het deksel en zet het vuur laag. Hierdoor zal de pizza stomen en de kaas smelten.