1865. Bertolli Olijfolie wordt geboren in 1865 in Lucca (Toscane, Italië).
Bertolli is een iconisch Italiaans merk met een geschiedenis die teruggaat tot 1865, toen Francesco en Caterina Bertolli een delicatessenwinkel begonnen in Lucca, Toscane.
De Extra Vierge-olijfolie van Bertolli krijgt de hoogste waardering in een smaaktest van AD. Ook de reguliere olijfolie van Monini scoort beter dan de huismerken van AH, Ekoplaza, Jumbo en Lidl.
Europa is de grootste leverancier van olijfolie. Ongeveer 66 procent van de olijfolie die wereldwijd geëxporteerd wordt, is afkomstig van Europa. De overige olijfolie komt uit Tunesië (18 procent), Turkije (4 procent), Argentinië (2,5 procent), Syrië (2 procent) en Marokko (2 procent).
De Amerikaanse activiteiten van Bertolli verkocht Unilever in 2014 aan de Japanse Mizkan Group.
Ja. Dit product valt in de schijf van vijf en draagt bij aan een gezonde dagelijkse voeding. In een gezonde dagelijkse voeding passen oliën en vetten, zoals Bertolli Margarine.
Aan het eind van het decennium begint de officiële geschiedenis van Unilever. Eerst voegen Jurgens en Van den Bergh zich samen in de Margarine Unie. Dan, twee jaar later – in een van de grootste fusies van die tijd – vormen Margarine Unie en Lever Brothers samen Unilever.
Conclusie: De beste olijfolie ter wereld in 2022-2023, volgens de World's Best Olive Oils competitie, wordt vertegenwoordigd door Rincon de la Subbética uit Spanje, Sabino Leone uit Italië en Oro de Cánava, ook uit Spanje.
Wanneer het verwijst naar Extra Vergine olijfolie, is het meestal olijfolie uit Italië. In Europa wordt voor deze kwaliteit de term 'Extra Vierge olijfolie' gebruikt, terwijl Spaanse olijfolie van deze categorie de toevoeging 'Virgen Extra' draagt.
Griekse olijfolie wordt als de beste olijfolie gezien. Dit heeft ermee te maken dat 80% van de geproduceerde olijfolie daar extra vierge is. Dat is voor Italië bijvoorbeeld 67% en voor Spanje 34%.
Extra vierge olijfolie is de gezondste olijfolie, maar niet om te bakken. Deze olie is perfect voor in koude salades. Geraffineerde olijfolie is gezuiverd, en heeft minder smaak en geur, maar is wel beter om te bakken.
Gewone olijfolie en vierge olijfolie zijn heel geschikt voor bakken en braden. Extra vierge olijfolie wordt koud gebruikt voor pasta, salade, vinaigrettes, tapenades en koude sauzen. Extra vierge olijfolie is minder geschikt voor verhitten bij hele hoge temperaturen voor langere tijd.
Onder meer deze Australische studie toont aan dat extra vierge olijfolie de meest veilige en gezonde olie is om mee te bakken en braden. Ook bij wat langere verhitting blijft extra vierge olijfolie gezond (ook hier te lezen). Maar gebruik wel een premium extra virgin olijfolie en niets van mindere kwaliteit.
Carbonell Traditioneel is een Spaanse olijfolie geschikt voor bereiding op hoge temperaturen.
Bertolli Classico is neutraal van smaak en laat vooral de smaken van de gebruikte ingrediënten naar voren komen. Deze olijfolie is ideaal voor braden, bakken of frituren. Of je nu gebakken aardappelen, een biefstuk, wafels of een cake wilt maken.
Unilever gebruikt het merk nog wel voor pastasauzen (behalve voor Noord-Amerika). Begin 2021 werd de resterende Europese divisie met pasta en pesto sauzen aan Enrico-Glasbest (een handelsfirma in Nederland) verkocht.
Oijfolie wordt al in Lenno geproduceerd sinds 1850 op de traditionele manier, met koude persing.
De winnaar is Monini GranFruttato Selezione Speciale Olio Extra Vergine di Oliva. Die is algemeen verkrijgbaar voor €9,32. De testers beoordeelden deze olie met een 7,3 en vonden hem Italiaans, niet scherp maar mild pittig en de smaak bleef lekker lang hangen.
☝ Intini's biologische extra vergine olijfolie was dit jaar de winnaar van de 'Olio Capitale' als beste medium fruitige olie en beste bio van de competitie. Het is gemaakt van olijven die uitsluitend afkomstig zijn uit de biologische landbouw.
Extra vergine olijfolie (evoo)
Is olie die uitsluitend mechanisch uit de olijven wordt geperst. Heeft de beste kwaliteit en is daarom de lekkerste en duurste olijfolie. Sprenkel evoo over salade, tapenade, koude saus en over pasta. Evoo verhitten kan, maar is vanwege de prijs een tikje kostbaar.
De Lidl supermarktketen heeft weer de pers weten te halen met een uitstekend product tegen een zeer lage prijs, dit keer is het niet werelds beste olijfolie …
' 'Het enige label waar je wél moet op letten is dat van 'extra vierge', een verwijzing naar de zuurtegraad. Extra vierge is beter dan vierge, heel simpel. Let ook op de oogstdatum, want olijfolie blijft slechts twee jaar goed.
Hans van Hartskamp is oprichter en eigenaar van schildersbedrijf Dove Kwasten. Dove Kwasten zet mensen met een gedeeltelijke of totale gehoorbeperking in voor schilderwerk. Ik praat met Hans over zijn persoonlijke missie en groeiambitie: landelijke dekking door middel van franchise.
Unilever PLC is een multinationale onderneming van Nederlands/Britse oorsprong. Het bedrijf is gespecialiseerd in voedingsmiddelen, persoonlijke verzorging en schoonmaakartikelen. In 2022 telde het 148.000 medewerkers wereldwijd. Het hoofdkantoor is gevestigd in Londen.
Deze bekende merken vertegenwoordigen een uiteenlopend assortiment producten onder merknamen als Axe, Bertolli, Biotex, Calvé, Cif, Conimex, Dove, Glorix, Hertog, Knorr, Lipton Ready to Drink, Neutral, OLA, OMO, Prodent, Unox, Zendium en Zwitsal.