Spuitbussen. Met een spuitbus kun je makkelijk een egale laag op je schilderij spuiten. De vernis komt tot op de lastigste plekken, dit is erg handig bij schilderijen die met wat dikkere verf zijn geschilderd. Je hebt geen kwast nodig en je hoeft dus ook geen kwast schoon te maken na afloop.
Acrylverf is van zichzelf al een soort van kunststof (plastic) laag en is in die zin al eigenlijk goed afgesloten. Toch kan er een reden zijn om vernis te gebruiken. Bijvoorbeeld om je schilderij een aparte of juist een iets andere uitstraling te geven kun je er voor kiezen om een vernis aan te brengen.
Alkydverf over acrylverf aanbrengen, is dat mogelijk? Goed nieuws! Dit is geen enkel probleem, want alkydverf kan gewoon over watergedragen verf worden aangebracht. Je kunt er eventueel voor kiezen om nog een extra primer aan te brengen als tussenlaag, maar als de ondergrond goed is, is dit niet noodzakelijk.
Het antwoord op de vraag: “Kan ik watergedragenverf over terpentine verf heen schilderen?” is, ja dit kan. Acrylverf over alkydverf is geen probleem. Zorg er wel voor dat je het te schilderen oppervlakte goed ontvet, reinigt en schuurt voor een goede hechting.
Als acrylverf droog is dan is het droog en zal er niet zoiets als een veroudering proces plaatsvinden. Maar je kan een acrylschilderij vernissen om het doek te beschermen tegen vuil of om de glans van het schilderij aan te passen en de kleuren iets op te halen.
Vernis voor acrylverf is te krijgen in spuitbussen en in potten. Je kunt kiezen voor matte, half glanzende of glanzende vernis. Dit is een kwestie van smaak.
Acrylverf op zich vergeelt niet of zeer weinig. Door hier een vergelende vernis over heen te zetten werkt u dus contra. Om esthetische reden of om glansveschilen op te heffen kunt u, na goede doordroging, een PU watergedragen hoogglansvernis aanbrengen, en dan bij voorkeur uit de spuitbus.
Een vernis aanbrengen over acryl heeft naast het schilderij te beschermen tegen vuil zoals vet , nicotineaanslag, uv-licht en vocht ook nog een ander doel.
Acrylverf verdunnen met water
Water zorgt ervoor dat het bindmiddel en de pigmenten die het bevat, worden verdund. Daardoor verliest het verdunde mengsel glans en kleurintensiteit. Je kan dit specifiek gebruiken als je glazig wil schilderen. De verf wordt doorzichtiger en doorschijnend door toevoeging van water.
Over het algemeen gebruik je binnen verf op water basis, en buiten verf op terpentine basis. Verf op water basis is geur arm, snel drogend, niet vergelend, elastischer en beter voor het milieu. Verf op terpentine basis is buiten een stuk duurzamer.
Vernis beschermt je schilderij tegen vervuiling, stof, vocht en vingerafdrukken. Je gebruikt het meestal bij olieverf, acrylverf of tempera. Naast bescherming van je schilderij kan je vernis ook gebruiken om de glans van je werk te veranderen (verhogen, verminderen of een combinatie hiervan).
Ja, je kunt watergedragen verf over terpentinegedragen verf zetten mits je de juiste voorbereidingen neemt. Belangrijk is dat je de oude terpentine laag eerst ontvet en vervolgens naspoelt met schoon water. Vervolgens kun je de verflaag schuren met korrel P240.
De droogtijd bestaat uit verschillende fasen, maar over het algemeen is de verf na 10-15 minuten zodanig droog dat je niet meer nat-in-nat kunt werken. Let op: de werkelijke droogtijd is veel langer; een normale laag acrylverf zal pas na een à twee weken door en door droog zijn.
Nee, dat kan niet. Alkyd kan niet over acryl; terpentine gedragen kan niet over verf op waterbasis! Door spanningsverschillen tussen de verfsoorten kan de verf onthechten. Ook al ontvet en schuur je het goed, na verloop van tijd treedt onthechting op dus niet doen.
Acrylverf bestaat in een matte, satijnglans- of hoogglans variant. Sommige zijn speciaal ontwikkeld voor vochtige ruimtes en dus afwasbaar. Opgelet: laat ze heel goed drogen voor u ze afwast. Een acrylverf heeft na het aanbrengen ongeveer drie weken nodig om echt door en door droog te zijn.
Waterafstotende, beschermende en kleurloze vernis, op basis van acrylaathars-dispersie. Bedoeld om sierpleisters, beton, baksteen, cement enz. weerbestendiger en/of beter reinigbaar te maken.
Als je met redelijk dikke verf werkt, dan zal het uiteraard beter dekken dan wanneer je er wat dunner mee werkt. Andersom geldt ook: als je dekkende verf hebt en je smeert het heel dun uit, dan dekt het alsnog niet helemaal.
Het droogt volledig transparant op: Na droging is er niks meer van de Medium te zien. Als je je verf verdunt met medium, wordt je verf dus transparanter en blijft de plakkracht behouden. Je kunt je verf dus zo doorschijnend maken als je maar wil zonder nadelige effecten.
Vernis aanbrengen met een kwast is meestal de beste methode, echter aanbrengen met een roller kan effectief zijn op grote en vlakke oppervlakken. Breng de vernis met stevige bewegingen aan en strijk zowel met de nerf mee als dwars erop. De kwast recht op het oppervlak houden in een hoek van 90°.
Een schilderij wordt beschermd door de aller-bovenste laag, de vernislaag. Als een schilderij net klaar is heeft de verf enige tijd nodig voordat deze volledig is ingedroogd. Bij een olieverfschilderij kan het drogen, vooral als de verf er dik opligt, wel tot een jaar duren.
Acrylverven zijn in principe watervast, maar ze zijn niet geschikt voor gebruik buitenshuis. Voor gebruik buitenshuis wordt het gebruik van acryllakken aanbevolen, omdat deze minder gevoelig zijn voor regen.
Voor lakken op terpentine basis adviseren wij vaak de Anza vilt roller. Voor lakken op water basis adviseren wij vaak de Friess Blue felt roller. Daarnaast kan het zijn dat de verf iets te stroperig is, een klein beetje verdunnen is hierbij vaak de oplossing. Ook is het belangrijk dat het voorwerk goed is uitgevoerd.
Tussen de verschillende verflagen schuur je lichtjes op. Zo krijg je een betere hechting tussen de lagen. Ook oude glanzende of zijdeglanzende verflagen schuur je best op. Zo ben je zeker van een goede hechting van de nieuwe lak.
Verf hecht niet op ondergrond. Dit kan verschillende oorzaken hebben: Ondergrond, niet goed ontvet, eerst begonnen met schuren en dan pas schoongemaakt, ondergrond is vochtig, ondergrond is te warm, verkeerde grondverf gebruikt, grondverf niet goed laten drogen. Dit zijn de belangrijkste oorzaken.