Silica kattenbakkorrels worden van natuurlijke zeolitische materialen gemaakt. Voordeel is dat het de ammoniak (dit zit in de urine van de kat) goed absorbeert, waardoor de kattenbak niet snel zal stinken.
Probeer dan eens klontvormende kattenbakvulling. Bij deze vulling worden vieze geuren in de klonten opgesloten. Daarnaast is klontvormende vulling ook een stuk zuiniger in gebruik. Hoe fijner de korrels zijn, hoe minder de bak stinkt.
De Peewee Houtkorrels Kattenbakvulling - 9 kg (14l) is veruit de beste kattenbakvulling voor jouw kat. Deze kattenbakvulling bestaat uit houtkorrels wat jouw kattenbak duurzaam maakt. Kattenbakken gevuld met klein, silicia of bentoniet kan namelijk verschillende nadelen met zich meebrengen.
Cat's Best GreenPower kattenbakvulling is gemaakt met natuurlijke actieve hygiëne korrels van organische vezels. Hierdoor kan je deze kattenbakvulling gewoon door het toilet spoelen, net zoals je met toiletpapier doet!
Spoel kattengrit ook niet door de wc. De riolering kan verstopt raken. Gebruikte vulling van papier kan niet bij het oud papier, omdat het vies is. Gooi vuil kattengrit nooit op de eigen composthoop of in de tuin: er kunnen ziekteverwekkers (bijvoorbeeld toxoplasmose) in zitten.
Een kat kan naast de kattenbak gaan plassen omdat het ergens anders pijn heeft of zich niet lekker voelt. - Stress kan om tal van redenen de oorzaak zijn. Dit kan zijn door verhuizing, nieuwe meubels, verbouwing, gezinsuitbreiding, een nieuw huisdier maar ook een ander werkschema van de eigenaar kan al een reden zijn.
Het verwijderen van de klonten kattenbakvulling met ontlasting van je kat moet je minimaal één keer per dag doen. De hoeveelheid kattengrit wordt dan natuurlijk steeds minder dus vul deze om de twee à drie dagen wat bij. Zo zorg je dat er genoeg kattenbakvulling in de kattenbak zit.
Over het algemeen ruikt kattenontlasting sterk. Dit komt door de grote hoeveelheid eiwitten die ze eten. Maar wanneer de ontlasting echt doordringend stinkt, dan is er iets verkeerd. Soms is er dan spraken van onjuist verkeerde eiwitten.
Kattenbakvulling. Misschien is de kwaliteit van de kattenbakvulling die je koopt niet optimaal, waardoor alles vochtig blijft en de stank blijft hangen. Opteer in dat geval voor een ander soort grit, en misschien is het probleem zo al opgelost.
Zo heeft je kat ook binnenshuis een fijne plek om zijn behoefte te doen. De meeste katten hebben daarom ook een voorkeur voor een houtkorrel of een fijn grit kattenbakvulling met een zandachtige structuur. Als je een niet-klonterende kattenbakvulling gebruikt, vervang de vulling dan om de paar dagen in zijn geheel.
Vul de kattenbak met een laagje van ongeveer drie tot vijf centimeter grit, tenzij de verpakking anders vermeldt. De meeste katten zullen het fijn vinden om voldoende kattengrit te hebben om de ontlasting onder te kunnen graven.
Om nare luchtjes van de kattenbak te voorkomen moet deze iedere dag worden uitgeschept. Daarnaast zul je het kattengrit regelmatig moeten vervangen. Hoe vaak je dit moet doen hangt af van de kwaliteit. Goedkope varianten zul je dagelijks moeten vervangen en kattenbakgrit van goede kwaliteit slechts eens per zes weken.
En typisch kattenvoer, zoals lever en tonijn, heeft uit zichzelf al een sterke geur.'' In veel gevallen voegen de fabrikanten nog extra geur toe. ,,Eiwitten en vetten maken voer voor katten aantrekkelijk'', vernemen we bij dierenvoerfabrikant Masterfoods. ,,Droge brokjes bestaan grotendeels uit granen.
Met name tandvleesontsteking (gingivitis), tandsteen en rotte kiezen zorgen voor een behoorlijk onfrisse geur. Soms spelen woekeringen van tandvlees (mede) een rol. Rondom het wisselen merk je dat kittens vaak meer uit hun bekje ruiken dan normaal.
Het is goed om dagelijks even in de kattenbak te kijken. Zo dient een kat normaal gesproken minimaal 1 keer per dag te ontlasten. Is dit een dag niet het geval, dan hoeft u zich niet direct zorgen te maken.
Onthoud dat u uw kat niet te vaak in bad doet, dit kan de natuurlijke balans van oliën in haar huid en vacht verstoren. Af en toe een bad is prima, bijvoorbeeld wanneer ze in iets vies heeft gerold en zichzelf niet kan wassen.
Een scheet is eigenlijk gewoon lucht of gas. Winderigheid bij katten ontstaat vaak doordat bepaalde voedingsmiddelen niet goed worden verteerd. De bacteriën in de dikke darm breken de resten verder af en produceren daarbij gas. Een andere, minder vaak voorkomende oorzaak, is dat de kat teveel lucht mee in slikt.
Een gezonde kattendrol is chocoladebruin, maar kan wat donkerder of lichter zijn, afhankelijk van wat de kat precies gegeten heeft. Een bleke of gele ontlasting kan duiden op verteringsproblemen. Een goede reden om contact op te nemen met je dierenarts.
Urine sijpelt door naar onderin de kattenbak. Een matje of een laag kranten die je om de twee dagen vervangt, voorkomt dat de kattenbak, ondanks regelmatig schoonmaken, gaat stinken.
Omdat katten vaak niet op dezelfde bak willen plassen en poepen, zal je soms met één kat toch twee bakken moeten hebben. Verder geldt de regel: een bak per sociale groep (dat zijn katten die samen eten, slapen en een bak willen delen) plus 1.
de gemiddelde kat plast twee keer per dag en poept één keer per dag op de bak. Katten die buiten komen doen vaker hun behoefte; sommige katten gaan slechts één keer op een bak.
Zet je kitten op vaste tijdstippen op de bak: 's ochtends, 's avonds, na het eten en na het spelen. Beloon je kitten als hij zijn behoefte doet. Houd je kitten de eerste dagen goed in de gaten. Merk je dat hij zijn behoefte moet doen (draaien, zoeken naar een plekje) zet hem dan op de kattenbak.
Je kat voelt zich angstig en voelt zich alleen met jou in de buurt veilig genoeg om zijn behoefte te doen. Ook dingen die naar de eigenaar ruiken, voelen veilig en worden daarom als kattenbak gebruikt. Denk aan dekbedden en handdoeken.
Er zijn veel medische oorzaken waardoor een kat buiten de bak gaat plassen. Voor alle katten (vanaf ongeveer 4 maanden) geldt: blaasgruis – of blaasontsteking zijn de meest voorkomende oorzaken. Jonge poezen kunnen vanaf 4 maanden krols worden en daarmee onzindelijk.