Wanneer het om een gewone parochiaan gaat, wordt de kist altijd met het aangezicht naar het altaar geplaatst. Dit wil zeggen dat de voet van de overledene naar het altaar gericht staat.
Denk ook aan de kleding!
Let ook op het materiaal van de schoenen; schoenen van bijvoorbeeld (kunst)leer zijn erg belastend voor de grond. Hoewel het wel eens wordt afgeraden door de uitvaartondernemers komt het ook vaak voor dat brillen en sieraden nog worden gedragen.
Familieleden weten natuurlijk het beste wat hun geliefde graag droeg, of dat nu een driedelig pak is of een spijkerbroek. Aangeraden wordt om voor natuurlijke materialen te kiezen en niet voor synthetische kleding of panty's, omdat dat materiaal belastend is voor het milieu.
Lood houdt de stank op afstand
De conserveringsmethode is zeer geschikt voor overleden regenten, want zij worden niet in de grond begraven, maar te rusten gelegd in een koninklijke kamer. Zonder de loden bekleding zouden de lichamen blootstaan aan zuurstof en sneller ontbinden dan in een houten kist onder de grond.
Bij het cremeren wordt de kist in een crematieoven geplaatst. De kist vergaat daarbij door de hitte. Voorafgaand aan een crematie is er vaak een uitvaartdienst of een kerkdienst, maar het hoeft niet. Na het afscheid brengt de uitvaartondernemer de kist naar de ovenruimte, waar de uiteindelijke crematie plaatsvindt.
Voelt het lichaam pijn tijdens cremeren? Nadat een persoon is overleden kan niks nog pijn doen. Met de huidige technologie is er geen onzekerheid meer of iemand wel of niet echt overleden is. Daarom doet crematie geen pijn voor de overledene.
Voor een lijk in een kist helemaal verteerd is (verdwenen is), moet u aan tientallen jaren denken. Soms kun je na honderden jaren nog skeletten of delen van skeletten op een oude begraafplaats vinden. Soms is na 20 of 30 jaar alles helemaal weg. Dat verschilt dus van begraafplaats tot begraafplaats.
Hoe lang blijf een uitvaartkist intact? In het algemeen is bekend dat een doodskist van massief vurenhout of populierenhout ongeveer 10 tot 15 jaar goed blijft. Bij een massief eikenhouten grafkist en een kist van tropisch hout is de houdbaarheid maar liefst zo'n 25 tot 50 jaar.
Bij drie personen is de diepte circa 3 meter. Het kan wat variëren, maar het is in ieder geval wettelijk verplicht dat (de bovenste) kist minimaal 65 cm onder de grond ligt.
Het is tijdens een uitvaart altijd weer indrukwekkend om te zien hoe de kist met de overledene op de schouders gedragen wordt. Volgens traditie wordt het dragen door professionals gedaan, die met hun uniform – met of zonder hoed – een statige uitstraling aan de uitvaart geven.
Het kan ongemakkelijk zijn als je uit de toon valt bij de andere gasten. Zorg er dus voor dat je niet te veel opvalt. Het dragen van bijvoorbeeld felle kleuren, opvallende prints en sieraden of sportkleding is af te raden.
Wanneer een overledene wordt opgebaard ligt deze op zijn rug. Omdat vrijwel direct na het overlijden het lichaam verandert van kleur. Omdat het hart het bloed niet meer rondpompt, trekt het bloed uit de huid weg. Hierdoor wordt de huid vaalbleek en slapper.
Nette kleding toont het meeste respect. Dit hoeft lang niet altijd meer een jurk te zijn of een driedelig pak. Ook een nette, donkere spijkerbroek met een overhemd volstaat bijvoorbeeld.
In deze volgorde lopen de royals
Daarachter prins Andrew (zonder gezelschap), prins Edward met Sophie, gravin van Wessex. Dan prins William en Kate Middleton met hun kinderen prins George en prinses Charlotte aan hun zijde én daarna pas prins Harry en Meghan Markle.
Een lijkwade is een stoffen, losse doek of stof in de vorm van een japon om een overledene mee te kleden. Ons assortiment biedt een wade van glanzend satijn voor zowel mannen als vrouwen. De lijkwade in ons assortiment is een universele wade die als kleding aangetrokken kan worden bij een overledene.
Materialen lijkomhulsel
Goedgekeurde basismaterialen zijn: mdf, multiplex, spaanplaat en de meeste soorten massief hout. Andere goedgekeurde uitvaartkisten staan op de LVC-materialenlijst. Beslag van metaal en (kijk)glas mag niet in de crematieoven. De oven kan erdoor beschadigd raken.
Elk geval is anders. De wetgever gaat er van uit dat na een begraving van 10 jaar een lichaam helemaal geskeletteerd is. Dat houdt in dat alleen de belangrijkste grote botten over zijn. Bij sommige mensen zal dit al na 5 of 7 jaar het geval zijn, afhankelijk van de omstandigheden.
Na twee à drie weken zijn de meeste organen en spieren verdwenen en heeft het lichaam nog maar 10-20 procent van zijn oorspronkelijke gewicht. Na drie à vier maanden is het ontbindingsproces voltooid en is alleen het skelet nog over.
Lijkvocht ontstaat door het vloeibaar worden van een lichaam door ontbinding. Het lichaamsvocht vermengt zich met bloed en bacteriën en is onderhevig aan allerlei chemische processen die in het lichaam plaatsvinden. Dat maakt het dat lijkvocht ook wel eens als giftig wordt beschouwd.
In sommige gevallen wil iemand liever niet begraven of gecremeerd worden in een kist.In dat geval wordt de overledene in een zogenaamde lijkwade gewikkeld. Dat zijn doeken gemaakt van natuurlijke materialen, zoals katoen of zijde.
Het ontbindingsproces putrefactie (decompositie / verrotting / ontbinding) kan voor zeer lange tijd worden geremd door het lichaam van een overledene te balsemen. Bij dit proces wordt via infusie tot op cellulair niveau een conserverende middel aangebracht (veelal met een hoge concentratie formaldehyde / formaline).
De uiteindelijke as die in de asbus zit bestaat voor 98% uit fijngemalen botten.De overige 2% is afkomstig is van de kist. De 3 (vrouw) a 3,5 liter (man) as wordt in een asbus gedaan met het identificatiesteentje. Afhankelijk van de dichtheid van de botten en de grootte van de persoon blijft er meer of minder as over.
Wat het bloeden uit ogen, oren en mond betreft: dat lijkt me niet vreemd, omdat het lichaam al bijna twee weken in ontbinding was. De ontbinding van een lichaam gaat van binnen uit, de weke delen vergaan het eerst. Een lichaam bestaat voor een groot deel uit vocht.
De geur van de dood is extreem overheersend. Vaak ruikt u de geur dan ook al vanaf buiten en is het niet te houden wanneer u dichtbij het lijk komt. Typisch aan lijkgeur is dat hij de eerste paar seconden zoetig is.Daarna wordt het erg penetrant en gaat hij als het ware achter in je keel en in je neus zitten.
En dan pas mag er een nieuwe kist bovenop. Boven de bovenste kist moet een laag zand van minstens 65 cm liggen. Daar zijn allemaal wettelijke regels voor. Dat zand zorgt er o.a. voor dat er geen vreemde geuren uit een graf kunnen ontsnappen.