Quadrupel is een zwaar bovengistend bier met een alcoholpercentage van 10% of meer. Hiermee bevat quadrupel een hoger alcoholpercentage dan dubbel en tripel. Er is weinig overeenstemming over de status van quadrupel als afzonderlijke biersoort.
Een Quadrupel is een bovengistend, zwaar, donker volmoutig biertype met een complexe, zwaar alcoholwarmende smaak. Het is een soort zware versie van een Dubbel abdij/trappist type bier. Een Quadrupel is donker van kleur en heeft een behoorlijke bitterheid.
Wat is quadrupel bier? Het hoge alcoholpercentage van quadrupel bier komt in de buurt van de hoeveelheid alcohol in wijn. Omdat bier gerst bevat, worden quadrupel en andere sterke bieren ook wel 'gerstewijn' of Barley Wine genoemd. Brouwerij La Trappe introduceerde in 1991 de naam 'quadrupel'.
Tripel bevat meer koolzuur dan dubbel bier en heeft een hoger alcoholpercentage. Tripel bier vs. quadrupel bier: quadrupel bier zorgt weer voor een hele andere dimensie. Het is sterker, kruidiger en heeft een meer geroosterde smaak dan tripel.
De schotse brouwerij Brewmeister is er opnieuw in geslaagd om het sterkste bier ter wereld te produceren. Na recordbier Armageddon (65% alcohol) is nu Snake Venom met 67,5% alcohol de nieuwe nummer één.
Maar het strafste bier ooit gebrouwen heeft maar liefst een alcoholpercentage van 70% en dat is zelfs straffer dan Vodka. Het record staat op naam van de Nederlandse brouwerij 't Koelschip uit Almere met het bier 'Mystery of Beer'.
Bij het bereiden van een 'standaard' steak, is een red ale bijvoorbeeld een geweldige match. Rode ales zijn zwaar en hebben een fijne aroma waardoor ze de smaak van het sappige vlees versterken. Ook porters passen geweldig bij een biefstuk - vooral bij een een porterhouse steak.
Bij tripel bier wordt nog meer mout gebruikt dan bij dubbel bier, maar niet het drievoudige want je misschien zou denken. Hoe meer mout, hoe meer suiker en dus hoe meer alcohol. Tripel bier heeft een alcoholpercentage tussen de 7% en 11%.
Tripel LeFort van Brouwerij Omer vander Ghinste is tijdens de World Beer Cup in Nashville verkozen tot beste Tripel. Een mooie bekroning voor dit speciaalbier dat sinds 2016 wordt gebrouwen.
Tripel bier gaat goed samen met een pesto dip. Vul de tafel met stokbroodjes, nootjes en crackertjes en dip het lekker in de pesto. Daarnaast is vis ook een goede keuze bij Tripel bier. De zware smaak van Stout bier heeft iets weg van de pure chocolade smaaksensatie.
De term dubbel verwijst naar de hoeveelheid graan per liter water die bij het brouwen gebruikt wordt. Hoe meer graan, hoe meer suiker. Meer suiker zorgt weer voor een hoger alcoholpercentage en de typische zoete smaak van dubbel bier. Dubbel bier heeft dus niets te maken met een dubbele vergisting.
Brouwen van tripel
Tripel is licht van kleur waarvoor lichte mout is gebruikt. Fictief voorbeeld: Om 1000 liter Tripel te brouwen is 360 kilo mout nodig. Tijdens het brouwproces ontwikkeld zich de kleur en alcoholpercentage van bier.
Aan dubbel bier is tijdens het brouwproces meer graan toegevoegd dan bij pils. Hierdoor heeft dubbel bier meer suikers en daardoor met een percentage tussen de 6,5% en 7,5% ook een hoger alcoholpercentage. De smaak van dubbel bier is weer iets zoeter en zachter dan enkel bier.
Dubbel (donker, tot 7% alcohol) is een stijl die over het algemeen donker is. Hiervoor wordt ongeveer een dubbele storting mouten gebruikt, waaronder zowel lichte mouten voor de vergistbare suikers, als donkere mouten voor de donkere kleuren en karamel en chocolade smaken.
De houdbaarheidsdatum op een fles Hertog Jan Grand Prestige is twee jaar na het bottelen.
Traditioneel werd bruin bier gebrouwen met pure bruine mout. Tegenwoordig is de basis een bleke mout, waar donkere mouten aan worden toegevoegd. Dit levert een zoete, moutige smaak op die doet denken aan chocola en noten. Hier lees je meer over het algemene proces van bierbrouwen.
Duvel Tripel Hop
Zo wordt er de laatste jaren jaarlijks een Duvel gebrouwen met een extra hopsoort. Deze zogenaamde Duvel Tripel Hop heeft 9,5% alcohol. Dit bier werd voor het eerst gebrouwen in 2006.
Dommelsch kan zich zonder veel problemen de oudste brouwerij van Nederland noemen. Hetzelfde bedrijf heeft sinds 1757 op dezelfde locatie bier gebrouwen.
Tripel Karmeliet (gelanceerd in 1996) wordt nog steeds gebrouwen volgens een authentiek bierrecept uit 1679, afkomstig van het oude Dendermondse Karmelietenklooster. Dit laatste suggereert dat het een trappist zou kunnen zijn. Is echter niet zo.
Het is slechts een benaming voor bier van hoge kwaliteit dat met zeer veel zorg wordt gebrouwen. Hierdoor kan in principe ieder bier kan dus een Grand Cru zijn. Dit zorgt ervoor dat elke Grand Cru voor een nieuwe smaak verrassing zorgt.
In totaal zijn er nu tien officieel erkende trappisten: zes in België, twee in Nederland, één in Oostenrijk en één in de Verenigde Staten. Mont des Cats, dat in Chimay gebrouwen wordt op basis van een recept van de paters van de Abdij op de Katsberg (in het Noord-Franse Godewaarsvelde), is niet erkend.
Bruin bier is in het Nederlands niet echt een type bier zoals bij blond bier. Bieren die bruin in hun naam hebben zijn vaak van het type Belgische Dubbel. Daarnaast staan in deze categorie ook Engelse Brown of Dark Ales, Duitse Dunkels en zelf een sporadisch chocoladebier.
Stoofvlees met frietjes
Bij het bereiden komt er uiteraard al bruin bier aan te pas, maar volgens de bierkenners maakt een apart geserveerd fris, bruin bier het gerecht helemaal af. Erwin raadt specifiek aan om er een Oude Ichtegemse Grand Cru van Brouwerij Strubbe (Oud Bruin) bij te drinken.
Zoek zoveel mogelijk naar overeenkomsten in de smaak van bier en gerechten. Bijvoorbeeld een salade met een vinaigrette zal beter combineren met een Gueuze, Vlaams rood (bijvoorbeeld Rodenbach), Witbier of Fruitbier, dan met een volmondig Adbij- of Trappistenbier of een zoetig bier.
Welk bier bij Bavette? Over het algemeen zijn blond bieren een goede combinatie met dit soort gerechten. Kies bijvoorbeeld La Chouffe, La Trappe Blond of de prijswinnende Tongerlo Blond. Deze versterken niet alleen de smaak van je gerecht, maar zijn ook een smaakbom op zich.