Het is bij ENGIE momenteel weer mogelijk om een vast contract af te sluiten, naast de optie om een variabel contract af te sluiten.
Vast contract gas en stroom bij ENGIE
Een vast energiecontract voor gas en stroom kun je gemakkelijk afsluiten bij ENGIE. Bereken je maandbedrag en kom te weten wat jij gaat betalen. Bij ENGIE weet je in ieder geval zeker dat je groene stroom uit Nederland geleverd krijgt tegen een eerlijke prijs.
Je kunt het contract eenvoudig verlengen via MijnENGIE of de ENGIE app. Zodra je het contract kan verlengen, zetten wij daar het verlengaanbod klaar.
Meerjarige energiecontracten: terug van weggeweest
Door de enorme prijsstijgingen van elektriciteit en gas sinds het laatste kwartaal van 2021 stegen ook de prijzen voor vaste energiecontracten fors. Daarom was het enige tijd helemaal niet meer mogelijk om een vast energiecontract voor meerdere jaren af te sluiten.
Als je energiecontract afloopt, kom je niet zomaar zonder groene stroom te zitten. Omdat energie in Nederland wordt gezien als een primaire levensbehoefte, is het wettelijk zo geregeld dat een aflopend energiecontract automatisch wordt omgezet in een contract voor onbepaalde tijd.
Als een energiecontract afloopt, dan is het wettelijk zo geregeld dat je contract automatisch wordt omgezet in een contract voor onbepaalde tijd dat maandelijks opzegbaar is. Je gaat dan meestal wel een duurder, variabel tarief betalen.
Een vast contract heeft een vaste prijs en een vaste looptijd. Je zet de prijs van je energie dan voor bijvoorbeeld 1 of 3 jaar vast.In die periode verandert je leveringstarief voor gas of stroom dus niet.
Energieleverancier Luminus bood als eerste opnieuw contracten met vaste tarieven aan vanaf januari 2023. Enkele maanden later volgden Engie en Mega. Ondertussen bieden ook Total Energies, Eneco en Octa+ weer formules met een vast tarief aan.
Zo is het bij onder meer Essent, Budget Energie en Vandebron mogelijk een jaarcontract te nemen. Andere energiebedrijven, zoals Eneco, United Consumers en GreenChoice, bieden voorlopig alleen nog een vast contract van een half jaar aan. Welke energieleveranciers hebben op dit moment de goedkoopste vaste contracten?
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) wil dat huishoudens per 1 januari 2023 weer een vast energiecontract kunnen afsluiten. Om dat te bereiken moeten wel de regels voor het opzeggen worden aangepast. Nu kun je een vast energiecontract nog voor 100 euro afkopen als deze binnen 1,5 jaar afloopt.
Zolang je klant bent, maar ook als je vertrekt. Je kunt jouw contract telefonisch opzeggen via 088 - 444 66 50. Houd er wel rekening mee dat wij soms wel een boete (opzegvergoeding) in rekening brengen als je jouw overeenkomst beëindigt voor de einddatum die we samen hebben afgesproken.
Wat is voordeliger: vast of variabel? Over het algemeen is het voordeliger om een energiecontract met vaste tarieven te kiezen, omdat de jaarkosten in deze contracten lager liggen dan bij een variabel energiecontract.
Vaste energiecontracten zijn in de loop van 2022 en 2023 tijdelijk uit de markt verdwenen, als gevolg van de recordprijzen voor energie. In de zomer van 2023 hebben consumenten weer meer te kiezen op de energiemarkt. Maar dan dient zich een nieuw probleem aan, het beperkte aanbod van vaste contracten.
Sinds begin 2023 worden er weer vaste contracten aangeboden, maar slechts bij een paar leveranciers. Bekende energieleveranciers zijn: Essent, Vattenfall, Eneco, Energiedirect, BudgetEnergie, Engie, Vandebron en GreenChoice.
Tijdelijk energiecontract afsluiten
Wanneer je kiest voor een energiecontract heb je de keuze uit verschillende soorten contracten. Bij ENGIE heb je de keuze uit een 1-jarig, 3-jarig of een tijdelijk energiecontract.
Wie een contract van een bepaalde duur heeft afgesloten, kan niet veranderen van leverancier.
Wat is het ENGIE Easy contract? Het ENGIE Easy contract is een energietarief van de leverancier ENGIE Electrabel voor elektriciteit en aardgas met vaste of variabele prijzen. De looptijden van het Easy contract zijn één of drie jaar.
Het voordeel van een vast contract is dat je meer zekerheid hebt. Daarnaast bieden leveranciers vaak een korting aan als je een vast contract afsluit. Met een vast contract kom je niet voor verrassingen te staan, ook niet als het een strenge winter wordt.
Mag mijn energieleverancier een hoger bedrag vragen als ik energie verbruik boven het prijsplafond? Ja, als u meer verbruikt dan 1.200 m3 gas, 2.900 kWh stroom of 37 GJ stadswarmte, mag uw energieleverancier de prijs vragen die in uw energiecontract staat.
Bijna zeven op de tien Nederlanders overwegen inmiddels een vast energiecontract voor een jaar af te sluiten, blijkt uit onderzoek. En dat is volgens energie-experts een verstandige keuze. ,,Dit is hét moment.”
De tarieven voor stroom en gas veranderen continu. Momenteel bedraagt de prijs € 0,54 per kWh. Het gemiddeld jaarlijks verbruik elektriciteit en gas van een Nederlands huishouden is 1.169 kuub gas en 2.479 kWh stroom.
Wat gebeurt er als je niets doet? Tegenwoordig mogen leveranciers energiecontracten niet meer stilzwijgend verlengen. Je contract vervalt na de einddatum in een contract voor onbepaalde tijd. Dit doorlopende contract kun je – met in acht neming van de opzegtermijn – ieder moment kosteloos kunt opzeggen.
Bij een variabel contract worden twee keer per jaar de tarieven vastgesteld op basis van de marktprijs van gas en stroom. Je betaalt dus de actuele prijs voor je energie. Bij een vast contract leg je het tarief dat je moet betalen voor een bepaalde periode vast, bijvoorbeeld 1 of 3 jaar.