De altviool is een kwint lager gestemd dan de viool, de cello een octaaf lager dan de altviool. Er zit dus een 'gat' tussen die twee instrumenten. Vroeger was er inderdaad een instrument dat zowel qua toonbereik als qua grootte tussen de altviool en de cello in zat: de tenorviool (violotta in het Italiaans).
Duidelijk zichtbare winterjaren in het hout geven een helder klinkende cello.” De welving in het bovenblad, de jaarringen, maar ook de kam waarover de snaren zijn gespannen en de zogeheten f-gaten aan weerszijden van die kam: de balans tussen deze en vele andere factoren is bepalend voor de klank van een instrument.
De cello is een strijkinstrument, net als de viool. Je bespeelt zo'n instrument zittend op een stoel met behulp van een cellopin. Door met de strijkstok over de snaren te gaan maken we toon. Als je speelt ben je cellist, maar ook strijker.
Cello. De cello is het grootste en laagste instrument uit de moderne vioolfamilie. De cello is een octaaf lager gestemd dan de altviool en wordt door de zittende speler tussen de knieën gehouden. Behalve dat de cello in elk symfonie orkest voortkomt, is er ook talloze solo muziek voor de cello geschreven.
Korte beschrijving van het instrument
Sommigen verwarren de contrabas met de iets kleinere cello; het meest opvallende verschil tussen deze twee instrumenten zijn de stemschroeven: ebbenhouten pennen bij de cello, grote metalen mechanieken bij de contrabas.
In de viool, tussen het bovenblad en het achterblad, staat een klein stokje dat de stapel heet. De stapel geeft de trillingen weer door aan het achterblad. Zo komt de hele viool te trillen. Dan gaat de lucht er om heen trillen, en dat is de klank van de viool; geluid is namelijk trillingen van de lucht.
Doorgaans wordt als eerste de A-snaar gestemd. Dit wordt in de muziektheorie de normaaltoon of stemtoon genoemd. In 1939 is vastgelegd dat die toon de frequentie heeft van 440 hertz. Dit is waar stemapparaatjes ook standaard op staan ingesteld maar let op: deze kun je ook vaak handmatig veranderen.
Van cello wordt gezegd dat de hand- en speelpositie meer natuurlijk is dan bij viool. De viool is moeilijker vast te houden: je moet deze met je kaak in balans houden, wat zeker voor de beginner echt een uitdaging is. Ook de handpositie is lastiger.
Het verschil tussen viool en altviool:
Het grootste en belangrijkste verschil met de viool is dat de altviool lager, voller, nasaler, mysterieus en donkerder klinkt. Dit komt grotendeels doordat de altviool een extra lage snaar heeft, nl. de C / Do-snaar, en de hoge E / Mi-snaar van de viool ontbreekt.
Heel grof gezegd kun je een leuke viool kopen voor een bedrag tot ongeveer 500 euro. Een toch wat serieuzer model koop je voor een bedrag tussen de 500 en 1000 euro. Boven de duizend euro kom je echt in de hogere klasse instrumenten en boven de 1500 euro in het topsegment.
Professionele cello's kosten duizenden euro's. Natuurlijk wil je zo'n bedrag niet uitgeven als beginner maar reken er op dat een goede beginners-cello begint bij 500 euro. Als je een iets serieuzer cello wilt reken dan wel op een bedrag vanaf zo'n 2000 euro.
De houtsoort bepaald de klank voor een groot gedeelte, en het materiaal van de stemsleutels bepalen of de cello goed kan worden gestemd. Kijk ook of de stemsleutels en fijn stemmers goed functioneren, deze zorgen er namelijk voor dat het instrument in toon blijft.
De cello (kort voor violoncello) behoort tot de groep van de strijkinstrumenten. De cello heeft een kenmerkende klank en een bereik van vier, gemiddeld vijf, of soms zelfs zes octaven (ligt aan de grootte van de cello en de lengte van de toets). Kunstschilders hebben de cello vanaf de 17de eeuw regelmatig afgebeeld.
Cello: (t)(s)(j)ello.
De viool is een strijkinstrument met vier snaren. Het is het kleinste lid van de vioolfamilie, en heeft het hoogste bereik. De klank wordt voortgebracht door de snaren in trilling te brengen met een strijkstok (arco), of door te tokkelen met de vingers (pizzicato).
De cello kwam reeds voor in de 16e eeuw, maar werd pas begin 17e eeuw van belang als continuo-instrument. In de continuopartij speelt de cellist de baspartij van het klavecimbel mee. Ook in de vroege orkesten en kleinere ensembles ondersteunden de celli de harmonieën van de andere instrumenten.
Viool “Vieuxtemps” van Guerneri Del Gesù
Het duurste instrument ter wereld is van die andere beroemde vioolbouwer Guarneri Del Gesù. Instrumenten gebouwd door Del Gesù behoren tot de meest geliefde en duurste ter wereld. De viool genaamd “Vieuxtemps” is verkocht aan een anonieme koper voor maar liefst € 13,5 miljoen.
De strijkstok bestaat uit een stok en beharing.
De stok wordt meestal gemaakt van brazielhout of kunststof en verder zitten er ebbenhout, parelmoer en edele metalen in verwerkt. De kop van de stok wordt de “punt” genoemd en de kant waar de stok wordt vastgehouden de “slof”.
Het instrument
De altviool is iets groter dan de viool. Waar de klankkast van een viool zowat 35 cm lang is, heeft de altviool - die geen standaardafmetingen heeft - een corpuslengte van 37,5 cm tot 44 cm (41 à 42,5 cm is de courantste maat). Haar vier snaren zijn gestemd als c-g-d'-a', een kwint lager dan de viool.
De meest geschikt muziekinstrumenten zijn bijvoorbeeld de piano, een (kleine) harp, gitaar of diverse blaasinstrumenten. Om mee te beginnen zijn instrumenten waar je al snel een leuk melodietje op kunt spelen het beste. Dit houdt je gemotiveerd. Op de piano kun je na de eerste les al een simpel liedje spelen.
Toch wordt viool leren spelen door de meeste mensen erg lastig bevonden. De reden hiervan is omdat het een instrument is zonder fretten. Het is dus heel erg gemakkelijk om een verkeerde noot (vals) te spelen en het is erg lastig om exact op de juiste plekken op de toets te spelen.
Iedereen kan viool leren spelen! Je hoeft geen groot talent te zijn. Aanleg of talent is natuurlijk makkelijk, maar ook als je (denkt dat je) amuzikaal bent en onervaren in muziek leer je met deze cursus vioolspelen! Dus ook jij kunt het!
De bovengrens van het bereik van de viool wordt grotendeels bepaald door de vaardigheid van de speler, die gemakkelijk meer dan twee octaven op een enkele snaar kan spelen, en vier octaven op het instrument als geheel.
De viool heeft 4 stemkoppen bij de krul zitten. Hiermee kan je de stemmen. De snaar zit hieromheen gewikkeld en door te draaien kan je de strak trekken en zo hoger laten klinken. In de klankkast zitten twee f-gaten.
Een viool heeft vier snaren, die gestemd zijn op de noten G, D, A en E. De strijkstok is een lange stok van tropisch hardhout gemaakt, met echte paardestaart-haren waarmee je over de snaren heen strijkt.