Reflux zal sneller de kop op steken als je ligt, omdat het maagzuur dan makkelijker terugvloeit. Om beter te kunnen slapen kun je proberen het hoofdeinde van je bed 18 tot 24 centimeter te verhogen.
Baby'tjes die last hebben van reflux zouden er baat bij hebben om met hun hoofdje hoger te liggen dan hun beentjes. Op deze manier zou het maagzuur niet zo makkelijk omhoog stromen en kunnen de kleintjes comfortabeler slapen.
Baby met reflux niet op buik of zij laten slapen
Het is goed om te weten dat baby's een reflex hebben waarbij ze hun hoofd draaien als ze moeten spugen. Ook voor een baby met reflux is de rugligging de meest veilige slaaphouding.
De gemakkelijkste manier is om een blok cement, stenen of boeken aan het hoofdeinde van je bed onder de poten te plaatsen. Als dat geen optie is, dan kun je kunststof of houten bedverhogers kopen die ondersteuning bieden voor de poten van het bed.
Heeft je baby last van reflux, spugen of verkoudheid? Dan biedt het Snoozzz anti reflux kussen verlichting. Het anti reflux kussen zorgt voor een natuurlijke helling in bed. Dit vermindert het terugstromen van de maaginhoud naar de slokdarm, wat heel vervelend en pijnlijk kan zijn voor je baby.
Je kan de Baby Sleep veilig gebruiken tot een leeftijd van 6 maanden. Als je baby zichzelf om gaat draaien raden wij het gebruik af. Je kan het kussen dan wel gebruiken als je baby slaapt terwijl jij er zicht op hebt, zoals bijvoorbeeld in de kinderwagen.
Hoe te gebruiken
Je kan het Snoozzz anti reflux kussen op of onder het hoofdeinde van het matras plaatsen. Om ervoor te zorgen dat je kindje niet naar beneden glijdt onder het beddengoed, kan je de Snoozzz Slaapwikkel gebruiken.
Vraag iemand om te helpen je bed bij de poten op te tillen. – Laat de één het bed optillen, terwijl de ander de bedverhoger onder de poot plaatst. – Plaats onder elke hoek van het bed waar een bedpoot zit, een bedverhoger. – Plaats ook bedverhogers onder de pootjes in het midden van je bed.
Door schuin te slapen zou je beter kunnen slapen en kan je zodoende je algehele gezondheid verbeteren. De Engelsman Andrew Fletcher kwam er gedurende een vakantie in Egypte achter dat de 3 aanwezige farao ledikanten allemaal het hoofdeinde 15 cm hoger hadden dan het voeteneinde.
Als je benen hoger liggen dan je hart, neemt je bloeddruk af en slaap je beter. Dit is ook beter voor je onderrug. Zet als je verkouden bent het hoofdeinde iets omhoog. Je keel valt dan tijdens het slapen iets meer open en zo krijg je wat meer lucht.
Het is raadzaam om op je linkerzijde te slapen. Slapen op je rechterzijde ontspant namelijk de verbindende spieren tussen de maag en de slokdarm. Wanneer deze spieren samentrekken als je op je linkerzijde slaapt, helpen ze om het proces van reflux te beheersen.
Dan wordt het kindje voor het slapen ook nog eens plat op de rug gelegd, wat het nóg makkelijker maakt voor de maaginhoud om terug te stromen in de slokdarm. Au! Het gevolg: er ontstaan kleine wondjes in de slokdarm en die kunnen enorm veel pijn doen. Je kunt begrijpen wat een effect dit heeft op slapen!
Het verdwijnt bij meer dan 90 procent van de zuigelingen spontaan na 12 tot 14 maanden. Regurgitatie moet dus niet behandeld worden. Gastro-oesofageale reflux (GOR) is de terugvloed van maaginhoud in de slokdarm met of zonder regurgitatie en spugen.
Wat je osteopaat kan betekenen bij reflux
Bij baby's met refluxklachten zorgen we er met de behandeling voor dat de sluitspieren van de maag (sfincters) meer ontspannen zijn en de darm beter doorstroomt.
De aorta maakt vanaf je hart namelijk een bocht via de linkerkant om bij de buik te komen. Lig je op je rechterzij, dan moet het bloed eerst omhoog gepompt worden en dit kost meer moeite dan naar beneden. Heb je vlak voor het slapengaan nog wat gegeten? Dan is het zeker aan te raden om op je linkerzij te gaan liggen.
Wanneer je op je linkerzij slaapt, is dat het best voor je gezondheid. Je lichaam heeft dan de meeste tijd om gifstoffen en afvalstoffen af te voeren. Aan de linkerkant van je lichaam zit namelijk je lymfesysteem.
De rugligging met de armen omhoog is een goede houding voor de rug en werkt rimpelvorming tegen. Rugligging werkt snurken wel in de hand. De armen kunnen het beste naast het lichaam gelegd worden in tegenstelling tot naar boven omdat dit zenuwen af kan knellen.
Volgens de Arbowet moet je bed een hoogte hebben van minstens 80 centimeter, gemeten vanaf de grond tot aan de bovenkant van je matras. Met bedklossen, die beschikbaar zijn in verschillende hoogtes, kun je de hoogte van je matras op een veilige manier verhogen.
Tijdens de bevalling en in de kraamweek moet je bed een hoogte hebben van 80-90 cm, gemeten vanaf de vloer tot de bovenkant van de matras. Dit is zodat de verloskundige (bij een thuisbevalling) en de kraamverzorgende je beter kan verzorgen, zonder haar eigen rug geweld aan te doen.
Vanaf 37 weken moet je bed hoog staan, omdat je vanaf dan zou kunnen bevallen. Je kunt je bed ook al eerder omhoog zetten, als je bed erg laag is of als je bijvoorbeeld last hebt van bekkeninstabiliteit. Houd er rekening mee dat je de bedverhogers en andere kraamproducten maximaal een half jaar kosteloos kunt lenen.
Ook wordt soms geadviseerd de baby schuin omhoog te laten slapen door het bed of de matras aan het hoofdeind te verhogen. Dit helpt niet om het spugen tegen te gaan. Daarbij is het risico dat de baby in een onveilige positie terecht komt verhoogd doordat hij bijvoorbeeld onder de dekens zakt.
Want nu kan de baby zowel op de rechter- als op linkerzijde worden gepositioneerd om te slapen. Het is echter gevaarlijk omdat baby's niet zelfstandig op hun zij kunnen blijven liggen en zelf in de buikligging kunnen rollen. Daarom moeten baby's de eerste maanden in de zijligging worden ondersteund.
Ligt het voeteneind nu hoger? Dan kun je de rest van het matras het beste mee-verhogen zodat je kindje weer recht slaapt. Dit kun je simpelweg doen een dubbelgevouwen badhanddoek of deken onder de andere kant van het matras te leggen.