Kittens kunnen in principe vanaf een leeftijd van vier tot zes maanden geholpen worden; dit is nog voor de eerste krolsheid. Uw dierenarts zal u adviseren over de beste leeftijd voor uw kat, en kijkt hierbij onder andere naar de leefsituatie, mogelijke gevoeligheid voor aandoeningen en gezondheid van uw kat.
Indien u zeker weet dat u geen nestje van uw kat wilt is sterilisatie op jonge leeftijd de beste keus. Het allerbeste is sterilisatie vóór de eerste krolsheid dus op 6-9 maanden leeftijd. Het zorgt voor een aangenamer en gezondere huisgenoot.
Een kat kan op praktisch elke leeftijd worden gecastreerd, maar meestal wordt de castratie uitgevoerd op een leeftijd van vier tot zes maanden. Probeer in ieder geval de kat te laten castreren voordat deze vruchtbaar wordt en hou uw kat binnen zolang het dier nog niet gecastreerd is.
Kosten sterilisatie kat
De kosten van een traditionele sterilisatie van je kat inclusief narcose zijn gemiddeld ongeveer 125 euro. Wanneer je je kat laat steriliseren via een laparoscopische operatie is de prijs hoger. Dierenverzekeraars vergoeden alleen de traditionele sterilisatie.
Ongeacht of het om mannelijke of vrouwelijke katten gaat, castreren/steriliseren van de kat wordt bij voorkeur rond de puberteit gedaan. Voor poezen betekent dit dat ze 6 tot 7 maanden oud zijn. Vrouwelijke kittens hebben hun eerste krolsheid doorgaans als ze 6 maanden oud zijn.
Krolsheid kenmerkt zich door veel miauwen wat soms kan klinken als het gehuil van baby's, een toename van de aanhankelijkheid, veel kopjes geven, rollen, met een holle rug en opgeheven achterste lopen, rusteloosheid, minder eetlust en het toelaten van dekpogingen door een kater. Krolsheid houdt meestal 7-9 dagen aan.
Poezen kunnen iets rustiger worden en daardoor minder energie verbruiken. - Zal haar karakter veranderen ? - Na sterilisatie wordt de poes niet meer krols en is meestal iets rustiger en aanhankelijker.
Beweging: Om te zorgen dat de hechtingen niet onder druk komen te staan moet ze 10 dagen rustig aan doen. Het liefst in deze tijd ook niet naar buiten. Vruchtbaarheid: Na de sterilisatie is uw poes direct onvruchtbaar. Eten en drinken: Ze mag bij thuiskomst alles weer eten en drinken.
Re: Hoelang kap om na sterillisatie
Ze was wel een erg fanatieke likker/bijster aan de draadjes (het ging terug een beetje open). We belden naar de dierenarts en hebben ze gezegd dat ze best 4 dagen een kapje aandoet. Na die vier dagen hebben we het kapje afgedaan en heeft ze de wonde niet meer opnieuw geopend.
De krolsheid duurt gemiddeld 4-8 dagen. Wordt het dier tijdens de krolsheid niet gedekt, dan volgt de volgende krolsheid meestal na 3 weken (afhankelijk van ras en leefomgeving).
Ze zijn ongeveer 2 of 3 jaar. Al een hele tijd zie ik dat de man bovenop het vrouwtje kruipt, die het eventjes accepteert of wegslaat. De penis van het mannetje komt ook tevoorschijn. het valt nu ook anderen op.
Als je kitten 6 maanden oud is lijkt het wel of hij niet groeit, echter is het skelet van een kat pas na 14 maanden volgroeid. Ze groeien wel, maar het is minder zichtbaar dan in de eerste weken. Katten stoppen met groeien als ze zo'n 2 tot 3 jaar zijn, dit is afhankelijk van het ras.
Gedurende de krolse periode is uw kat aanhankelijker en wrijft ze meer aan tegen meubels, muren en haar favoriete mensen. Ze zal waarschijnlijk het meest met haar achterwerk wrijven en zal regelmatig een paringshouding aannemen, d.w.z. met haar achterlijf en staart omhoog.
Als je besluit je kat te laten steriliseren moet je rekening houden met kosten die kunnen variëren van 75 tot 150 euro.
Gebitsproblemen vormen één van de meest belangrijke oorzaken van stank uit de bek. Met name tandvleesontsteking (gingivitis), tandsteen en rotte kiezen zorgen voor een behoorlijk onfrisse geur. Soms spelen woekeringen van tandvlees (mede) een rol.
Bij sterilisatie wordt ook de baarmoeder verwijderd. Dus zwanger kan niet. Het is goed dat je de DA belt, want een dikke harde buik kan natuurlijk ook van wat anders (ernstigs) zijn.
De eerste paar dagen na de sterilisatie geeft u uw kat pijnstillers om de pijn te onderdrukken. Blijf ook de wond goed in de gaten houden. Tijdens de operatie hechten we de wond onderhuids. De hechtingen lossen dan ook vanzelf op en hoeven niet in de praktijk verwijderd te worden.
Onrustig gedrag wordt meestal veroorzaakt door de narcose en verdwijnt met tijd dus ook weer. Hals en kop moeten gestrekt liggen, zodat de kat vrij kan ademen. Katten die nog niet helemaal zijn bijgekomen hebben de neiging om weg te kruipen of ergens op te klimmen.
Probeer uw kat zo rustig mogelijk te houden en houdt haar het liefst de eerste paar dagen binnen. Na de sterilisatie heeft uw kat de neiging om wat sneller dik te worden. Omdat overgewicht tot gezondheidsproblemen kan leiden raden wij aan om de kat minder voer te geven na de operatie.
Doorgaans laat een poes zich enkel dekken tijdens de krolsheid. Soms worden zij. simpelweg gezegd, verkracht wanneer zij niet krols zijn. Het kan gebeuren dat ze hiervan alsnog zwanger worden.
Katten kunnen zich na hun verdoving wat misselijk voelen en dus zin hebben in geen normale voeding. Geef je kat na de operatie een klein beetje eten of iets lichts - veel katten houden van gekookte kip of vis - en aangezien dit ook voedzaam is, is dit goede maaltijd voor na de operatie.
Het is namelijk een beschermingsmechanisme! Het extra flapje huid onderaan de buik van je kat zorgt er dus voor dat je kat beschermt is tegen een aanval van andere katten. Katten hebben namelijk hele kwetsbare interne organen en die worden op deze manier beschermd. Het hangbuikje noemen ze ook wel primordial pouch.
De kosten van de sterilisatie van een hond of is vaak duurder dan de castratie. De ingreep van sterilisatie is namelijk gecompliceerder dan castratie. Ook bij sterilisatie geldt dat de behandeling per hond of kat, maar ook per dierenarts verschilt.
Een poes is al geslachtsrijp vanaf vijf tot zes maanden. Dit betekent dat poezen op deze leeftijd voor het eerst krols kunnen worden. Het kan zijn dat uw poes later vruchtbaar wordt. Vanaf negen maanden zijn de meeste poezen vruchtbaar.
Je kunt niet veel doen tegen krolsheid, behalve wachten en aandacht aan je kat besteden. Haar paringsdrang is soms zo groot, dat ze gefrustreerd kan raken zolang dit niet gebeurt. Heeft je kat hier veel last van, dan is steriliseren de beste mogelijkheid om haar van dit gedrag af te helpen.