Alles over webcamveiligheid. Wanneer een hacker toegang verkrijgt tot je camera, kan hij je filmen op erg persoonlijke momenten. Niet alleen kan hij zo comprimerende foto's en video's van je bemachtigen, het is ook mogelijk dat de cybercrimineel persoonlijke informatie, zoals je bankgegevens, over je achterhaalt.
' Samenvattend: is het nodig om de telefoon van je camera af te plakken? Voor de meeste mensen is het antwoord nee. Voordat hackers toegang krijgen tot je camera moet je smartphone eerst geïnfecteerd worden met een virus, zoals malware.
Hoe weet ik of ik gehackt ben? Controleer op https://haveibeenpwned.com/ of je e-mailadres of eventuele andere gegevens zijn buitgemaakt door hackers na een datalek. Check je recente bestanden. Ga naar Windows Verkenner en zie onder 'Snelle toegang' de lijst met bestanden die het laatst geopend zijn.
Wanneer kunnen mensen meekijken met je camera of meeluisteren met je microfoon? Dat kan 1. als er een beveiligingslek zit in de software en 2. als er malware (=kwaadaardige software) of spionagesoftware op je laptop of telefoon is geïnstalleerd.
De inloggegevens voor onder meer Facebook, Linkedin en Twitter, waar het Amerikaanse beveiligingsbedrijf Trustwave op stuitte, zouden zijn gestolen met behulp van een computervirus. Is een computer eenmaal besmet, dan kunnen de hackers meekijken bij alles wat op het toetsenbord wordt ingetypt.
Android en iPhone
Stalkerware kan op zowel een Android als iPhone worden gezet. Bij Android wordt er een app geïnstalleerd waarmee je de smartphone in de gaten houdt. Door de virusscanner (Play Protect) van de app-winkel Google Play uit te schakelen, kan de stalkerware worden geïnstalleerd.
Als u uw webcam of camera wilt openen, selecteert u de knop Start en selecteert u Camera in de lijst met apps.
Ja, iPhones kunnen gehackt worden (vooral een jailbroken apparaat). Apple-apparaten hebben een uitstekende ingebouwde beveiliging, wat voornamelijk door 'sandboxing' komt. Dit betekent dat apps geen toegang kunnen krijgen tot andere apps of wijzigingen aan kunnen brengen aan je iPhone zonder je toestemming.
De iPhone van Apple is de meest veilige mobiele telefoon en we denken vaak dat een iPhone niet gehackt kan worden. Dit is helaas niet waar. Ieder jaar geeft Apple veel geld uit aan onderzoek voor hun beveiligingssoftware. Ze betalen zelfs de ethische hackers, de goede hackers, om bugs te vinden in hun beveiliging.
Een hacker is iemand die, zonder toestemming, inbreekt in het systeem of account van iemand anders. Zelfs het raden (en gebruiken) van iemands wachtwoord wordt beschouwd als hacken. Er bestaan ook zogenaamde ethische hackers.
Een gehackte telefoon kan serieuze gevolgen hebben in je dagelijkse leven. Wachtwoorden kunnen gestolen worden, maar hackers kunnen ook aan de haal gaan met bankgegevens waarmee ze bijvoorbeeld je rekening kunnen plunderen.
Als jij je toestel niet goed genoeg beveiligt, door bijvoorbeeld de nieuwste updates te installeren of niet op te letten waar je op tikt, dan kunnen hackers zo meeluisteren met je gesprekken, je geld stelen of met je camera meekijken. Check nog meer dingen die hackers kunnen als je toegang krijgen tot je smartphone.
Een hacker onderneemt in de meeste gevallen niet direct actie. Wanneer zij eenmaal toegang hebben tot het apparaat laten zij een stukje software achter. Software die precies bijhoudt wat u allemaal doet. Zo kunnen zij na een bepaalde tijd terugzoeken in deze gegevens, zoals wachtwoorden en gebruikersnamen.
Beveiligingslek. In het besturingssysteem van je iPhone kunnen beveiligingslekken soms voorkomen via apps. Door zo'n gat in de software van je iPhone kunnen hackers makkelijk inbreken op je apparaat en vervolgens je iPhone camera hacken door het aan te zetten.
Het is goed mogelijk dat uw router gehackt is, zonder dat u daar weet van heeft. Door een techniek te gebruiken waarbij de DNS (Domain Name Server) gekaapt wordt, kunnen hackers de beveiliging van uw Wi-Fi-thuisnetwerk doorbreken en u mogelijk veel schade toebrengen.
Het goede nieuws is dat hackers niet zomaar kunnen meekijken met uw webcam. Zij moeten eerst een speciale software op uw computer installeren. Het slechte nieuws is dat dit ongemerkt kan gebeuren. Hackers kunnen u een mailtje sturen met een link, of een nep-update.
Wanneer een laptop of een ander apparaat met webcam in verbinding staat met internet bestaat de kans dat er meegekeken wordt. De reden dat internetgebruikers de webcam afplakken met een sticker is dus omdat ze willen voorkomen dat er ongevraagd met hen wordt meegekeken. De zogenaamde “webcam hack”.
Zo verander je dit voor een Android telefoon: ga naar Instellingen, Apps en vervolgens naar Machtigingen. Hier kan je zien welke apps toegang hebben tot je microfoon. Vervolgens kan je dit uitzetten.
Geen verplichting en geen mogelijkheid. Telefoongesprekken kunnen afgetapt worden door politie, het Openbaar Ministerie en de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Bij de meeste chatdiensten zoals WhatsApp en Signal kan dat niet.
Android microfoon instellingen controleren
- Ga naar de 'App-machtigingen' door op de drie puntjes rechtsboven te tikken en daar die optie te selecteren. - Tik op 'Microfoon'. Je krijgt daarna een lijst te zien van alle apps die je toestemming hebt gegeven om de microfoon te gebruiken.