Tomaten invriezen is een eenvoudige manier om ze verschillende maanden te bewaren. In tegenstelling tot heel wat andere groenten moet je tomaten niet eens blancheren. Na het ontdooien kan je ze verwerken in een saus, soep of stoofschotel. Tomaten pureren en invriezen kan natuurlijk ook.
Vries overrijpe tomaten in
Steek hem dan gewoon in zijn geheel in de diepvries. Je kan de tomaat nadien nog perfect gebruiken om in een heerlijke tomatensaus te verwerken. Eerst laten ontdooien is wel een must.
Bewaar rijpe tomaten in een schaal op kamertemperatuur. Dat komt de smaak ten goede. Laat groene tomaten aan het eind van het seizoen verder rijpen in een papieren zak met een banaan.
Tomaten goed wassen, en droog deppen met keukenpapier. De tomaten in partjes snijden.Zaad, zaadlijsten, en sap zoveel mogelijk verwijderen.De partjes of in een diepvrieszak doen, of in een diepvriesbak.
Cherrytomaten eet je als ze op kamertemperatuur zijn, dan komt de smaak het beste tot zijn recht. Wil je tomaten invriezen? Blancheer ze dan ca.1 minuut en bewaar ze in een goed gesloten plastic bakje tot 12 maanden in de diepvries, bij minimaal -18°C.
Je kan er ook voor kiezen om de tomaten vooraf even te blancheren, of om ze te pellen alvorens ze in de diepvriezer verdwijnen. Vries ze in op z'n geheel of in partjes.
Daarnaast kun je groenten die veel water bevatten zoals sla, tomaat en komkommer beter niet invriezen.
Tomaten invriezen doe je zo
Je kunt ze zo tot zes maanden bewaren.
Bewaar tomaten buiten de koelkast, op een droge koele plek. In de koelkast drogen tomaten uit en wordt de smaak aangetast. Het velletje beschadigt waardoor ze sneller bederven. Eet tomaten alleen als ze rijp zijn.
Bewaar een restje van de gezeefde tomaten in een afgedekt schaaltje in de koelkast. Of vries de gezeefde tomaten in, in een diepvriesbakje.
Gestekte tomaten zullen wat later vruchten geven dan de ouderplant, wat betekent dat je het oogstseizoen kunt verlengen – zeker tijdens een goede nazomer. Je kunt ook proberen om later in het seizoen stekken te nemen en die vorstvrij in een kas te laten overwinteren.
Onrijpe tomaten haal je van de plant om binnenshuis na te laten rijpen. Door te weinig zonlicht zullen je vruchten niet of nauwelijks nog rijp worden. Leg de vruchten in een kistje of bakje en leg er meteen een rijpe banaan of appel bij.
Indien je je tomatenplanten niet onder een afdak kan planten kan je een plastic folie over deze stok trekken wanneer hevige regen voorspelt word tom je planten zo te beschermen tegen de regen. Plant je tomaten niet te dicht bij aardappelen. Ze kunnen elkaar besmetten met schimmels.
Komkommer invriezen
Komkommer bestaat voor 94% uit water. Hierdoor wordt hij papperig bij het ontdooien. Voor je komkommer invriest, moet je hem dus eerst blancheren, wokken, bakken of grillen. Na de bereiding kan je jouw gerecht met komkommer tot 12 maanden bewaren in de diepvries.
Snijd de tomaten aan de onderkant kruislings in. Blancheer de tomaten, 1 voor 1, 15 sec.in het kokende water. Als de velletjes van de tomaten sneller loslaten mogen ze er eerder uit.
Hoe lang blijven gesneden tomaten goed? Gesneden tomaat kun je ongeveer twee dagen bewaren in de koelkast. Niet gesneden tomaten blijven ongeveer een week goed.
Rijpe tomaten, zoals ze in de supermarkt liggen, kun je het beste bewaren op een koele plek in huis, bijvoorbeeld een kelder.
Zo raadt het Voedingscentrum aan je eieren in hun doos in de koelkast op 4°C te bewaren zodat ziekmakers als salmonella minder kans krijgen.
Slappe wortels, verlepte sla, rimpelige tomaten of paprika's zijn evenzovele voorbeelden van versproducten die met vochtverlies kampen. Je kunt ze prima eten.
Snacktomaten kun je net als de meeste tomaten het beste op een koele plek bewaren (12 °C), maar niet in de koelkast. Zo kun je ongeveer een week van je tomaatjes genieten. Leg je ze toch in de koelkast dan verstoor je het narijpingsproces en verliezen ze hun smaak.
Tomato frito lijkt een beetje op passata, maar het is toch net iets anders. Het is namelijk een tomatensaus op basis van gebakken ui en knoflook en soms andere smaakmakers zoals suiker, zout en kruiden.
Blancheren. Hoewel het invriezen de verouderingsproces vertraagt, wordt het niet helemaal gestopt. Daarom moeten de meeste groentesoorten een methode van warmtebehandeling ondergaan, meestal blancheren, om de rijpende enzymen te inactiveren en kleur, textuur en smaak te behouden.
Voorgesneden groenten kun je langer bewaren als je ze direct na aankoop invriest.