Naar rechts kijken terwijl je iets vertelt, zou duiden op liegen.Als je naar links kijkt, spreek je de waarheid. Uit onderzoek van University of Edinburgh blijkt dat dit een mythe is. De onderzoekers filmden proefpersonen en namen hun oogbewegingen op terwijl ze de waarheid spraken of logen.
Het verbreken van oogcontact
Zo'n beetje overal ter wereld (om precies te zijn in 75 landen) bestaat de consensus dat mensen hun ogen wegdraaien wanneer ze liegen. Dat blijkt uit een rapport van twee studies gepubliceerd in het Journal of Cross Cultures Psychology.
Non-verbale signalen
Hoewel het lastig is om te bepalen of iemand liegt, kun je volgens Van den Bogert letten op red flags, zoals langdurig wegkijken, in de ogen wrijven, de ogen blokkeren, je oren dicht doen en signalen van ongemak zoals over armen, nek of handen wrijven.
Leugenaars hebben doorgaans bijvoorbeeld minder samenhang in hun verhaal, zijn minder geneigd om hun verhaal spontaan aan te passen (“het was 12u, of nee, het was 12.30u…”) en geven minder details prijs. Meestal zijn leugens ook minder aannemelijk dan waarheden en bevatten ze meer inconsistenties.
Als je een leugen vertelt, gebeurt er namelijk enorm veel in je brein. Als je liegt, word je nerveus, gaat je hart sneller kloppen, ontstaat er een verandering in je ademhaling.Je stem klinkt net iets anders en je gaat een klein beetje meer zweten. Dat zijn allemaal signalen die een leugendetector meet.
Volgens 'De Leugenacademie' liegen mensen om er zelf beter van te worden of omdat ze aardig gevonden willen worden. Ook zaken als geld en aanzien zijn een belangrijke reden (2). Mannen schijnen drie keer zo vaak te liegen als vrouwen (3).
Pathologisch liegen kan dan een symptoom zijn van verschillende psychische aandoeningen, bijvoorbeeld een gedragsstoornis bij kinderen of jongeren, een onvermogen om de impuls te beheersen of een Cluster-B-persoonlijkheidsstoornis. In de bovenstaande gevallen is de leugenaar zich er goed van bewust dat hij liegt.
Als mensen bedriegen, vertonen ze vaak plotselinge veranderingen in hun lichaamshouding. Vaak verstijven ze en staan beide schouders naar voren gericht. Leugenaars halen hun schouders op, bijvoorbeeld als ze een gerichte vraag beantwoorden.Ook het hoofd kan lichtjes voorovergebogen zijn.
Een fantast geeft je vaak extra informatie zonder dat je erom moet vragen. Alsof ze denken dat een uitbreiding van hun verhaal ze geloofwaardiger doet overkomen. Wat ze bereiken is het tegenovergestelde. Het verhaal wordt vaak te ingewikkeld om nog overend te blijven.
Een voorbeeld: "Door bepaalde verhoortechnieken te gebruiken, kun je het moeilijker maken voor de leugenaar. Dit kan bijvoorbeeld door te vragen of de persoon in omgekeerde volgorde kan herhalen wat er is gebeurd." Wie liegt heeft het daar moeilijk mee en moet hard nadenken, waardoor het spiegelen erger wordt.
Een pathologisch leugenaar liegt zeer regelmatig, over van alles. Hij - of zij - weet wel dat hij liegt, maar op den duur gaat hij in zijn eigen verhalen geloven. Vaak zijn het heel gedetailleerde, fantasierijke leugens, die ergens te mooi zijn om waar te zijn.
Bewegingen met de ogen, de neus, de mond en de handen zijn de vier belangrijkste niet-verbale indicators van leugenachtig gedrag. Denk aan het beeldje met de drie apen, dat horen zien en zwijgen voorstelt. Wie liegt grijpt makkelijk met zijn hand naar mond, als was het om zijn woorden te filteren.
Wat je moet weten is dat de ogen naar links of rechts bewegen als iemand nadenkt. Het ligt eraan of ze een herinnering ophalen of iets bedenken wat niet is gebeurd. "Je kan proberen je vrienden te testen door te kijken op wat voor manier zij dat doen", zegt Alssema.
Als je iemand langer dan een paar seconden in de ogen kijkt, kan dat voelen alsof iemand ongevraagd je persoonlijke ruimte binnendringt. Dat vindt niet iedereen prettig, want aan ogen is veel af te lezen. Ze drukken onze innerlijke beleving uit.
Ze beginnen vaak met liegen tussen de leeftijd van twee en vier jaar. Dit komt omdat ze beginnen te beseffen dat ze een aparte persoonlijkheid hebben en dat hun acties consequenties hebben. Ze ontdekken dat ze een bepaald gedrag kunnen verbergen of manipuleren om te voorkomen dat ze in de problemen komen.
Hoewel uit een onderzoek is gebleken dat mensen gemiddeld twee keer per dag liegen, ligt het werkelijke aantal wellicht nog wel hoger. 'Achteraf vertellen hoe vaak je hebt gelogen, is best ingewikkeld.
Een pathologische leugenaar vertelt leugens en verhalen die ergens tussen bewust liegen en misleiding vallen. Ze geloven vaak in hun eigen leugens. Het is moeilijk om te begrijpen wat er in het hoofd omgaat van iemand die pathologisch liegt, omdat deze persoon zich niet altijd bewust is van hun eigen leugens.
Pathetisch betekent 'proberend medelijdend op te wekken' en 'overdreven, hoogdravend'. Een pathetische leugenaar zou iemand zijn die op overdreven wijze de aandacht probeert te trekken door te liegen of iemand die door alle leugens voor anderen vooral een sneu figuur is.
Spreekwoorden met al is de leugen nog zo snel de waarheid achterhaalt ze wel | Spreekwoordenboek.
De narcist vertelt leugens alleen maar uit EIGEN BELANG!!Hij liegt over alles, zelfs om de kleinste dingen en dat alleen maar om er zelf beter van te worden. Narcisten leren te liegen, zelfs als ze niet hoeven te liegen. Je kunt dus stellen dat narcisten echt overal over liegen.
Borderline en liegen
Niet omdat ze anderen opzettelijk willen bedriegen, maar omdat ze zichzelf willen beschermen tegen afwijzing of proberen om te gaan met hun complexe gevoelens. Het liegen is dus niet per se een van de kenmerken van borderline en ook niet iedereen die borderline heeft liegt.