Tijdens het bakken wordt het beslag vaak wat natter, hierdoor zakt de vulling langzaam naar de bodem van je cake of taart. De vulling en de rest van het beslag is niet in balans. Wanneer je te veel vulling wilt toevoegen, kan het gaan zakken. De vulling is niet gelijk verdeeld over het beslag.
Laagje bloem
Dit werkt natuurlijk met alles: chocolade, fruit en noten. Hierna spatelt u de ingrediënten voorzichtig door het beslag. Het laagje bloem zorgt voor extra grip, waardoor ze niet meer naar de bodem zakken.”
Als je je beslag te lang klopt, krijg je erg veel lucht in je beslag. Warme lucht zet uit, maar als de cake na het bakken afkoelt krimpt hij dus ineen. Het kan ook zijn dat je iets teveel bakpoeder hebt toegevoegd waardoor hij teveel rijst in de oven en daarna instort.
Het rijsmiddel is het ingrediënt dat de cake helpt rijzen. Te veel bakpoeder of baking soda kan overtollig gas in uw cake creëren , waardoor deze te snel uitzet zonder de juiste structuur, om vervolgens weer leeg te lopen zodra u hem uit de oven haalt.
Bij een lagere baktemperatuur bakt de cake rustiger en blijft hij mooier in vorm aan de bovenkant. Als hij eenmaal gaar uit de oven komt, moet hij meteen uit het cakeblik gelost worden. Laat de deur van je oven de eerste 50 minuten van het bakproces gesloten”, tipt Reintjens.”Anders zakt je cake gegarandeerd in.”
Als je ze te kort hebt gebakken en de cupcakes niet goed gaar zijn, zijn ze niet stevig genoeg en zakken ze in. Zorg daarbij ook voor de juiste temperatuur en baktijd. Bak je cupcakes nooit te lang en/of op een te lage temperatuur. Je kunt ze het best kort en heet bakken.
Als je grote stukken fruit gebruikt die in stukken zijn gesneden, zoals appels, peren, ananas etc., en je merkt dat ze zinken, probeer ze dan in kleinere stukken te snijden . Deze zullen zowel lichter zijn als minder vloeistof bevatten, waardoor ze waarschijnlijk beter in het beslag blijven zitten.
Cakes brokkelen af omdat ze te veel zijn uitgedroogd . Door jarenlang bakken weet ik dat droge cakes om twee redenen ontstaan: door te veel droge ingrediënten te gebruiken of door je cake te lang te bakken.
Een Bundt cake moet 15-20 minuten afkoelen in de pan voordat je hem op een koelrek legt . Als je hem loslaat als hij te heet is, kan hij in het midden inzakken.
"Waarom is mijn cake aan de bovenkant gebarsten?" Te veel bakpoeder kan ervoor zorgen dat de cake snel rijst en barst . Strijk altijd theelepels bakpoeder en natriumbicarbonaat af - een beetje extra kan een groot verschil maken. Het is ook belangrijk om de cakevormgrootte te gebruiken die in het recept is aangegeven.
Teveel bakpoeder zorgt ervoor dat de cake te snel rijst. ,,De cake is dan te luchtig geworden. Een te luchtige cake, stort vaak naderhand in elkaar.'' De tip is om de juiste verhoudingen te handhaven.
De romige smaak zorgt ervoor dat het eindproduct voller en romiger van smaak wordt. Daarom wordt er ook meestal volle melk gebruikt. Doordat je met melk ook vocht toevoegt, wordt de smaak vaak ook beter. Het gerecht wordt hierdoor zachter en dat geeft een prettiger mondgevoel ofwel een betere smaakervaring.
Er zijn verschillende redenen waarom een cake of cupcake plots inzakt na het bakken. Zorg ervoor dat je het beslag niet te lang mixt, waardoor het te luchtig wordt en dus inzakt bij het afkoelen. Hou er rekening mee dat de temperatuur van de oven hoog genoeg is. Maar ook het temperatuurverschil kan een reden zijn.
Mijn cake zakt in
Zeker tijdens de eerste helft van de baktijd is het belangrijk om de temperatuur van de oven zo constant mogelijk te houden. Open je de ovendeur wel, dan verstoor je het rijsproces, waarbij hitte noodzakelijk is. Als de cake na het bakken nog plakkerig is vanbinnen, dan zal de cake ook inzakken.
Gooi het fruit gewoon in een kleine kom met een klein schepje bloem en voeg het licht bedekte fruit toe aan je cake mix en volg de rest van het recept zoals normaal . De lichte bloemcoating helpt het fruit om beter aan het cake mengsel te 'plakken', waardoor het niet zinkt.
Voeg de juiste hoeveelheid water toe, meng intensief zodat een klontvrij beslag ontstaat en dep de krenten/rozijnen goed droog voordat ze door het beslag gaan.
Extra suiker of rijsmiddel zorgt ervoor dat de cake inzakt, extra bloem maakt hem droog.
Wanneer je je cake uit de oven haalt, draai hem dan niet meteen om ! Laat de cake in plaats daarvan tien minuten afkoelen in de pan. Plaats vervolgens het rooster over de bodem van de cake en draai de pan om. Kijk onder het rooster en kijk of de cake eruit is gevallen.
Soms kunnen Bundt-pannen ervoor zorgen dat je cake een bolle bodem krijgt , wat betekent dat de cake niet plat kan liggen. Om dit te voorkomen, zegt Dalquist dat je de oventemperatuur 25 graden lager moet zetten dan het recept voorschrijft. "Deze methode heeft iets meer baktijd nodig, maar niet substantieel, en zorgt voor een gelijkmatige cake," legt ze uit.
Meng je beslag niet te veel
De boosdoener achter wat een cake taai maakt, kan het te veel mengen van je bloem zijn. Bloem is de basis van gebakken recepten omdat het structuur geeft.
Chocolade is nog bruin maar wat korrelig
Je kunt het nog redden door er snel een vloeistof (water, room, fruitpuree) of zachte boter aan toe te voegen. Let er wel op dat dit niet koud uit de koelkast komt, want dan is het verschil in temperatuur te groot en wordt het een klonterige bende.
Tunneling wordt over het algemeen veroorzaakt door te veel mixen, je hoeft eigenlijk alleen maar te mixen tot alles is opgenomen. En maak je geen zorgen over het een paar keer tikken op de pannen , dat kan geen kwaad en kan helpen om het beslag gelijkmatiger te maken als het vrij dik is.
Chocoladechips zinken vaak naar de bodem van een cake of muffins om een paar redenen, allemaal gerelateerd aan de fysica van het bakken: Dichtheid: Chocoladechips zijn dichter dan het beslag waarin ze worden gemengd . Als gevolg hiervan trekt de zwaartekracht ze door het beslag naar de bodem van de vorm terwijl het baksel gaart.
Wacht tot de cake is gestold om de kans op inzakken te minimaliseren terwijl u draait . Gebruik het licht van uw oven om te voorkomen dat u de deur opent wanneer u uw cake controleert. Wees super voorzichtig dat u de ovendeur niet dichtslaat! Als u de deur dichtslaat, kan de cake inzakken, net als wanneer u uw bakvormen dichtslaat wanneer u deze uit de oven haalt.
Om dit te voorkomen, moet u ervoor zorgen dat de oven is gekalibreerd, verse ingrediënten gebruikt, nauwkeurig meet, het beslag voorzichtig mengt en de ovendeur niet te vroeg opent . Een goede voorbereiding en aandacht voor details kunnen ervoor zorgen dat uw cakes gelijkmatig bakken en hun vorm behouden.