Kalfsvlees kan 'rood' gegeten worden. Met name delen van het achtervlees, zoals de kalfsoester, de kalfshaas en de entrecote. Van de zachtere achterdelen kan ook kalfstartaar worden gemaakt. Ga zorgvuldig om met het bewaren en bereiden van (kalfs)vlees.
Voor kip en vlees zoals gehakt, hamburgers en worst geldt: verhit het door en door voordat je het opeet. Daarmee voorkom je een voedselinfectie. Een uitzondering: vlees uit 1 stuk van runderen en varkens (varkenshaas, biefstuk, rosbief) kun je rosé eten.
Op rauw vlees kunnen bacteriën zitten. Bacteriën zijn hele kleine beestjes. Op rauw vlees zitten veel bacteriën en sommige daarvan kunnen je ziek maken. Door het eten van rauw vlees kun je bijvoorbeeld buikpijn of diarree krijgen.
Kalfsvlees is net als rundvlees rood vlees. Er is een verband tussen het eten van rood vlees en een hoger risico op beroerte, diabetes, darmkanker en longkanker.
Kalfsvlees is van jonge runderen. De leeftijd ligt doorgaans rond de 6 tot 7 maanden. Een kalf is tot 1 jaar een kalf, daarna wordt het een rund genoemd. Het vlees wordt dan rundvlees genoemd.
Zowel rundvlees als kalfsvlees is gezond, maar laatstgenoemde is onderaan de streep de betere keuze van de twee. Hoewel kalfsvlees iets minder ijzer bevat dan rundvlees, is het wel een rijkere bron van eiwitten, vitamine B3, B6, B12 en zink. Het is lichter verteerbaar en erg mals.
Doordat kalfsvlees als luxe vlees wordt ervaren, luidt het oordeel vaak dat het vlees enorm duur is. Maar is dat ook zo? De prijs per maaltijd per persoon ligt doorgaans op €2,50. Lees op deze pagina wat de kalfsvlees prijs is én waarom deze webshop zeer betaalbare prijzen hanteert.
Het grootste deel van het kalfsvlees (95%) uit Nederland wordt verkocht aan het buitenland. Waarom eten we geen kalfsvlees in Nederland? Nederland is door onze grootschalige melkveehouderij, een van de grootste leveranciers van kalfsvlees.
Kalfsvlees is een uitstekende bron van vitamines, mineralen en eiwitten. Het zeer eiwitrijk vlees bevat ijzer, omegavetzuren en verschillende vitaminen, zoals vitamine B1 en D. Deze vitaminen en mineralen zijn onmisbaar voor een gezonde levensstijl.
Filet pure van het Belgische Wit-Blauw ras is veruit het malste stukje kalfsvlees en daarom ook het duurste stuk van het kalf. Uw slager kan dit naar wens in Chateaubriand, Tournedos, Biefstuk of Rosbief versnijden.
Te veel rood vlees eten is niet gezond, maar dit betekent niet dat je helemaal geen rood vlees meer mag eten. Er zitten namelijk ook voordelen aan. Zo bevat carpaccio veel gezonde eiwitten, vitamine B en zink en is het ijzergehalte ook ruim twee keer zo hoog als in bijvoorbeeld kip.
Rauw vlees kan besmet zijn met ziekmakende bacteriën, zoals salmonella of E. coli. Ook parasieten zoals Toxoplasma gondii kunnen in rauw vlees voorkomen. Deze zijn vooral gevaarlijk voor zwangere vrouwen.
De salmonellabacterie zorgt in Nederland regelmatig voor darminfecties bij mensen. De bacterie komt voor in rauwe levensmiddelen van dierlijke oorsprong zoals vlees, eieren en zuivelproducten. De Salmonella-bacterie zorgt in Nederland regelmatig voor darminfecties bij mensen.
In eten en drinken kunnen bacteriën, virussen, schimmels of parasieten zitten die u ziek kunnen maken. U wordt misselijk, krijgt buikpijn, moet overgeven en heeft diarree. Drink genoeg en kleine beetjes tegelijk. Bijvoorbeeld elke 10 minuten 1 of 2 slokken.
Rood vlees kan schadelijk zijn voor de gezondheid omdat het over het algemeen veel verzadigde vetten bevat. Deze verzadigde vetten verhogen de kans op een verhoogd cholesterol. Bovendien is bewezen dat rood vlees veel heemijzer bevat, wat weer de boosdoener is bij het verhoogde risico op darmkanker.
Vlees dat uit één stuk bestaat mag bij hoge uitzondering rosé gegeten worden. Denk dan aan een heel stuk rundvlees, varkensvlees, lamsvlees of eend. Denk hierbij aan biefstuk, varkenshaas, eendenborst, rosbief, carpaccio en lamskoteletten.
Zo steeg de prijs van rund- en kalfsvlees met bijna 18 procent. Dat komt vooral doordat veevoer duurder is geworden. Niet alleen rundvlees werd duurder, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
De meeste vleeskalveren in Nederland – de witvleeskalveren – worden al op de leeftijd van zes maanden geslacht. Rosékalveren worden geslacht als ze acht à negen maanden oud zijn. Het kalfsvlees is grotendeels bestemd voor de export.
Kalfsvlees is mals en mager. Die malsheid is te danken aan de relatief kleine hoeveelheid bindweefsel. Het vlees is jong en de spierbundels zijn nog niet volledig ontwikkeld. Ook de geringe hoeveelheid vet is verklaarbaar.
Consumenten zouden alleen vrouwelijke dieren willen omdat een stier te stevig zou zijn. Stieren leveren meer op dan kalfjes. Daarom houden de eigenaren van deze stier jonge mannelijke dieren aan tot ze volwassen zijn. Toch zijn er slagers die weigeren stierenvlees te verkopen.
De meeste mannetjesdieren zijn niet gewild in de vee-industrie, omdat ze geen melk produceren of eieren leggen. Daarom worden veel haantjes, bokjes en stiertjes meteen geslacht.
Schapenvlees is lekker. Laat niemand je iets anders wijs maken. Het smaakt naar exquise wild, en wat wil je meer. Vlees van de schapen die de heide begrazen, natuurlijker kan het niet.
Kalfsvlees is afkomstig van kalveren tot 8 maanden. De kalveren worden gevoerd met kalvermelk en ruime hoeveelheden ruwvoer. Het kalfsvlees heeft een rose kleur. Rosé kalfsvlees is afkomstig van kalveren tussen de 8 en 12 maanden.
Vleesch.nl: dé vleeswebshop waar je natuurlijk en topkwaliteit kalfsvlees kunt kopen. Het kalfsvlees komt van onze eigen boerderij in Brabant. Het gehele proces, van boerderij tot slager is traceerbaar en open. De slagers afstruinen voor heerlijk kalfsvlees is verleden tijd.
Vrouwelijke kalfjes blijven meestal op de boerderij, zij worden later ook melkkoe. Mannelijke kalfjes geven geen melk en zijn daarom 'nutteloos' voor de melkveehouder. In Nederland worden ze meestal op een apart bedrijf vetgemest voor hun vlees. Daarom worden ze ook wel vleeskalveren genoemd.