Kenmerken thuis bevallenDe baby en jezelf komen niet in aanraking met ziekenhuisbacteriën. Je hoeft niet op pad met weeën: De verloskundige komt naar jou toe. Ook na de bevalling hoef je niet te verhuizen: je kunt douchen in je eigen badkamer en dan in je eigen, schone bed liggen.
Vrouwen worden sneller naar het ziekenhuis verwezen als bijvoorbeeld de bevalling langzaam op gang komt. De helft van de bevallingen die thuis beginnen, eindigt alsnog in het ziekenhuis.
Voor een bevalling thuis hoeft geen eigen bijdrage te worden betaald. Voor een bevalling in het ziekenhuis is een verwijzing van de verloskundige of van uw huisarts nodig. Er is dan sprake van een medische indicatie. Er hoeft in dat geval geen eigen bijdrage te worden betaald.
Zoals we al eerder aangaven is uit onderzoeken gebleken dat thuis bevallen onder begeleiding van een verloskundige net zo veilig is als bevallen in het ziekenhuis. Een van de onderzoeken komt van het AMC en het VUmc in Amsterdam onder 80.000 zwangere vrouwen.
Thuis bevallen met je verloskundige is net zo veilig in het ziekenhuis (bron: onderzoek onder 80.000 zwangeren door gynaecologen en verloskundigen van het AMC en het VUmc in 2015).
Je bent je nog bewust van wat er in je omgeving gebeurd. De latente fase duurt gemiddeld 8 uur bij je eerste kind, maar kan ook meer dan 12 uur duren. We spreken van de actieve fase vanaf 3-4 centimeter ontsluiting. De weeën komen nu vaker, om de 2 tot 3 minuten, duren een minuut en worden krachtiger.
De meeste kinderen worden in het ziekenhuis geboren: gemiddeld drie kwart van de bevallingen. Een kwart vindt thuis plaats, 0,5 procent elders, bijvoorbeeld in een geboortehotel of in de auto op weg naar het ziekenhuis.
Medische hulpmiddelen. Medische hulpmiddelen kunnen worden ingezet bij een thuisbevalling, maar ook bij een ziekenhuisbevalling. Er kan gebruik gemaakt worden van transcutaneous electrical nerve stimulation (TENS), steriele waterinjecties (SWI) en lachgas.
In Nederland kun je - in principe - kiezen of je thuis, in het geboortecentrum, poliklinisch of in het ziekenhuis wilt bevallen. Op al deze plekken werken verloskundigen. Onderzoek heeft bewezen dat al deze plekken veilig zijn. Je keuze kan wel beïnvloed worden door het verloop van je zwangerschap en bevalling.
Uit cijfers van het ministerie van Volksgezondheid blijkt dat in 2019 ruim 12 procent van de bevallingen in Nederland thuis gebeurde. In andere landen is dat percentage veel lager. In de jaren 90 van de vorige eeuw lag het percentage thuisbevallingen in ons land nog stukken hoger, op zo'n 35 procent.
Nederland is één van de weinige westerse landen waar thuis bevallen normaal is, maar critici wezen ook naar de relatief hoge babysterfte als gevolg van het aantal thuisbevallingen. Hoe zit dat nou? Dokterdokter.nl zocht het uit. In Nederland bevalt 25 procent van de zwangere vrouwen thuis.
Bij de geboorte of adoptie van je kindje krijg je eenmalig een startbedrag uitgekeerd. Vroeger werd dit ook wel kraamgeld genoemd. Deze toeslag is voor ieder kind hetzelfde en bedraagt €1214,49.
Nederland is het enige Westerse land waar thuis bevallen van je kind de norm is. In andere landen bestaat deze verloskundige praktijk nauwelijks. In de USA vinden ze thuis bevallen obsolete geneeskunde en onnodig risicovol voor moeder en kind.
Als zich geen bijzonderheden voordoen, mag u enkele uren na de geboorte van uw baby in overleg met de dienstdoende arts naar huis. Na een keizersnede kunt u na minimaal 48 uur naar huis.
En de - veel gevreesde - totaalruptuur komt maar in ongeveer 2-3 procent van alle bevallingen voor."
Je hebt minder kans op inknippen tijdens de bevalling. Vrouwen die thuis beginnen aan de bevalling bevallen vaker spontaan, zonder vacuümpomp of keizersnede. De baby en jezelf komen niet in aanraking met ziekenhuisbacteriën. Je hoeft niet op pad met weeën: De verloskundige komt naar jou toe.
Aan een poliklinische bevalling op medische indicatie zijn geen kosten verbonden voor u. Deze zorg is vrijgesteld van het eigen risico en omdat u een medische indicatie heeft is er ook geen eigen bijdrage verschuldigd aan uw zorgverzekeraar voor de poliklinische bevalling.
De eerste tien dagen na de bevalling wordt het 'kraambed' genoemd.
"Over het algemeen zegt 80 tot 90 procent van de vrouwen dat het de allerergste pijn is die ze ooit hebben gevoeld. We gebruiken de Numeric Rating Scale om pijn te meten. Tien is de allerergste pijn, nul is pijnloos. Vrouwen geven hun bevalling vaak een acht."
Iedere vrouw in Nederland heeft tijdens de bevalling 24/7 recht op pijnbestrijding. Toch gaat dat in de praktijk lang niet altijd het goed. Uit onderzoek van Ouders van Nu en EenVandaag blijkt dat maar liefst 25% van de Nederlandse moeders, ondanks dat ze erom vroeg, geen ruggenprik kreeg.
De pijn is vooral onder in de buik aanwezig en voelt soms ook als rugpijn. Ook tijdens het persen kan de pijn verschillen. Sommige vrouwen vinden het prettig als ze mee mogen persen, bij andere doet persen juist het meeste pijn.
Toch kiezen de moeders in de meeste landen eerder voor een ziekenhuisbevalling. In Nederland vinden de meeste thuisbevallingen van heel Europa plaats: ruim één op de acht bevallingen. In andere Europese landen ligt dat cijfer een stuk lager, soms zelfs onder de twee procent.
In Vlieland werden de minste kinderen geboren, 4 per duizend inwoners.
Het aantal vrouwen dat thuis bevalt schommelt al jaren rond de 13 à 14 procent – met uitzondering van de coronatijd, toen lag het percentage hoger.
Elke vrouw hoopt natuurlijk op een vlotte bevalling. De bevalling van de Australische Mary Gorgens voltrok zich echter wel héél snel: binnen slechts twee minuten zette ze haar vijfde kindje op de wereld.