Een hamster herkend je eerder aan de geluiden die je maakt. Je hebt een bepaald manier van lopen, je hebt een ander type schoen en maakt andere geluiden. Bij het praten horen hamsters dat jij het bent. En natuurlijk bij het voeren horen ze het voer.
Je hamster wordt wakker en strekt zich eerst heerlijk uit, waarna hij aan zijn wasbeurt begint. Dit gedrag is een teken van tevredenheid. Je hamster voelt zich goed onder jouw hoede. Staat je hamster op zijn achterpootjes en hangen zijn voorpootjes losjes voor zijn buik waarbij hij nieuwsgierig rondkijkt?
Een hamster die gestrest is beweegt voortdurend, rent veel en hard zijn loopwiel en klimt in de spijlen van zijn kooi. Een gestreste hamster is nerveuzer en alerter dan anders.
DE LICHAAMSTAAL VAN DWERGHAMSTERS
De hamsters zullen elkaar met de pootjes wegduwen totdat ze een mogelijkheid zien de ander te pakken en bijten. Dit vechten kan gepaard gaan met: een tikkend geluid, piepen en krijsen. De hamsters verwonden elkaar vaak op de kont en de geslachtsdelen.
Soms kunnen hamsters verontrustend of agressief gedrag vertonen, ogenschijnlijk zonder reden. Wanneer uw hamster zich zo gedraagt zegt dit echter vaak niets over zijn persoonlijkheid - meestal heeft uw hamster een gegronde reden om zich zo te gedragen.
Producten waar suikers, zout en andere kunstmatige toevoegingen worden gebruikt zijn niet geschikt voor jouw hamster. Hiernaast kunnen hamsters in veel gevallen niet goed tegen lactose, producten zoals zuivel zijn daarom niet geschikt.
Piepen. Hamsters voeren graag uitgebreide gesprekken met zichzelf, bijvoorbeeld op zoek naar lekker eten of bij het bouwen van een nest. Uitgebreider en indringend gepiep kan echter ook pijn aanduiden – houdt het knaagdiertje in dit geval goed in de gaten.
Het is belangrijk om je hamster regelmatig op te pakken en te aaien. Dit om het diertje zo tam mogelijk te maken. Wanneer een hamster bang is of pijn heeft dan zal hij proberen te bijten. Let er op dat je kleine kinderen niet zomaar een hamster laat oppakken.
Hamsters solitair
Er zijn soorten (campbelli) die onder sommige omstandigheden in een groepje gehouden kunnen worden, maar ook dan is er grote kans dat dit uiteindelijk vechten wordt. Houd hamsters daarom altijd alleen. Dat ze alleen leven wil niet zeggen dat ze minder ruimte nodig hebben.
Op de vraag hoe vaak het nou echt nodig is om een hamsterkooi te verschonen, is er eigenlijk maar een antwoord: regelmatig. Zeer regelmatig. Hamsters zijn schattig, maar ook wat rommelig. Hoewel je natuurlijk enorm veel van ze houdt, zijn de luchtjes die na een aantal dagen uit de kooi komen toch wat minder welkom.
Voorkom harde geluiden
Hamsters hebben gevoelige oortjes die hen helpen de omgeving 'af te luisteren'. Een onbekend, hard geluid betekent voor je dier maar één ding: gevaar! Enthousiaste kinderen, harde muziek, samen luid zingen… Het is allemaal reuzegezellig, maar doet dat dus niet bij de hamsterkooi.
Het zijn in principe solitair levende hamsters, dat betekend dat je ze het beste alleen kunt huisvesten. Ook hebben ze niet heel veel aandacht nodig, waardoor je ze ook prima kunt houden als je niet al te veel tijd hebt. Je hebt s' avonds geen tv meer nodig met een Dwerghamster in huis want je kijkt je ogen uit!
Geef veel aandacht en praat gerust tegen hem. De hamster verwennen met een speciaal snoepje mag best en is in die eerste week ook goed om te doen. Wanneer u er tegelijkertijd bij praat, zal hij ook uw stem gaan herkennen. Een hamster kunt u het best zelf op uw hand laten klimmen; zo laat hij zich makkelijk oppakken.
Hamsters hebben geen groot geheugen. Ze kunnen bepaalde plaatsen herinneren waar ze ooit wat lekkers gevonden hebben en ze kunnen bepaalde geluiden zoals stemmen herkennen. Maar een hamster zal niet snel op commando iets doen.
Hamsters zijn graag in beweging. Je doet de hamster daarom een plezier om ze af en toe buiten de kooi hun pootjes te laten strekken, mits je hamster daar behoefte aan heeft. Let er wel op dat je de hamster op een veilige plek loslaat waar het niet kan ontsnappen.
Omdat ze willen knagen. Omdat de hamsterkooi te klein is. Omdat ze zich vervelen. Neurotisch gedrag (ook door verveling)
Om de tanden te slijten, moet de hamster veel knagen op bijvoorbeeld wilgentakjes, een knaagsteen en andere harde lekkernijen bestemd voor hamsters. Het knagen aan de tralies doet de hamster meestal niet om de tanden te slijten. Vaak wil de hamster gewoon aandacht.
Klamme handen.
Probeer als je weet dat je hamster kan gaan knabbelen om je handen even te wassen voordat je 'm gaat aanhalen. Vingers bewegen. Beweeg met je vingers of je hand zodra je hamster gaat knabbelen hierdoor leert hij dat het niet mag.
Je moet iemand vinden die je hamster zou willen verzorgen in de tijd dat jij er niet bent. Voor twee drie dagen kan hij wel alleen blijven, je geeft hem wat extra voer en water, maar langer alleen laten wil echt niet.
Ben je op zoek naar een hamster ras welke makkelijk tam te maken is? Dan is een goudhamster wellicht het beste idee. Niet alleen door het karakter maar ook omdat goudhamster wat groter zijn dan de dwerghamsters en ze hierdoor makkelijker hanteerbaar zijn.
Hamsters kunnen bijten wanneer ze bang zijn, stress ervaren of in de war zijn. Het kan gebeuren dat een hamster zijn eigenaar bijt en dat dit voor veel angst en frustratie zorgt. Maar dat is niet nodig - als een hamster bijt dan is daar vrijwel zeker een reden voor.
Verkoudheid. Een verkoudheid herken je bij je hamster aan niezen, een loopneus, gewichtsverlies en een tranend oog. Mogelijk haalt hij ook piepend of fluitend adem. Verkoudheid wordt veroorzaakt door tocht, maar ook door stress, temperatuurschommelingen in de omgeving of slechte hygiëne.
Het zijn niet echte knuffels, he, ze willen graag weg, en ze zijn niet handig met hoogtes. Springen klinkt inderdaad echt als angst, maar zoals Louise al zegt zijn hamsters niet handig met hoogtes en stappen/vallen ze ook makkelijk van dingen af..
Jouw hamster mag een klein beetje brood of (brinta) pap eten. Ook volkoren pasta en zilvervliesrijst kun je zo nu en dan in kleine hoeveelheden te eten geven. Aardappelen worden vaak ook onder deze categorie geschaard.