De manier van serveren en afruimen De meeste gasten zijn immers rechtshandig en als u rechts serveert dan is het voor de gasten vrij onhandig om iets van de schotel te nemen. Ook het afruimen gebeurt aan de rechterzijde van de gast.
Het afruimen van de borden geschiedt aan de rechterzijde van de gast. Hoe zet men een tafel a blanc?
Etiquette 3.
Het uitserveren van borden en glazen gaat altijd vanaf de rechterkant van de gast. Bij het uitserveren van drankjes serveer je altijd het drankje met het logo naar de gast toe en de borden altijd met het gerecht netjes in het midden.
Je begint altijd met het bestek dat aan de buitenkant ligt en je werkt naar binnen toe. Werk je make-up en/of je haar niet bij als je aan tafel zit. Doe geen zout, peper of sauzen op je eten voordat je het geproefd hebt. Voedsel wordt altijd links geserveerd en rechts afgeruimd.
Ben je helemaal klaar met eten, dan leg je je bestek recht tegen elkaar, ietsje naar rechts op je bord. Leg je je horizontaal naast elkaar op je bord, dan betekend het dat je zeer tevreden bent over het diner. Wanneer je niet tevreden bent, dan leg je je bestek kruislings met je mes in je vork op je bord.
Anders dan in Japan, is het in China juist niet de bedoeling om je hele bord leeg te eten. Je geeft daarmee namelijk aan dat je niet genoeg gehad hebt. Laat dus altijd wat eten staan. In Nederland is het echt not done om aan tafel te boeren.
Dit doen we omdat het in de horeca gebruikelijk is om gerechten over de rechterschouder van de gast uit te serveren. Wanneer je achter de gast staat is dit dus met je rechterhand. Het eerste bord heb je dus al in je rechterhand wanneer je het neer zet.
Pak het glas altijd zo laag mogelijk, aan de onderkant of bij de steel vast. Dit is hygiënisch en hierdoor beïnvloed je zo min mogelijk de temperatuur van de drank met je hand. Pak het glas altijd zo laag mogelijk, aan de onderkant of bij de steel vast.
De vorken liggen aan de linkerkant, messen en lepels aan de rechterkant. Zorg dat de snijzijde van het mes naar binnen wijst. Het bestek voor het nagerecht ligt altijd horizontaal boven het bord. Het lepeltje wijst dan met de bovenkant naar links, terwijl het vorkje met de bovenkant juist naar rechts wijst.
Met prachtige servetten, een tafelloper of placemats geef je de tafel een feestelijke look. Het servet leg je links, naast de vorken. Op het bord kan ook (13). Je kunt het servet ook nog op een bijzondere manier vouwen of decoreren met bloemen.
Plateau/dienblad lopen
Houd voor de beste stabiliteit het blad tussen borst- en schouderhoogte. Wanneer je nog niet zelfverzekerd met een dienblad loopt, is het prima om het dienblad licht te begeleiden met de duim en wijsvinger van de rechterhand. Zorg dat de zwaarste glazen in het midden van het dienblad staan.
d.w.z. eten fijndrukken met de vork, de verkregen substantie omroeren en nog eens omroeren en ten slotte naar den mond brengen; ook stapele men z'n bord niet torenhoog op. Dat alles is in strijd met de goede vormen.
Etiquette regels zijn eigenlijk gedragsregels voor aan tafel. We noemen ze ook wel tafelmanieren. Eet je thuis aan tafel gezellig met je eigen gezin of met vrienden dan gelden er vaak andere regels dan wanneer je een zakelijk diner hebt.
Men draagt het dienblad op de linkerhand, zodat men het gerei met de rechterhand op tafel kan zetten. Dienbladen kunnen versierd zijn en handvatten hebben en zijn bijvoorbeeld gemaakt van hout, metaal, kunststof of bamboe.
Volgens de geldende regels moet de serverende speler binnen 25 seconden aan het volgende punt beginnen.
Voor de volleys en de service gebruik je de continental grip. In padel gebruik je deze grip voor al je slagen. Om deze grip te gebruiken leg je je hand bovenop je racket en laat je hem naar beneden glijden. Deze grip wordt ook wel de hakkers-grip genoemd omdat je je racket vasthoudt alsof je iets wilt gaan hakken.
Vaak wordt frisdrank geserveerd met ijsblokjes en sommige frisdranken ook met een schijfje citroen en een stamper. Het ene horecabedrijf geeft een glas bij het flesje en het andere alleen het flesje of alleen een glas met daarin de frisdrank uitgeschonken.
Op tafel staat vaak een gezondere maaltijd. Je neemt meer tijd om je maaltijd op te eten, dus je doet ook meer je best om een lekkere (gezonde) maaltijd op tafel te zetten. Vaak worden de makkelijke (ongezondere) maaltijden sneller op de bank genuttigd. Het is beter voor je spijsvertering.
Hoe houd ik mijn dienblad stabiel? Zorg dat de zwaarste glazen in het midden van het dienblad staan. Op deze manier staan de glazen recht boven je hand en heb je de meeste controle over het dienblad. Zorg dat het zwaartepunt altijd op het midden ligt.
Door te drinken tijdens het eten kauw je minder en maak je minder speeksel aan. De enzymen in het speeksel zetten de spijsvertering op gang en maken een gladde 'brei' van ons eten. Door minder (goed) te kauwen zou dit proces dus deels mislukken.
Lekker slurpen in Japan
In Nederland is het opslurpen van soep een echte no go; het wordt gezien als onbeleefd en vooral erg irritant. In Japan daarentegen geloven ze dat slurpen de smaak van het eten verbetert. Bovendien is het een indicatie dat je de maaltijd heerlijk vindt.