Zaadcellen overleven slechts enkele minuten op de huid, al hangt het er wel van af waar het sperma terechtkomt. Landt het kwakje in de buurt van een vochtige plek, zoals de vagina of bezweette handen of andere lichaamsdelen, dan leven de zaadcellen tot twintig minuten lang.
Het volume van een zaadlozing (het ejaculaat) is niet altijd even groot en ligt normaal tussen de twee en zes milliliter. Een zaadlozing bestaat bijna volledig uit vocht van de prostaat en de zaadblaasjes. De eigenlijke zaadcellen vormen er nauwelijks 1 procent van.
Bij mannen heeft de leeftijd veel minder invloed op de vruchtbaarheid dan bij vrouwen. Mannen kunnen vaak tot op hoge leeftijd kinderen verwekken. De kwaliteit van het sperma lijkt bij oudere mannen wel minder te worden. Vanaf 45 jaar worden de zaadcellen namelijk minder beweeglijk en de zaadlozingen kleiner.
De meeste jongens krijgen hun eerste zaadlozing tussen hun elfde en zestiende jaar. Meestal zijn de zaadcellen in de eerste zaadlozing nog niet zo sterk en gaan ze snel dood. Na ongeveer een jaar zijn jongens optimaal vruchtbaar.
Vooral de leeftijd van de vrouw heeft een grote invloed. Vrouwen zijn het meest vruchtbaar tussen de leeftijd van 20 en 30 jaar. Nadien neemt hun vruchtbaarheid stelselmatig af terwijl tegelijk het aantal miskramen toeneemt. Op 38 jaar bedraagt de kans op spontane zwangerschap per cyclus nog ongeveer 10 %.
Na hoeveel dagen nadat je seks hebt gehad je een zwangerschapstest kunt doen, is een lastige vraag. Een zwangerschap vindt in principe plaats 6 dagen na de ovulatie (eisprong). Dat is ongeveer twee weken na je laatste menstruatie. Maar voor een écht betrouwbare uitslag test je als je minimaal één dag overtijd bent.
Als je twee of drie dagen voor je menstruatie vrijt, is de kans op zwangerschap uiterst klein. Je eitje kan ongeveer 12 tot 24 uur overleven nadat het is vrijgegeven.
Schrijf elke keer als je ongesteld wordt, die datum in je agenda. Zo weet je hoeveel dagen er elke keer tussen je ongesteldheid zitten. 2 weken voordat je weer ongesteld wordt, is de eisprong.
Mannen en vruchtbaarheid
Mannen hebben evengoed een biologische klok, maar bij hen neemt de vruchtbaarheid gemiddeld gezien minder snel af dan bij vrouwen. Aan het AD vertelt Frank dat de vruchtbaarheid van mannen pas afneemt bij het vierenveertigste jaar, vijftien jaar later dan vrouwen.
nieuws In tegenstelling tot de eicellen bij vrouwen raakt het zaad van mannen niet op. Mannen kunnen dus tot op hoge leeftijd kinderen verwekken.
Het aantal kinderen dat gezond ter wereld komt, daalt van 32,8 procent bij mannen onder de 35 tot 27,9 procent als de man tussen de 40 en 44 jaar is. Zijn mannen ouder dan 55 jaar, dan daalt het geboortecijfer nog verder tot 25 procent.
Er zijn geen symptomen voor verminderde vruchtbaarheid, behalve dat het niet lukt om zwanger te worden. De hoeveelheid van uw zaadlozing zegt bijvoorbeeld niets over de hoeveelheid of de kwaliteit van de zaadcellen. Ook eventuele erectieproblemen staan los van de vruchtbaarheid.
Per cyclus is de vrouw vruchtbaar van zo'n 2 à 3 dagen vóór de eisprong tot enkele uren erna. Je kunt dus het beste een paar keer vrijen in de dagen net voordat je ovuleert. Dit moment herken je soms aan symptomen zoals vollere borsten, ovulatiepijn of een hogere lichaamstemperatuur.
Er is niet alleen een kans dat het voorvocht levend sperma bevat, maar de kans om zwanger te worden is groter dan bij andere anticonceptiemethoden. 20 tot 27% van de mensen die de terugtrekkingsmethode gebruiken als enige vorm van anticonceptie zullen binnen een jaar zwanger zijn (ongeveer 1 op de 5 vrouwen)3,4.
In het algemeen kan gesteld worden dat een ongezonde levensstijl een slechte invloed heeft op de spermakwaliteit. Wil een stel zwanger raken, dan is het aan te raden om als man regelmatig een zaadlozing te hebben. Dit is beter voor de vruchtbaarheid. Denk aan twee tot vier keer per week.
Heb een gezonde levensstijl en eet gezond en gevarieerd. Beweeg voldoende, eet gezond en gevarieerd. Voor het aanmaken van zaadcellen zijn vitamine C en zink belangrijk. Stop of beperk het gebruik van alcohol, sigaretten en drugs.
Een bijzonder verschijnsel heeft zich voorgedaan in Groot-Brittannië. Een man die als vrouw geboren werd is bevallen van een meisje. In de Verenigde Staten en Israël zetten mannen na hun geslachtsoperatie al eerder een kind op de wereld.
Hoe ouder je wordt, hoe kleiner de kans dat je zwanger wordt. Gemiddeld zijn vrouwen met 50 of 51 jaar voor het laatst ongesteld. Daarom kun je met 52 jaar stoppen met voorbehoedmiddelen. De kans op zwangerschap is dan heel klein.
Onder andere roken, over- of ondergewicht, overdreven alcoholgebruik, hoge cafeïne-inname, drugs en te weinig of extreme fysische inspanningen hebben een negatieve impact op de vruchtbaarheid, maar ook op het zwangerschapsverloop en foetale uitkomst.
De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn. Het komt allemaal door nieuwe hormonen!
De betrouwbaarheid wordt uitgedrukt in percentages: bijvoorbeeld 'de kans op zwangerschap is 0,1 procent (0,1%) per jaar'. Dit betekent dat als 1000 vrouwen één jaar lang het voorbehoedmiddel gebruiken, er gemiddeld één van die vrouwen toch zwanger wordt.
Waar voel je pijn bij innesteling? Onderin je buik, rond je schaambeen of in je onderrug kun je lichte krampen voelen: Een innesteling kramp. Het kan ook zeurend aanvoelen. Veel vrouwen omschrijven het als een hele milde kortdurende menstruatiepijn.
Als je twee of drie dagen voor je menstruatie vrijt, is de kans op zwangerschap uiterst klein. Je eitje kan ongeveer 12 tot 24 uur overleven nadat het is vrijgegeven.
Tijdens de eisprong komt een rijpe eicel vrij. Die eicel kan tot 24 uur na de eisprong bevrucht worden. Zaadcellen kunnen tot 5 dagen overleven in het lichaam van de vrouw. Je kan dus zwanger worden door een zaadcel die 5 dagen eerder in je vagina kwam.
Afwezige menstruatie of zeer lange (meer dan 40 dagen) of korte (minder dan 20 dagen) cycli kunnen erop wijzen dat je niet ovuleert. Maar zelfs als je menstruatie normaal en regelmatig is, is anovulatie mogelijk.