Bij snurken zijn er minder dan 5 ademstops per uur, bij lichte slaap apneu 5 tot 15 ademstops per uur, bij matig ernstige OSA 15 tot 30 ademstops per uur en bij ernstige OSA meer dan 30 ademstops per uur.
Tot 5 ademstops per uur is normaal, tussen 5 en 15/u is mild verhoogd en boven de 15 per uur is dusdanig verhoogd dat behandeling overwogen dient te worden. Elke ademstop kan gepaard gaan met een ontwaakreactie, waardoor patiënten geen goede diepe slaap hebben.
De Apneu Hypopneu Index (AHI), dit is het gemiddelde aantal (bijna) ademstops per uur. De meeste mensen hebben door de behandeling met CPAP of MRA een AHI van onder de tien of zelfs onder de vijf en voldoen daarmee aan de norm van het CBR.
Slaapapneu betekent 'niet ademen tijdens de slaap'. Iemand met slaapapneu stopt vaak met ademen tijdens de slaap. De adempauzes duren 10 seconden of langer. Van de 100 mensen heeft waarschijnlijk 1 persoon slaapapneu.
Er zijn naar schatting in Nederland méér dan 1 miljoen ernstige snurkers. Slechts een deel hiervan heeft apneu. Er wordt aangenomen dat er in Nederland minimaal zo'n 600.000 mensen zijn met serieus apneu.
Hoe beangstigend het ook kan klinken, plotseling overlijden is een reële "bijwerking" van slaapapneu. Mensen met ernstige slaapapneu lopen doorgaans drie keer zo veel risico om te overlijden dan mensen zonder apneu.
Meestal niet. De behandeling van slaapapneu is in bijna alle gevallen een levenslang traject. Het starten en volhouden van een therapie en gewichtsverlies levert meestal een aanzienlijke verbetering op.
Je weet het misschien niet, maar bij iedereen heeft wel eens last van apneu tijdens het slapen. Dit komt doordat in de meeste gevallen jij je onbewust bent van wat er gebeurt tijdens je slaap. Wanneer je vaker dan 10 keer per uur een ademstop hebt wordt het problematisch en spreken we van slaapapneusyndroom.
Snurken kan een teken zijn van slaapapneu, maar het hoeft niet. Niet alle snurkers hebben slaapapneu, maar de meeste mensen met slaapapneu snurken wel. Heb jij slaapapneu? Slaapapneu zonder snurken kan heel goed!
Slaapapneu gaat doorgaans gepaard met heftig snurken en bewegingsonrust. Door de kortdurende werkreacties van uw lichaam raakt de slaapkwaliteit ernstig verstoord (uw diepe slaap raakt verstoord).Hierdoor kunt u overdag klachten krijgen.
Probeer minstens 4 uur per nacht met de CPAP te slapen. Dat is genoeg. Problemen als droge keel/neus, mond, niezen, dichte neus, loopneus, oorsuizen en bloedneuzen • De bevochtiging van de CPAP staat niet op de goede stand.
Mensen die de diagnose slaap apneu hebben gekregen mogen weer autorijden na twee maanden succesvolle behandeling. Voor mensen met rijbewijs categorie C (vrachtwagens) en/of D (bussen), geldt dat er minstens 3 maanden een succesvolle behandeling nodig is.
Er worden diverse stadia van OSAS vastgesteld
0-5 ademstops per uur: geen OSAS. 5-15 ademstops per uur: licht OSAS. 15-30 ademstops per uur: matig ernstig OSAS. Meer dan 30 ademstops per uur: ernstig OSAS.
Een apneu kan 10 tot 30 seconden duren. Daarna geven de hersenen een alarmsignaal, waardoor het kind minder diep gaat slapen of wakker wordt. Hierdoor spannen de spieren weer aan en gaat de keelholte open.
De gevolgen van slaapapneu
Bijvoorbeeld in het verkeer of op uw werk. Daarnaast heeft u een grotere kans op hoge bloeddruk, hartritmestoornissen, hartfalen, hartinfarct en herseninfarcten. Het slaapapneusyndroom kan ook overspannenheid (burnout), verwardheid en depressies veroorzaken.
Na de operatie kunt u daardoor een tijdje een vreemd, doof, tintelend gevoel in de onderlip hebben. Dit vreemde gevoel is niet 'zichtbaar' en herstelt meestal na enkele weken.Bij sommige mensen duurt dit herstel enkele maanden. Heel af en toe blijft het verdoofde gevoel bestaan.
Een CPAP-kussen (ook wel slaapapneu-kussen) is speciaal ontworpen om u een comfortabele nacht te bezorgen. De uitsparingen aan de zijkanten van het kussen zorgen dat het masker en de slang van uw CPAP-apparaat meer bewegingsruimte hebben. Dit leidt tot meer comfort tijdens de nachtrust.
Bij slaapapneu (ook wel apneu genoemd) stopt de ademhaling herhaaldelijk tijdens de slaap. Deze adempauzes duren minimaal tien seconden. Als u slaapapneu heeft, kan dit ervaren worden alsof u naar adem moet happen.
De longarts schrijft bij mensen met ernstige slaapapneu vaak de beademingstechniek CPAP voor. Hierbij worden de luchtwegen met overdruk opengehouden tijdens de slaap.
Slaapapneu is een aandoening waarbij u tijdens uw slaap gedurende korte perioden stopt met ademen1. Hierdoor krijgt u niet de gezonde slaap die u nodig heeft om een energiek leven te leiden en dit kan een aantal gezondheidsproblemen veroorzaken.
Vaak heerst de gedachte dat alleen mannen aan slaapapneu lijden. Dat is absoluut niet het geval. Ook vrouwen kampen wel degelijk met deze slaapstoornis. Slaapapneu komt wel vaker aan het licht bij mannen dan bij vrouwen.
Als u lijdt aan slaapapneu, hebt u een verhoogd risico op aandoeningen van hart- en bloedvaten (hoge bloeddruk, hartinfarct, onregelmatigheden van het hartritme, hersenbloeding). Verder is er een duidelijk verhoogd risico op werk- en verkeersongevallen door slaperigheid en concentratiestoornissen.
Om de klachten van slaapapneu te verminderen is het raadzaam om je leefstijl aan te passen. Gezonder eten, meer bewegen, waardoor je gewicht gaat verliezen. Afvallen kan de klachten flink verminderen! De omtrek van de nek wordt dan kleiner en ademen wordt weer gemakkelijker.
Er zijn drie typen slaapgerelateerde ademhalingsstoornissen: Obstructief Slaapapneu (OSA), Centraal Slaapapneu (CSA) en gemengde of complexe slaapapneu.