Stap 1: Vul de gootsteen met heet water en dompel de potjes of flessen helemaal onder water. Stap 2: Voeg een aantal kopjes azijn toe. Azijn zorgt ervoor dat de lijm sneller oplost. Voeg nog een paar druppels afwasmiddel toe en maak een sopje.
Zo werkt het: zet de lege potten zonder deksels in een grote pan. Vul de potjes én de pan met kokend water en een beetje afwasmiddel. Zet het vuur hoog en kook de potjes net zolang tot de etiketten eraf drijven. De labels laten zich er ook gemakkelijk afhalen met een tang.
Wrijf achtergebleven lijmresten in met blanke lampenolie of wasbenzine. Laat dit even inwerken en verwijder de resten. Eventueel kunt u de lijmresten met een schildersmes voorzichtig van de ondergrond duwen. De laatste lijmresten kunt u nogmaals met lampenolie of wasbenzine definitief verwijderen.
Eigenlijk is het heel simpel; je laat de met water verzwaarde fles gewoon even in een smalle koker met wasbenzine zakken, je wacht een poosje en je kunt het etiket er zo vanaf proberen te halen. Ook hierbij kun je eventueel gebruik maken van het eerder genoemde stanley-mes.
Schoonmaakazijn is de beste stickerverwijderaar die je je maar kunt bedenken. Daarnaast is azijn goedkoop, milieuvriendelijk en je kunt dit gewoon online bestellen.
Stickerverwijderaar
Zoals we je eerder vertelden dat kauwgom makkelijk te verwijderen is met pindakaas, zijn stickers en lijm dat ook! Vergeet die chemische stickerverwijderaars en pak gewoon wat pindakaas. Smeer wat over de sticker of lijmvlek heen en veeg het vervolgens weer af met een doekje.
Maak een sopje van heet (niet kokend) water, met wat afwasmiddel en leg het voorwerp met daarop de sticker er een half uur in te weken. De sticker laat in de meeste gevallen dan makkelijk los. Werkt dit niet, dan kunt u ook (een papje van) zuiveringszout proberen.
Secondelijm van plastic halen
Het is een secuur werkje met een mesje of krabbertje. Mocht dat niet lukken dan kan inweken met een natte doek met zeep een manier zijn. Drastisch ingrijpen doe je met ontsmettingsalcohol. Dat kan vlekken achterlaten en test je eerst op een ander stukje van het kunststof.
Los afwasmiddel op in heet water. Drenk er een doek in en leg hem op de lijmvlek. Leg er eventueel een plastic zak en een gewicht op, zodat de doek nat blijft. Schraap de lijm weg met een schraper, maar zorg dat je de ondergrond niet beschadigt.
Aceton zorgt ervoor dat de lijm moeiteloos oplost. Breng dit aan op een doek, een stuk keukenpapier of een wattenschijfje en wrijf hiermee over de resten om voor een schoon resultaat te gaan. Met olijfolie of slaolie kunt u plakband verwijderen van verschillende oppervlakken, bijvoorbeeld van plastic en glas.
Leg een stuk bakpapier of een strijkdoek over het ingestreken kledinglabel (let op met synthetische materialen). Strijk gedurende 30 - 60 seconden over het label terwijl je druk geeft met het puntje van het strijkijzer (de lijm moet smelten). Je kunt het strijklabel nu van de stof verwijderen.
Stickers laten zich prima verwijderen, met PINDAKAAS! Smeer het eerst dik erop, laat het inwerken, en u kunt de sticker verwijderen, als zat het er net op.
Andere manieren om secondelijm te verwijderen van plastic
Een drastischere methode is het gebruik van ontsmettingsalcohol. Dep voorzichtig met een doek gedrenkt in ontsmettingsalcohol op de lijmvlek en probeer zo de secondelijm op te lossen. Ga vervolgens met een vochtige doek over de lijm om deze los te krabben.
De meeste stickerverwijderaar zit thinner of aceton verwerkt en dat in combie met plastic is funest , je had beter een beetje wasbenziene kunnen pakken .
Wasbenzine als stickerverwijderaar
Stickers verwijderen met wasbenzine op een stukje keukenpapier. Een beetje wasbenzine doen en op de sticker duwen of leggen en na een paar tellen laat hij los zonder schade. Met de benzine lost ook de lijm op.
HG Stickerverwijderaar bestellen | ah.nl.
Er zijn lijmsoorten die zacht worden als je ze verwarmt (met de haardroger bijvoorbeeld). Andere lijmsoorten zijn gemaakt op basis van water en kunnen worden geweekt in warm water. Als al deze middeltjes niet helpen moet je helaas met de grove middelen aan de gang: white spirit of wasbenzine of thinner of aceton.
Een Caramelschijf is een Ronde bruin/gele schijf die een diameter heeft van ongeveer 10cm. De Caramelschijf wordt voornamelijk gebruikt om stickers te verwijderen. De schijf dient ook voor het verwijderen van folie en belettering.
Je kunt met een föhn de sticker langzaam verwarmen waardoor de lijm zacht word. Dan haal je hem erg gemakkelijk af. Eventuele lijmresten kun je nog wegpoetsen met wat terpentine.
Een wat langere manier om de sticker te verwijderen, wat altijd lukt bij alle boeken is de föhn. Het klinkt misschien gek, maar het werkt echt! Zet de föhn op de laagste stand en houdt de föhn ongeveer 20 cm van de sticker af. Doe dit in een hoek van ongeveer 30 graden.
Wrijf, met behulp van kwastje of doekje, een beetje schoonmaakazijn over de lijmresten. Laat dit vervolgens even inwerken. Na een paar minuten spoelt u de azijn weg met water, waarna u de lijmresten zou moeten kunnen verwijderen.
Aceton kan gebruikt worden om de meeste soorten lijm, zelfs secondelijm, mee te verwijderen. Het is vrij agressief maar werkt wel goed. Aceton zit onder andere in nagellakremover. Smeer wat van dit goedje op je lijm en laat het even intrekken.
Leukoplast verwijderen is eenvoudig; maak de tape of het kleefverband helemaal vochtig maken met de de Leukotape remover, knip het verband of de tape open en verwijderen deze. Gebruik (indien aanwezig) handschoenen. Let op: Herhaaldelijk contact kan een droge huid veroorzaken.