Afhankelijk van je gewicht verbrand je meer of minder calorieën als je wandelt (of welke vorm van beweging dan ook). Gemiddeld is dat 55 calorieën per gelopen kilometer. In 10.000 stappen gaan ongeveer 7 tot 8 kilometer. Dus idealiter verbrand je tussen de 400 en de 500 calorieën per dag door beweging.
Als je een paar kilo wilt afvallen dan is 10.000 stappen per dag om te beginnen een mooi streven. Een volwassen persoon verbrandt gemiddeld 100 calorieën per 2000 stappen. Dat leert ons dat 10.000 stappen gelijkstaat aan 500 calorieën.
Volgens zijn onderzoek zetten ze gemiddeld 3500 tot 5000 stappen per dag. Met 10.000 stappen zouden ze dagelijks 500 extra calorieën verbranden, hun gezondheid verbeteren en zelfs afvallen.
Naast de berekening met de calculator hierboven kun je aannemen dat je ongeveer 30 tot 40 calorieën per 1.000 stappen verbrandt. Dit komt neer op een verbruik van zo'n 300-400 calorieën wanneer je je houdt aan de aanbevolen 10.000 stappen per dag.
10.000 stappen per dag staat gelijk aan het lopen van 7 à 8 kilometer. Als je 5 kilometer per uur wandelt, dan ben je ongeveer 1,5 uur bezig om de 10.000 stappen te halen. En dat betekent doorstappen. Maar die stappen hoef je natuurlijk niet achter elkaar te zetten, maak gewoon gedurende de dag meters!
0-5.000 stappen per dag: veel te weinig beweging. 5.001-7.500 stappen per dag: licht actieve leefstijl, maar nog niet genoeg. 7501-10.000 stappen per dag: matig actief, maar kan beter. 10.000-12.500 stappen per dag: actieve gezonde leefstijl.
Om voldoende te bewegen voor je gezondheid, hoef je niet helemaal buiten adem te raken. Een activiteit telt mee als bewegen als je wel iets sneller gaat ademhalen en voelt dat je hart iets sneller gaat kloppen. Bijvoorbeeld als je stevig aan het wandelen of fietsen bent.
Als je elke dag 5 km stapt verbrand je ongeveer 300 calorieën per dag.” Om een kilo lichaamsvet te verliezen moet je zo'n 7.000 calorieën verbranden. Als je dus iedere dag 5 km stapt, verbrand je op een week tijd 2.100 calorieën en op een maand tijd 8.400 calorieën.
Nieuw onderzoek laat zien dat die 10.000 stappen helemaal niet nodig zijn om al die voordelen te behalen. Sterker nog, het aantal stappen dat je per dag zou moeten zetten om gezond te blijven ligt veel lager. Het onderzoek waar we het over hebben is gepubliceerd in JAMA Internal Medicine.
De Japanse onderzoeker Dr. Hatano toonde aan dat 10.000 stappen gespreid over een hele dag de gezondheid fundamenteel verbetert. Je kan dus toch voldoende bewegen, ook al ben je nog niet klaar om te sporten. Stappen kan je altijd en overal: thuis, op het werk, tijdens verplaatsingen (verkeer), in je vrije tijd …
De Hartstichting adviseert iedere volwassene (waaronder senioren tot 75 jaar) gemiddeld 8.000 stappen per dag te zetten. Zo kan iemand die 70 jaar is en 3.000 stappen per dag zet, streven naar een actiever leven met gemiddeld 8.000 stappen per dag.
Vetverbranding begint na ongeveer 2.000 stappen, wat gelijk staat aan twintig minuten lopen. Door een stappenteller te gebruiken, houd je gemakkelijk bij hoe veel stappen je nog moet en tegenwoordig tellen de meeste stappentellers ook meteen hoe veel calorieën je hebt verbrand.
Volgens het Voedingscentrum verbrand je ongeveer 0,9 kilocalorieën per kilo per uur. Hieronder zie je hoe veel calorieën jij tijdens je slaap verbrandt als je 8 uur slaapt. Iemand die 70 kilo weegt en 8 uur slaapt, verbrandt dus zo'n 500 calorieën.
Loop je op een gemiddelde wandelsnelheid van vijf kilometer per uur – dat is stevig wandelen, dus niet rustig – dan verbrand je al snel vier calorieën per kilogram lichaamsgewicht. Iemand van 60 kilogram kan na een uur dus maar liefst 240 calorieën afstrepen. Dat staat gelijk aan een roze koek of een saucijzenbroodje.
Je hoort vaak dat je 10.000 stappen per dag moet zetten. Maar dat is niet voor iedereen haalbaar. Vooral als je een zittend beroep hebt, kan het demotiverend werken. 8.000 stappen per dag is een goede richtlijn.
Eén kilo lichaamsvet staat gelijk aan ongeveer 7.700 kcal. Dat komt omdat het lichaamsvet slechts uit 72% tot 87% puur vet bestaat. De rest van deze massa zijn vloeistoffen en eiwitten. Dat betekent in theorie dus dat je met iedere 7.700 kcal die je níét eet of extra verbrandt, één kilogram lichter wordt.
Als je stappen van 65 centimeter zet en je in de loop van de dag 5 km hebt gestapt, vermenigvuldig dan eerst het aantal km met 100.000 om de afstand in centimeter te krijgen – 500.000 dus - en deel dit getal door 65 om je gemiddelde aantal stappen over deze afstand te krijgen.
Alle stappen tellen mee. Een goede verdeling is bijvoorbeeld om gedurende de dag 5.000 stappen te zetten tijdens je normale activiteiten. Als je daarnaast 30 minuten matig intensief beweegt, mag je er 3.000 stappen bij optellen.
Je moet 1.333 stappen lopen om 1 kilometer af te leggen. Dit is niet het enige handige bruggetje om snel stappen naar kilometers om te rekenen. Let wel op dat het om gemiddelde gaat. Per persoon verschilt het aantal stappen naar kilometers.
Wie snel buikvet wil verbranden, combineert stressmanagement en een aangepast dieet best ook met voldoende beweging. Door extra te bewegen, verbruik je immers meer calorieën, waardoor je lichaam sneller vet zal verbranden.
Wist je dat wandelen een uitstekende training is om calorieën en vet te verbranden? Wanneer je 45 minuten per dag lekker actief wandelt tast je lichaam in de vetreserves en verbrandt het opgeslagen vet. Wandelen is met name erg effectief om inwendig buikvet (visceraal vet) te verbranden.
Met 1 uur rustig wandelen verbrand je evenveel calorieën als met een rustige fietstocht van 1 uur. Als je de snelheid opvoert, blijkt de fiets het toch te winnen. Een uur fietsen op redelijk tempo levert je maar liefst 150 extra verbrande calorieën op in vergelijking met een stevige wandeling.
Wandelen zou beter zijn dan lopen om calorieën te verbranden. Als je flink doorstapt, activeer je alles spieren in je lichaam, zonder dat je het te zwaar belast. Je hartslag zal ook niet zo hoog stijgen als bij het lopen en om vetten te verbranden, train je beter niet in hoge hartslagen.
Wat doet wandelen met je benen? wandelen stimuleert de bloedsomloop in je benen, dit zorgt ervoor dat je benen minder snel vermoeid raken. Daarnaast kan wandelen helpen bij het voorkomen van spataderen. Wandelen is ook goed om je beenspieren te trainen.