Je vindt je IBAN en BIC op de afrekening van je Zakelijke Rekening. Je IBAN is gebaseerd op je rekeningnummer. Hieraan worden een bankcode, een landencode en een controlegetal toegevoegd. Een voorbeeld van een correcte IBAN-code is NL20INGB0001234567.
Het BIC nummer is een volgorde van letters en cijfers dat men gebruikt bij internationaal betalingsverkeer, om banken te identificeren. BIC staat voor Business Identifier Code. Vroeger werd het ook wel de SWIFT code genoemd.
op uw betaalpas. in het rekeningoverzicht in Internet Bankieren of de ABN AMRO app. op uw papieren rekeningafschriften.
Wil je geld overmaken naar een buitenlandse bankrekening? Als je geld overboekt in euro's en de betaling binnen de SEPA-zone plaatsvindt, is de IBAN en de naam van de ontvanger voldoende. Als een land niet in de SEPA-zone valt, heb je een BIC/SWIFT code nodig voor internationale overboekingen.
Voorbeeld: ABNANL2A, INGBNL2A, RABONL2U, GEBABEBB, BBRUBEBB
Met nummer iban.nl krijgt u als u uw rekeningnummer invoert en de naam van uw bank ook automatisch het BIC nummer van uw bank te zien.
Maak je geld over naar een land buiten het SEPA-gebied? Dan heb je de BIC (Business Identifier Code) van de buitenlandse bank nodig. Dit wordt ook wel het SWIFT-adres genoemd. Elke bank heeft een unieke code.
Via je bankrekening kan je, met een internationale bankoverschrijving, geld overmaken op een rekening bij een buitenlandse bank. Dat kan zowel in euro's als in vreemde valuta's. Andersom kan er met een internationale overschrijving ook geld gestort worden van een buitenlandse rekening op jouw bankrekening.
Wilt u geld ontvangen uit het buitenland? Dan kan de betaler u vragen om uw IBAN en BIC door te geven. Uw IBAN vindt u op uw betaalpas, in het rekeningoverzicht in de ABN AMRO app, Internet Bankieren of Access Online. De BIC van ABN AMRO is ABNANL2A.
Als je geld overmaakt naar een land buiten het SEPA-gebied dan heb je de BIC (Business Identifier Code), ook wel het SWIFT-adres, nodig. Elke bank heeft een unieke code. Staat deze BIC niet in de betaalopdracht, dan wordt de betaling niet geautomatiseerd verwerkt.
De BIC is bedoeld om een bank te herkennen. De BIC telt 8 of 11 tekens en bestaat uit een bankcode (4 tekens), een landcode (ISO) (2 letters), een plaatscode (2 tekens) en kan voor bepaalde banken worden aangevuld met een kantoorcode (3 tekens). BIC staat voor Business Identifier Code.
Hoe is een BIC-code opgebouwd en hoe ziet ze er uit? Een BIC-code is samengesteld uit een reeks cijfers en letters die elk wijzen op een bepaald onderdeel van de bank en zijn rekeningnummer. Een fictief voorbeeld van een BIC-code is: BBBBLLPPFFF.
Verschil BIC en IBAN-code
Sinds 1 augustus 2014 heeft iedereen in Nederland een langer rekeningnummer; de IBAN. Vaak worden de BIC en IBAN-code door elkaar gehaald. De codes hebben allebei de functie om het internationale betalingsverkeer soepeler te laten verlopen, maar zijn wel totaal verschillend.
INGBNL2A XXX BIC- / SWIFT-codes - ING BANK N.V.
Voor een overschrijving heb je je eigen IBAN nodig en de IBAN van degene aan wie je betaalt. De naam (en optioneel het adres) van degene aan wie je wilt betalen. Jouw handtekening op papier of elektronisch via een kaartlezer of een ander apparaat.
Een nadeel van een overboeking is dat de klant zelf kan bepalen wanneer hij of zij aan de betalingsverplichting voldoet en dat brengt dus ook de kans met zich mee dat de klant alsnog afhaakt doordat hij of zij de betaling, om wat voor reden dan ook, niet afrondt.
SEPA-overboeking
U kunt 'losse' overboekingen of batchoverboekingen gebruiken. SEPA-overboekingsbatches levert u aan in het bestandsformaat PAIN (XML). Voor overboekingen in en naar andere SEPA-landen hoeft u geen aparte rekeningen aan te houden. U regelt dit eenvoudig vanaf uw ABN AMRO rekening in Nederland.
Alle Rabobanken in Nederland gebruiken de volgende SWIFT- (of BIC-) code: RABONL2U.
Zo bestaat het Nederlandse IBAN uit 18 cijfers en letters. Het bevat het oude Nederlandse bankrekeningnummer van 10 cijfers of minder, voorafgegaan door de landcode NL, een 2-cijferig controlegetal en de 4-letterige code van de betaaldienstverlener (bijvoorbeeld de verkorte naam van de bank).
Nee, een SWIFT-code en een IBAN-nummer zijn niet hetzelfde. Een IBAN-nummer verwijst naar een individuele bankrekening. Bij een internationale betaling heb je naast je IBAN óók een Bank Identifier Code nodig (BIC of SWIFT).
De Europese Commissie publiceerde op 2 maart 2022 de namen van 7 banken die van SWIFT worden losgekoppeld. Het gaat om VTB Bank, Novikombank, Rossiya Bank, Vnesheconombank (VEB), Promsvyazbank, Sovcombank en Bank Otkritie. In het zesde sanctiepakket wordt ook de grootste bank van Rusland, Sberbank, losgekoppeld.
IBAN is de afkorting voor International Bank Account Number. Het is een individueel rekeningnummer dat sinds 2007 het vroegere nationale rekeningnummer vervangt. Het werd vooral in het leven geroepen om internationale transacties in de SEPA-zone te uniformiseren en vlotter te laten verlopen.
BIC code (Bank Identification Code) is een unieke code die één welbepaalde bank identificeert en bestaat meestal uit 8 of 11 tekens.