De Brandaris, de oudste vuurtoren van Nederland - De Erfgoedstem.
Het oudste voorbeeld is de vuurtoren van Alexandrië (de Pharos), een van de zeven wereldwonderen van de oudheid. Op deze toren werd in de oudheid hout verbrand (vandaar de naam 'vuurtoren') en het bouwwerk deed voornamelijk dienst als dagmerk: de opstijgende rook vergrootte de zichtbaarheid van het baken.
Een knallend afscheid! De historiche vuurtoren van Egmond aan Zee is al bijna 200 jaar oud! De toren is in 1833 gebouwd, is 37 meter hoog en heet J.C.J. van Speijk.
De hoogste vuurtoren van Nederland is geel-zwart gestreept, bijna 45 jaar oud, 65 meter hoog en staat op de Maasvlakte in Rotterdam.
Op het Waddeneiland Schiermonnikoog vind je niet één maar twee vuurtorens. Ver staan ze niet uit elkaar; tussen de Noordertoren en Zuidertoren zit slechts een dikke kilometer afstand.
De Brandaris op Terschelling is de bekendste én oudste nog bestaande vuurtoren van Nederland. De 53,7 meter hoge toren dateert oorspronkelijk uit 1594. Sinds 1965 is de toren officieel een rijksmonument. Historiek biedt u de geschiedenis van de beroemde toren in vogelvlucht.
Wereldwijd zijn er maar liefst 50.000 vuurtorens te vinden.
Een vuurtoren is een toren die door lichtsignalen schepen veilig helpt varen. Het licht is van ver goed te zien. Op deze manier worden schepen gewaarschuwd voor een klif of baai in de buurt.
Tot in de jaren '80 was het mogelijk de Brandaris te beklimmen. Dit is tegenwoordig helaas niet meer mogelijk. Reden hiervoor is dat de Brandaris een groot deel van de Noord-Nederlandse kust in de gaten moet houden. Voor dit doel staat er een enorme hoeveelheid aan apparatuur in het 'huisje' bovenop de Brandaris.
Er zijn nu nog 53 vuurtorens in Nederland. Veel vuurtorens zijn verdwenen, bijvoorbeeld de vuurtoren van Schokland: https://www.zuiderzeecollectie.nl/object/collect/75524 Er zijn totaal nog 30 vuurtorens actief.
Egyptenaren waren de eersten die een vuurtoren bouwden. Beroemd is de Pharos van Alexandrië (280 voor Christus). Hij werd beschouwd als één van de zeven wereldwonderen. Het warende Romeinen die aan de kusten van Noord-Europa de vuurtorens introdu-ceerden.
Vuurtoren van Jeddah
De vuurtoren van Jeddah is te vinden in Saoedi-Arabië. Het is de hoogste vuurtoren ter wereld, met een hoogte van maar liefst 133 meter. Hij staat aan het uiteinde van de pier van de haven van Jeddah, waar hij uitkijkt over de binnenkomende schepen.
Daarom zijn vuurtorens uitgerust met een zogeheten Fresnel-lens, uitgevonden door Augustin-Jean Fresnel (1788-1827). Deze dunnere getrapte lens bundelt licht op dezelfde manier als een bolle lens. Boven en onder de Fresnel-lens buigen prisma's het licht in de goede richting.
Grej of the day betekent letterlijk “Ding van de dag”. In het kort; je geeft een Grej of the day raadsel aan de kinderen mee dat ze thuis met hun ouders bespreken. Vervolgens geef je in de klas een microles over het onderwerp.
Een vuurtoren wordt gebruikt door schepen die 's nachts varen. De lichten van de vuurtoren helpen de schepen om te zien waar het land is. Tegenwoordig hebben veel schepen een radar om te zien waar het land is. Vuurtorens bestaan nog, omdat niet alle schepen een radar hebben.
Het lenzenstelsel van de Texelse vuurtoren maakt een draaiende beweging, zodat de lichtbundels in tien seconden twee keer langs komen. De lichthoogte is 53,2 meter boven zeeniveau. De lichtsterkte is 2.850.000 candela. Daarmee is het licht zeker op 29 zeemijl afstand zichtbaar.
We schijnen een lichtje op álle zes vuurtorens. Dit keer in de spotlight: de Eilerland, hét icoon van Texel!
Omdat ze over het algemeen op heel winderige plekken staan en de wind heeft minder vat op een rond gebouw dan op een vierkante, de weerstand is kleiner maar er zijn natuurlijk wel vierkante vuurtorens.
De Pharos in Alexandrië (Grieks: Φάρος της Ἀλεξανδρείας, Latijn: Turris Pharia of Pharus Alexandrinus) wordt algemeen beschouwd als een van de zeven klassieke wereldwonderen. De toren droeg dezelfde naam als het kleine eilandje voor de kust van Alexandrië, waarop hij gebouwd was.