Hoe kan ik vergeling voorkomen? Wie vergeling van witte verf binnenshuis wil voorkomen, kan het beste geen verf op terpentinebasis gebruiken. Gebruik daarentegen alleen verf op waterbasis (acrylverf). Maar let goed op met watergedragen hoogglans lakken!
De oorzaak is meestal een tekort aan voldoende daglicht (uv-licht). Ook de verfsoort kan een oorzaak zijn van vergeling. Vaak ontstaat donkervergeling dan ook in de sponningen en de binnenkant van bijvoorbeeld kelderdeuren en toiletdeuren. Vergeling van geverfde oppervlakten ziet er niet altijd even mooi uit.
Vergelen vertagen
Verf op terpentinebasis zal dus altijd (donker)vergeling vertonen. De snelheid waarin dit plaatsvindt, is afhankelijk van verschillende factoren. Factoren die het vergelen van het schilderwerk kunnen vertragen: Zorgen voor voldoende daglicht.
Welke witte verf vergeeld niet? Alleen de watergedragen lakken en verf vergelen niet binnenshuis. Gebruik daarom altijd een watergedragen verf voor binnen. Ook Ral 9010 vergeelt binnen als er met een alkydverf is gewerkt, na een aantal jaar is de Ral 9010, Ral 9001 geworden.
Oorzaak vergeling van verf
De vergeling ontstaat tijdens het drogingsproces van de alkydhars, een chemische reactie met zuurstof uit de lucht. Alkydhars heeft van nature een gelige kleur, welke door de reactie met zuurstof nog donkerder verkleurd.
Maar ook een muurverf zoekt die goed dekkend is en gemakkelijk schoon te houden, dan is de Flexa Powerdek, Flexa Pure Lak Mat, Sigmatex Superlatex Matt en de extra matte Sikkens Alphacryl Pure Mat de beste witte verf voor binnen.
Welke watergedragen aflakken zijn geschikt voor binnen? Sikkens Rubbol BL Rezisto producten zijn de meest verkochte watergedragen aflak van Sikkens. Sikkens Rezisto zijn kras en slijtvast en kunnen uitstekend tegen huidvet, vandaar ook de naam rezisto. Sikkens Rubbol Rezisto is verkrijgbaar in verschillende varianten.
Ja, je kunt watergedragen verf over terpentinegedragen verf zetten mits je de juiste voorbereidingen neemt. Belangrijk is dat je de oude terpentine laag eerst ontvet en vervolgens naspoelt met schoon water. Vervolgens kun je de verflaag schuren met korrel P240.
Verf op water basis is over het algemeen de beste keuze voor houtwerk binnenshuis. Voordelen hiervan zijn: geur arm, snel drogend, niet vergelend, goed elastisch, en beter voor het milieu als traditionele verf. Ook hebben (vooral grond) verven op water basis vaak een zeer goede hechting op verschillende ondergronden.
Een verf op waterbasis (Acryl) zal altijd minder vergelen dan een verf op terpentinebasis (Alcyd). Wilt u vergeling van de verf voorkomen, dan kunt u dus het beste voor een watergedragen verf gaan.
Watergedragen verf & muurverf is slechts 2 tot 3 jaar houdbaar; producten moeten ook altijd vorstvrij worden bewaard. Alkydverf en grondverf kan wat langer worden bewaard, maar voor de aflak geldt maximaal 5 jaar en voor een primer 3 jaar.
Watergedragen Verf en Acrylverf
Alkydverf is gewoon net wat sterker en kan beter tegen UV straling. Het verwerken hiervan is ook wat makkelijker en de levensduur een stuk langer. Kies bijvoorbeeld voor de Favorit LGX Gloss of de Sikkens Rubbol SB voor een optimaal resultaat.
“Perfection verf is verf met een topkwaliteit, geselecteerd door verfexperts. De verf vloeit zeer goed uit en is daarom uitermate geschikt voor grote oppervlakten. Perfection verf kent een laag gehalte aan oplosmiddelen, is geurloos en draagt het ECO-label.
Verf op terpentine basis is buiten een stuk duurzamer. Ook is het met dit soort producten mogelijk om een hogere glans graad te behalen als verf op water basis. Verder zijn lakken op terpentine basis makkelijker te verwerken doordat ze trager drogen en dus makkelijker vloeien.
Voor lakken op terpentine basis adviseren wij vaak de Anza vilt roller. Voor lakken op water basis adviseren wij vaak de Friess Blue felt roller. Daarnaast kan het zijn dat de verf iets te stroperig is, een klein beetje verdunnen is hierbij vaak de oplossing. Ook is het belangrijk dat het voorwerk goed is uitgevoerd.
Verf hecht niet op ondergrond. Dit kan verschillende oorzaken hebben: Ondergrond, niet goed ontvet, eerst begonnen met schuren en dan pas schoongemaakt, ondergrond is vochtig, ondergrond is te warm, verkeerde grondverf gebruikt, grondverf niet goed laten drogen. Dit zijn de belangrijkste oorzaken.
Kan je zomaar over bestaande verf heen schilderen? Ja dat kan; je hoeft niet altijd de oude verflaag te verwijderen. In sommige is gevallen is het nog goed genoeg om overheen te schilderen. In dit artikel lees je welke verfsoorten goed over elkaar kunnen en welke verfsoorten niet.
Tussen de verschillende verflagen schuur je lichtjes op. Zo krijg je een betere hechting tussen de lagen. Ook oude glanzende of zijdeglanzende verflagen schuur je best op. Zo ben je zeker van een goede hechting van de nieuwe lak.
Je kunt een watergedragen verf over een verflaag op terpentine basis aanbrengen. Allereerst goed ontvetten en schuren, en vervolgens een hechtprimer op waterbasis aanbrengen voor een goede hechting. Daarna kan je 1-2 lagen aflakken met een watergedragen verf.
Licht opschuren betekent dat je de verflaag mat schuurt zodat de nieuwe verflaag goed hecht. Dat is voldoende. Je ondergrond is helemaal klaar voor het nieuwe schilderwerk.
Een schilder die al jaren met Sigma werkt zal niet overstappen op Sikkens. Toch hebben deze merken onderling kleine verschillen. Zo heeft bijvoorbeeld de Sikkens rubbol XD een UV filter, zodat hij beter tegen de zon kan en de glans langer zal blijven. De Sigma S2U heeft als grote voordeel dat hij slijt- en krasvast is.
Een hogere glansgraad voorkomt meer vuilaanhechting, waardoor de verflaag mooier blijft. Een hoogglans-verf biedt op die manier betere bescherming dan een zijdeglans-verf. Een betere dekking van de verf voorkomt extra lagen die je moet aanbrengen.