Auto-onderdelen (denk ook aan de motorolie en koelvloeistof) kunnen immers ook oververhit raken, waardoor brand kan ontstaan. Vaak gaat dat wel gepaard met iets wat al defect was in je auto.
Brand kan ontstaan door een aanrijding, kortsluiting of lekkende vloeistoffen. In een auto zitten veel brandbare elementen zoals brandstof, bekabeling, banden en materialen in het interieur. Hierdoor kan brand zich snel verspreiden.
Heb je brandschade en alleen een WA-autoverzekering, dan draai je zelf voor de schade op. Een WA-autoverzekering dekt namelijk alleen schade aan anderen. Brandschade kun je wel claimen als je een beperkt cascodekking hebt afgesloten of de uitgebreidere volledig cascodekking (allrisk) hebt.
Opzettelijke brandstichting
Bijvoorbeeld door allereerst benzine op een auto te gieten en deze vervolgens in brand te steken met een lucifer. Van opzet is ook sprake als wanneer de verdachte willens en wetens de aanzienlijke kans heeft aanvaard dat brand zou ontstaan door zijn of haar handelen.
De motor zelf zal niet snel voor brand zorgen, maar wanneer deze oververhit raakt, kan deze zorgen voor verhitte vloeistoffen. Denk hierbij aan motorolie en koelvloeistof. Wanneer deze door de motor en het uitlaatsysteem beginnen te circuleren, kunnen ze ontbranden.
Spontane zelfontbranding is mogelijk bij onder meer plantaardige en dierlijke oliën (zoals lijnzaadolie en visolie). Maar ook bij verven en lakken op basis van lijnolie, lijmen of vluchtige oplosmiddelen, houtskool en houtkrullen. Vooral de combinatie van olie en textiel vormt een groot brandrisico.
Ook kan de olie zelf in brand vliegen als de zelfontbrandingstemperatuur van ongeveer 315° C wordt bereikt.
Brand ontstaat bijvoorbeeld door kortsluiting, lekkende vloeistoffen of vandalisme. Schade als gevolg van brand kun je vergoed krijgen als je een beperkt casco of volledig casco autoverzekering hebt afgesloten. Als je brandschade claimt, behoud je meestal je schadevrije jaren en daarmee ook korting op je premie.
Om iets in de fik te laten vliegen heb je brandstof, lucht (zuurstof) en een hoge temperatuur nodig. De temperatuur waarbij iets ontbrand verschilt per stof. De ontbrandingstemperatuur van een kaars is veel lager dan die van een stuk ijzer. Toch kan ijzer ook in de fik vliegen!
"Je trekt een lange jas met capuchon aan, zoekt een auto uit die niet onder een lantaarnpaal staat", legt Ameling uit. "Dan steek je een aanmaakblokje aan, en legt die in de grille. In 90 procent van de gevallen staat een auto dan binnen drie minuten in brand; de oliën vatten op die manier snel vlam."
Brandschade aan uw auto kan ontstaan door bijvoorbeeld een ongeluk, blikseminslag of kortsluiting. In sommige gevallen is er sprake van brandstichting - dus vandalisme. Dit betekent dat iemand met opzet uw auto in brand heeft gestoken.
Auto total loss verklaard
Zijn de reparatiekosten hoger dan twee derde van de dagwaarde van de auto, van vóór de schade? Dan is een auto eigenlijk economisch total loss. Oudere auto's zijn door hun lagere dagwaarde sneller economisch total loss.. De auto kan niet meer verantwoord worden gerepareerd.
Wat is beperkt casco? Als je een WA beperkt casco dekking neemt, ben je verzekert voor schade die je aan anderen en hun spullen aanricht met je auto. Daarnaast ben je met een WA beperkt dekking ook verzekerd tegen onder andere diefstal, ruitschade en aanrijding met dieren.
Als een elektrische auto eenmaal in brand staat, heeft blussen ook geen zin. "Je moet de batterij koelen." Zelf kun je dan ook niks doen, behalve afstand nemen en de brandweer bellen. "Je moet hem helemaal onderdompelen of in het schuim zetten.
Van Dijk: "De motor die aan de voorkant van een auto zit krijgt dan een flinke klap, waardoor bijvoorbeeld brandstofleidingen kunnen scheuren en ook weer kunnen gaan lekken op de motor. Tot slot kan de klap bij een botsing voor kortsluiting zorgen in de elektrische bekabeling."
De cijfers zijn bemoedigend. Een kleine zestig branden met elektrische auto's telde het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) vorig jaar, goed voor slechts 1,3 procent van de 4753 autobranden die in totaal gemeld werden. Om precies te zijn waren het er 55, maar IFV verwacht nog een kleine correctie.
Water (H2O) kan niet branden, want het reageert niet met zuurstof (O2). Waterstofperoxide heeft als formule H2O2 en heeft als structuur H-O-O-H (allen enkelvoudige bindingen).
Klinkt misschien als een rare vraag, maar water (H2O), bestaat uit 2x waterstof (H) en 1x zuurstof (O). Waterstof is van zichzelf brandbaar, en zuurstof is één van de vereisten om iets in brand te laten vliegen.
IJzer verbrandt bij een temperatuur van 2000 graden Celsius en wordt daarbij omgezet in ijzeroxide (roest). Naast deze droge methode van verbranding (de 'dry cycle') bestaat er ook een methode om de metaalbrandstof te laten reageren met water (de 'wet cycle').
Het Waarborgfonds Motorverkeer is in 1965 opgericht. Het Waarborgfonds is er voor mensen die door een motorvoertuig zoals een brommer, auto of tractor schade hebben geleden en met die schade niet terecht kunnen bij een verzekeraar. Bijvoorbeeld als de veroorzaker is doorgereden of als hij niet verzekerd is.
Een garage op je eigen woonadres is altijd mee te verzekeren met je opstalverzekering. Met een opstalverzekering is je garagebox op eigen terrein verzekerd tegen schades door bijvoorbeeld inbraak, brand en storm.
Het lijkt onmogelijk, maar toch bestaat het: vuur dat zelfs onder water blijft branden.
Gebruik ook geen bakpapier als je de ovengrill aanzet of terwijl je de oven voorverwarmt: bakpapier is maar bestand tot temperaturen van maximaal 220°C. Toch vlammen? Schakel de oven uit en hou de ovendeur in elk geval dicht, door gebrek aan zuurstof dooft de brand vanzelf.
Wanneer je brandend olie of vet blust met water, ontstaat er een steekvlam. Dat komt doordat het water door de hitte onmiddellijk gaat koken, en dus overgaat in gasvorm. Tijdens dat proces worden oliedeeltjes in de lucht gebracht. Tezamen met de waterdamp levert dat een uiterst brandbaar mengsel op.
De vier meest voorkomende oorzaken van brand in huis zijn: Elektrische apparaten. CV-ketel of meterkast. Koken op gas.