Ijs leggen na een operatie heeft zijn nut tegen het optreden van zwelling. Het is belangrijk te weten dat ijs enkel helpt de eerste 24 uur. Het is beter om korte perioden te koelen met rustpauses tussenin. Een viertal koelende sessies van 20 minuten de dag van de ingreep is voldoende.
Doe er 3-4 keer per dag ijs op, gedurende 10 tot 15 minuten.
Het meest gebruikte protocol is 20 minuten koelen, dit mag iedere 2 uur worden herhaald. Een ander veel gebruikt protocol is 10 minuten koelen -10 minuten rust- 10 minuten koelen, ook dit mag iedere 2 uur worden herhaald. Door kou vernauwen de bloedvaten waardoor de bloeddoorstroming wordt vertraagd.
IJs, compressie & koelen vergroten de kans op blessures!?
Door een drukverband om je enkel te leggen (compressie) en het omhoog houden van je been (elevatie), neemt de doorbloeding in het been af, komt er minder zuurstof in de weefsels en heb je een slechter herstel.
Het meeste bewijs is om ijs intermitterend toe te passen in plaats van continu. Dat betekent dat 10 minuten ijs, 10 minuten kamertemperatuur, 10 minuten ijs beter werkt op pijnvermindering dan 20 min continu ijstherapie. Dit zou in het ideale geval dan elke 2 uur herhaald moeten worden.
Adviseer om het koelen 4 – 5 keer te herhalen, wanneer de pijn dat nodig maakt. Koelen heeft alleen de eerste 24 uur zin. Wikkel de coldpack/ het ijs in een dunne theedoek/washand of doet de coldpack in de bijgeleverde hoes, om te voorkomen dat de huid bevriest.
Koelen na een kneuzing is erg belangrijk! Wanneer je de plek koelt binnen 24 tot 48 uur na het ongeval, zal dit de bloedvaten doen vernauwen waarna de schade wordt beperkt. Ook worden de zenuwen in de huid verdoofd, wat zal leiden tot minder pijn en gevoeligheid.
Ijs leggen na een operatie heeft zijn nut tegen het optreden van zwelling. Het is belangrijk te weten dat ijs enkel helpt de eerste 24 uur. Het is beter om korte perioden te koelen met rustpauses tussenin. Een viertal koelende sessies van 20 minuten de dag van de ingreep is voldoende.
Bij acute blessures, zwellingen en ontstekingen moet je altijd koelen. Gebruik geen warmte, want dit kan de pijn en het probleem verergeren. Warmte pas je in een later stadium toe als na de acute fase de herstelfase aanbreekt.
Advies bij letsels en ontstekingen
Leg het ijs telkens maximum 20 minuten op de pijnlijke plek.
Koel de plek maximaal 20 minuten onder lauw, zacht stromend water of met ijs of een coldpack. Houd ijs of een coldpack niet rechtstreeks tegen de huid, maar wikkel het bijvoorbeeld in een schone theedoek. Hou op met koelen als de pijn erger wordt.
KOELEN: Koelen is vaak een goed idee om de ergste zwelling en pijn tegen te gaan. Start hier meteen mee na het trauma, doe dit dan voor 15-20 minuten. Herhaal dit de eerste 48 uur regelmatig. VERWARMEN: Uw spieren werken hard om te herstellen van een blessure en kunnen daardoor stijf worden.
"Door kou vernauwen de bloedvaatjes zich. Daardoor komt er minder bloed in het weefsel terecht. Dat zorgt ervoor dat er minder zwelling optreedt én dat je enkel minder dik en blauw wordt. Het is wel belangrijk dat je direct na de verzwikking een icepack of een zak met ijsklontjes op de verzwikte plek legt.
Koel het lichaamsdeel met koud stromend water, ijsblokjes of een cold pack gedurende minstens tien minuten. Zorg dat het ijs niet onmiddellijk in contact komt met de huid om vrieswonden te voorkomen. Verminder pijn en zwelling door regelmatig ijs op de getroffen plaats te leggen.
Een ontstoken voet is enorm vervelend. Bij een ontsteking ontstaat er zwelling en pijn. Uw schoenen passen niet meer en/of de pijn is te hevig op nog te kunnen lopen.
Let wel op dat door bevroren voorwerpen bevriezing kan ontstaan. Doe daarom altijd een doek (theedoek, mitella) tussen het voorwerp en de huid. Verergert de pijn door het koelen? Denk dan aan een botbreuk.
Het is verstandig om een ontsteking met rust te laten. Uitwendige wondjes en ontstekingen kun je het beste goed schoonhouden en afdekken. Bij inwendige ontstekingen is het van belang goed te drinken en de weerstand op peil te houden. Bijkomende klachten zijn vaak goed te behandelen met zelfzorgmiddelen.
3) Koelen van kniegewricht
Dan kan koelen prettig zijn. Je kunt dit doen door een theedoek op de knie te leggen en daarop een coldpack uit de vriezer. Maar ook een washandje gevuld met ijsklontjes is een prima optie. Koel 3 keer per dag niet langer dan 15 minuten, zo luidt het advies van artsen.
Omdat warmte de bloedsomloop verbetert en de temperatuur van de huid verhoogd, is het afgeraden om warmte te gebruiken bij acute blessures of letsels die tekenen van ontsteking vertonen (warm, rood en zwelling), dit kan eventuele ontstekingen alleen maar verergeren.
Ice staat voor immobilisatie, compressie en elevatie
I: immobilisatie houdt in dat het aangedane lichaamsdeel zo min mogelijk belast mag worden. Als de klachten het toelaten kun je het lichaamsdeel langzaam onbelast bewegen om de doorbloeding te bevorderen.
Leg bij gebruik van een kompres of ijszak een washandje of doekje ertussen. Door het gekwetste lichaamsdeel omhoog te houden, verminderen zwelling en pijn. Geef het lichaamsdeel rust en beweeg dit zo weinig mogelijk. Ook voor blauwe plekken helpt rust het beste.
Koel de enkel direct +/- 15 minuten en daarna regelmatig de eerste 24-48 uur met koud stromend water of ijs (let op: ijs niet direct op de huid). Om zwelling verder te voorkomen kun je de enkel inzwachtelen met elastisch drukverband.
Om de bloeduitstorting te verminderen, kunt u het beste direct koelen. De dag na het vallen of stoten is het beter om de bloedcirculatie rondom de blauwe plek aan te zetten. Dit kunt u doen door de blauwe plek te verwarmen. Hierdoor zetten de bloedvaten uit, zodat de blauwe plek sneller verdwijnt.
Maar waarom? Wanneer er sprake is van een botbreuk, kan het ook zo zijn dat het botvlies is gescheurd. Wanneer je vervolgens gaat koelen, kan de kou rechtstreeks het bot intrekken. Dit heeft een averechts effect en kan in plaats van verlichting bij het slachtoffer zelfs zorgen voor extreem veel pijn.
In geval van een letsel is het vooral in de eerste week van belang dat u uw ingegipste arm of been omhoog houdt. Hiermee voorkomt u dat zwelling toeneemt en zorgt u ervoor dat de reeds bestaande zwelling afneemt.