Rekenend met de karakteristieke sterkte en stijfheid van OSB/2bij 18 mm dikte (bron: houtinfo.nl) zal de plaat ca.400 kg kunnen dragen.
OSB wordt verdeeld in een viertal sterkteklassen, simpelweg klasse 1 tot en met klasse 4. Klasse 1 is de minst sterke variant van OSB en wordt daardoor zelden gebruikt. Klasse 4 is juist heel sterk en heeft verbeterde vochtwerende eigenschappen.
De voordelen van OSB plaat
Ook kan men op een andere manier met hout werken. Dat komt het milieu ten goede. Een ander voordeel dat is dat de bekende platen een veel lager isolatierendement hadden. Dit ligt bij OSB bij 80-90%, ofwel meer dan twee maal hoger.
Een OSB en Underlayment zijn even sterk, OSB is door zijn uiterlijk wat goedkoper. Bedenk dus vantevoren goed wat je met de plaat wil maken.
OSB 3 platen zijn beter bestand tegen vocht en zijn toepasbaar voor gebruik in beperkt vochtige omstandigheden en ruimtes met een hoge relatieve luchtvochtigheid (< 80%). Beide platen zijn geschikt voor constructieve en dragende toepassingen (vloeren, daken en wanden).
Houten OSB-platen verdubbelden al in prijs, en de verwachting is dat er een verdrievoudiging aankomt. De redenen zijn divers: het wereldwijde tekort aan containers, de blokkering van het Suez-kanaal door het schip Ever Given, en het regenseizoen in de productielanden.
OSB is goedkoper en kan prima gebruikt worden voor een dakbeschot. Underlayment is namelijk niet noodzakelijk voor een dakbeschot.
De sterkste en kwaliteit van multiplex wordt met name bepaald door de houtsoort waar het van is gemaakt. Zo heeft hardhout een zeer hoge kwaliteit en kan het goed gebruikt worden voor buiten, terwijl naaldhout lichter en goedkoper is maar vooral voor binnen gebruik is bedoeld.
Zo is multiplex sterker dan OSB. Dit komt door de natuurlijke structuur van het hout dat gebruikt wordt in de multiplex platen. Dit houdt trekbelasting beter vast dat de OSB-platen, die bestaan uit houtsnippers en een bindmiddel.
De watervaste lijm maakt de OSB platen redelijk watervast. Langdurige blootstelling aan regen en wind kan echter wel van invloed zijn op de kwaliteit van de platen, waardoor het raadzaam is om bij gebruik op het dak de platen te beschermen met folie.
Wij raden het af om een OSB wand te betegelen of te stucen. Dit omdat OSB een houtmateriaal is en dus nog kan krimpen of uitzetten. Tegels en stucwerk zetten niet uit en krimpen niet.
Antwoord. Bij de Genkse fabrikant van OSB-platen AGGLO weet men dat de platen in diktes van 8, 12, 15, 16, 18, 22 en 25 mm gemaakt worden. Indien gewenst kunnen de platen ook dikker gemaakt worden. Om als zoldervloer te gebruiken, neem je best de OSB-platen van 18 mm dikte.
OSB platen zijn goedkope constructieplaten. Ze worden veel gebruikt voor het afwerken van wanden, vloeren, daken en allerlei andere ruwbouw toepassingen. OSB platen zijn uiterst functioneel en kunnen ook in het interieur als vloerbedekking worden gebruikt.
“Wij adviseren niet voor niets altijd minimaal 5 mm maar liever 8 mm ruimte tussen de OSB platen te houden. Dan kunnen ze uitzetten en krimpen zonder dat dit grote spanningen veroorzaakt in de wand. Van een aannemer mag je verwachten dat hij weet dat hout onder invloed van vocht uitzet en weer krimpt”, vervolgt De Hek.
Volgens mij is het altijd de kant met de kleinste voeg die in het zicht komt.... en deze is ook de fijnste kant.
Houtschroeven voor MDF, OSB en Multiplex platen
Voor houten bouwplaten als MDF, OSB en Multiplex gebruik je houtschroeven of spaanplaatschroeven. Deze schroeven bevatten een platte kop.
Als de onderlinge afstand van de hoekprofielen 1 meter is en de plaatdikte 18 mm dan is de draagkracht ca. 150 kg/m2.
OSB platen worden veel gebruikt bij isolatietoepassingen. Omdat beide kanten geschikt zijn om te gebruiken wordt het veel gebruikt voor bijvoorbeeld het isoleren en aftimmeren van een zolder. Aan de ene kant kan het isolatiemateriaal bevestigd worden en aan de andere kant de dakspanten.
OSB is niet geschikt voor permanente buitentoepassingen. Deze plaat is 244 x 122 cm en is 18 mm dik. De voornaamste eigenschappen zijn homogeniteit en uniformiteit.
Een OSB-constructieplaat bestaat uit verschillende lagen van grove houtspaanders die onderling zijn verbonden met lijm. Deze platen zijn zeer sterk, licht in gewicht en gaan lang mee, waardoor deze erg geschikt zijn voor vloeren en het maken van wanden.
Omdat multiplex op veel manieren superieur is aan spaanplaat, is het meestal de betere keuze als de kosten geen probleem zijn.
Nadat de boeken weggehaald zijn blijven de schappen doorgebogen. Heeft jouw project dus stevigheid nodig dan kan je beter gaan voor multiplex. Dit materiaal is steviger en is daarom ook duurder dan MDF. MDF is weer relatief goedkoop en makkelijk te bewerken.
Deze OSB plaat wordt ook wel vezelplaat genoemd. Koop deze bij bouwmaterialengroothandel Gadero in 9 en 18 mm dikte. Voor daken en vloeren word doorgaans de 18 mm dikte gekozen.
Voor een plat dak kan je gebruik maken van beide plaatmaterialen zowel Underlayment als OSB. Wordt het plat dak echter vaak belopen dan kan beter Underlayment gebruikt worden. Dit is sterker dan OSB.
Voor een schuur of overkapping wordt zowel Underlayment 18mm en OSB 3 platen toegepast. Underlayment heeft een mooier, gladder uiterlijk met houtstructuur. Let er wel op dat de platen droog blijven. Wanneer houten constructieplaten vochtig zijn en vochtig blijven, kan er op den duur schimmelvorming optreden.