Vanuit de meterkast kunt u vaak wel makkelijk andere kamers in huis bereiken. Wanneer u ook televisie via glasvezel gaat kijken, zult u een nieuwe UTP-kabel moeten leggen vanuit de glasvezelaansluiting naar uw televisie. Vaak in de nieuwere woningen zit de telefoonaansluiting in de meterkast.
Je verbindt de tv-ontvanger met netwerkkabel vanuit je glasvezelmodem. Het televisiesignaal verloopt daarna via de netwerkkabel vanuit de modem naar je tv-ontvanger. Sluit daarna je toestel aan via een HDMI-kabel met de decoder. Praktisch elke televisie is geschikt voor internet en tv via glasvezel.
Snel internetten en tv kijken kan via glasvezel, kabel en dsl. Digitale televisie kun je daarnaast ook ontvangen via de ether (kamerantenne) en satelliet (schotel).
Voor het aanleggen van glasvezel hoeft er in de meeste gevallen niet gegraven te worden in je tuin. Vanaf de erfgrens wordt de glasvezelkabel ondergronds naar jouw woning geboord. Bij de gevel van jouw woning wordt een gat gemaakt, ter grootte van een stoeptegel, waar de glasvezelkabel weer uit komt.
Een aansluitkabeltje om je modem te verbinden met het glasvezelmodem, ontvang je per post. De aansluitkabel voor glasvezel is vaak rood, maar kan ook grijs of wit zijn. In de tekeningen is de kabel van het glasvezelkastje naar je modem altijd rood.
Met glasvezel gebruik je niet de analoge coax-kabel, maar gloednieuwe digitale UTP-kabels. Dit zijn de beste kabels om supersnel data over te brengen. Daarom is met glasvezel 1000 Mbit internet mogelijk. Zo heb je altijd genoeg bandbreedte.
Huidige TV's kunnen dus nog geen glasvezel TV weergeven zonder dit extra kastje. Het internetten via glasvezel gaat net zoals het nu gaat via netwerkkabels. Aangezien glasvezel beschikt over hoge snelheden, zul je netwerkkabels moeten gebruiken van CAT5e of CAT6.
De glasvezelkabel wordt in de straat gelegd. Tegels worden uit de stoep gehaald om de kabel te kunnen leggen. De straat hoeft niet te worden afgesloten, maar de auto moet wel aan de kant. Tegelijkertijd wordt de glasvezelkabel ook van de straat tot aan het huis gebracht.
Ondanks dat Ziggo geen glasvezel internet levert bestaat het Ziggo netwerk wel voor 97% uit glasvezel. Dit komt omdat het Ziggo netwerk een zogenoemd HFC-netwerk is, oftewel een Hybrid Fiber Coaxial netwerk.
Sluit het ene uiteinde van de meegeleverde UTP kabel aan op poort 1 van de wifi-router. Het andere uiteinde sluit je aan op het glasvezelmodem. Deze bevindt zich aan de onderkant als je hem hebt opgehangen. Druk de beide uiteinde door totdat je een klik hoort of voelt.
Heb je Ziggo, dan gebruik je ons krachtige GigaNet. Met dit glasvezel-kabel netwerk en SmartWifi heb je een perfecte verbinding naar en in je huis. GigaNet is stabiel, snel en veilig. Met GigaNet ben je klaar voor alles wat je wilt doen.
Een glasvezelabonnement is vaak duurder dan een (vergelijkbaar) abonnement bij een dsl- of kabelprovider. Je hebt dan wel sneller internet. Ook zijn de up- en downloadsnelheid altijd gelijk, wat bij kabel en dsl niet zo is.
Met glasvezel heb je genoeg bandbreedte om optimaal van alle functies gebruik te maken. Zo kun je bijvoorbeeld uitzendingen terugkijken en on-demand films bekijken. Net als bij een computer of laptop kun je de televisie op twee manieren aansluiten op het glasvezelinternet: via een ethernetkabel of draadloos via wifi.
Voor glasvezel internet heb je een speciaal modem nodig. Het installeren is niet zo moeilijk als het misschien lijkt. Met de installatie door een ervaren monteur heb je binnen no time vliegensvlug internet thuis. Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen voor glasvezel internet.
Glasvezelinternet is momenteel vaak wat goedkoper dan het kabelinternet van Ziggo, met hogere download- en vooral uploadsnelheden. Bij kabelinternet bedraagt de uploadsnelheid vaak maar 10 procent van de downloadsnelheid, terwijl die bij glasvezel even hoog is als de downloadsnelheid.
Als je groene kabel in de meterkast binnenkomt, hoort daar je AOP en je modem, met UTP naar elders in huis. Als je nog ouderwets TV kijkt heb je een coaxkabel nodig van meterkast naar plek waar je TV staat.
Ziggo heeft een eigen netwerk, KPN heeft daar niks mee te maken. KPN heeft een glasvezel netwerk daar levert KPN op en anderen muv Ziggo. Kijk uit met het zogenaamde gratis aanleggen, dat ze je geen contract aansmeren.
Je zult dus kunnen verlengen met een simplex glasvezel kabeltje met de juiste aansluitingen en koppelstukken. En nogmaals single- of multi-mode slaat niet op datarichtingen. Single-mode (single lightsource) is voor langere afstanden optimaal, alhoewel er iets minder data capaciteit.
Wat zijn de nadelen? Het grootste nadeel blijft de toegankelijkheid tot zo'n glasvezelkabel. Voor veel huizen is er nog geen aansluiting in de buurt en zal dat eerst geregeld moeten worden. De gemeente neemt daar zelf een besluit in: het enige wat je zelf kunt doen is infomeren en wachten.
UTP kabel Cat6 - Deze internetkabel is perfect wanneer jij thuis een snel en betrouwbaar netwerk wilt aanleggen. Deze kabel is KPN geschikt en is door de stugge kern achter muren of in leidingen te plaatsen. Het snoer is aan te sluiten op een LSA strook of een keystone en heeft een 100% koperen ader.
Je kunt glasvezelinternet zelf aansluiten wanneer er al een glasvezelaansluiting je huis in gaat. Is er nog geen glasvezel aanwezig in jouw straat? Dan moet dit eerst aangelegd worden door een internetprovider of een glasvezelaanbieder.
Waar ligt glasvezel? Op dit moment zijn vooral gebieden in Midden- en Oost-Nederland aangesloten op het glasvezelnetwerk. Vooral buitengebieden worden aangesloten op glasvezel. In de Randstad zijn er nog de minste aansluitingen.