Een gentle sectio is een natuurlijke keizersnede. Het belangrijkste kenmerk van deze methode is dat de baby zo snel mogelijk na de geboorte op de borst van de moeder komt (huid-op-huid contact) en kan blijven.
De operatie duurt ongeveer 30-45 minuten. Na de keizersnede blijf je zo'n 48 uur in het ziekenhuis. Primaire keizersnede: de beslissing tot deze ingreep is al voor het begin van de bevalling gemaakt.
Is een keizersnede noodzakelijk voor jouw bevalling, dan zal je dat te horen krijgen van je verloskundige. Je kunt dan je opties met haar bespreken voor een gentle sectio in een ziekenhuis bij jou in de buurt. Niet alle ziekenhuizen bieden dit aan, maar wel steeds meer.
Een keizersnede is een operatie waarbij het kind wordt geboren via een snee in de buikwand.
Meestal kun je na ongeveer 2 tot 3 dagen weer naar huis. Vraag hulp bij de verzorging van jouw baby in de eerste week. Doe geen huishoudelijk werk in de eerste 2 weken. Het duurt ongeveer 6 weken voordat je jouw gewone activiteiten weer kunt doen.
Gemiddeld duurt het 6 tot 12 maanden voordat de huid van je buik weer hersteld is en normaal aanvoelt.
Ga op uw zij liggen en druk u op met de armen om tot zit te komen. U kunt hierbij de wond eventueel ondersteunen. Zet de rugsteun omhoog. Schuif naar de rand van het bed en laat uw benen uit bed glijden.
Een vrouw kan slechts een beperkt aantal keizersneden ondergaan, maximaal 3. Vanaf dan zal de arts haar aanraden om geen kinderen meer te krijgen. De baarmoeder heeft immers elke keer te lijden onder het litteken na de operatie, waardoor de volgende zwangerschappen telkens meer risico's inhouden.
Nadelen voor de baby
Bij een keizersnede is er na de geboorte meer vocht in de longen. Dit kan problemen geven. Hoe korter de zwangerschapsduur, hoe groter deze kans. Dat is de reden dat een geplande keizersnede bij voorkeur pas na 39 weken zwangerschapsduur plaatsvindt.
De meest voorkomende problemen na een keizersnede zijn: bloedarmoede, een blaasontsteking of een beschadiging van de blaas, een nabloeding in de buik, wondinfectie, trombose, blaasbeschadiging of darmen die niet op gang komen. Door de keizersnede ontstaat een litteken in de baarmoeder.
De eerste 6-8 weken mag je niet zwaar tillen en je mag je buikspieren niet belasten. Even wat ophangen lijkt geen probleem, maar wanneer je dingen boven je macht doet zorgt dit voor spanning op je buik en wond. Houdt hier dus rekening mee. Autorijden kun je de eerste zes weken beter nog niet doen.
Na de operatie mag u direct weer drinken. Als dit goed gaat en u bent niet misselijk, dan mag u het dieet verder uitbreiden met licht verteerbare voeding. Bij voorkeur geen vet vlees, peulvruchten, prei, ui enzovoort. Kort na de keizersnede heeft u pijn aan de wond en soms pijnlijke naweeën.
Dat kan gemiddeld 6 weken aanhouden, maar korter of langer is ook goed mogelijk. Het bloeden kan ook veroorzaakt worden als je bijvoorbeeld bent uitgescheurd of ingeknipt en gehecht. Vloeien na de bevalling gebeurt zowel na een natuurlijke bevalling als na een keizersnede.
Bij thuiskomst kan je gewoon onder de douche. In bad gaan wordt de eerste twee weken nog even afgeraden. Wacht hier in ieder geval mee totdat de wond niet meer bloedt of er geen wondvocht meer lekt. Na een week worden de hechtingen verwijderd.
Je blijft 48 uur in het ziekenhuis na een keizersnede. De kraamzorgorganisatie die je zelf geregeld hebt, wordt door jouzelf of je partner telefonisch op de hoogte gebracht van de geboorte van jullie kind. De verpleegkundige van de afdeling zal je zeggen wanneer het een goed moment is om de kraamzorg te bellen.
Een keizersnede is en blijft toch een operatie met een kleine kans op complicaties. Toch is het meestal een grotere aanslag op het lichaam van de vrouw dan een natuurlijke bevalling zonder complicaties, maar vooral het herstel met een keizersnede is vaak zwaarder en heeft langer de tijd nodig.
Er is geen maximaal aantal keizersneden dat een vrouw mag krijgen. Toch is het verstandig om deze toenemende kans mee te wegen in je beslissing als je graag nog meer kinderen wilt krijgen. Wat maakt de kans dat een vaginale bevalling lukt groter?
Het algemene advies is om na een keizersnede 6-12 maanden te wachten met opnieuw zwanger worden om het litteken goed te laten herstellen. Vaak is bij een volgend kind geen keizersnede nodig. Of dit wel of niet het geval is, zal tijdens de nacontrole worden besproken.
De kans dat een vaginale bevalling lukt na eerder een keizersnede te hebben gehad, is zo'n 75 procent. In Nederland bevalt 82% van alle vrouwen vaginaal. 18% van de bevallingen eindigt in een keizersnede.
Symptomen bij verklevingen van je litteken.
Het voelt anders dan dat het zou moeten voelen. Soms is het een specifieke pijn, maar vaker is het een strak gevoel of gevoel van ongemak dat moeilijk te omschrijven is. Veel artsen zeggen dat pijn na een keizersnede normaal is.
Je kunt verwachten dat je darmen niet direct na de keizersnede weer optimaal werken. Meteen na de bevalling met een keizersnede poepen zit er dus niet in, maar verwacht wel heel wat winderigheid na een keizersnede. De wond en het litteken na een keizersnede hebben de nodige verzorging nodig.
Draag je baby wanneer jij er klaar voor bent
Na een bevalling met een keizersnede heeft je lichaam tijd nodig. Je baby lekker dichtbij je houden kan sowieso en is goed voor de hechting. Neem je tijd om te herstellen en ga niet te snel. Draag je baby in een draagzak of draagdoek wanneer JIJ er klaar voor bent.
Wij willen u erop wijzen dat u vanaf twee weken na de keizersnede weer vruchtbaar kunt zijn. Voelt u zich voldoende zeker, dan mag u na ontslag uit het ziekenhuis weer wandelen. Is uw conditie voldoende opgebouwd, dan kunt u weer fietsen. Trimmen en joggen mag u na zes weken.