Eén keer per week in bad is voldoende voor je baby Eén keer in de week badderen is in principe voldoende. Vaker in bad gaan of water dat te warm is kan namelijk de tere babyhuid uitdrogen.
In het begin is 2 keer per week je baby in bad doen genoeg.Daarna mag het langzaamaan om de dag of om de 2 dagen. Hoe dan ook, in het begin is het even wennen.
Voor een pasgeborene is twee of drie keer per week waarschijnlijk wel genoeg, als je het luiergebied maar goed schoonhoudt en zijn handen en gezicht een paar keer per dag schoonmaakt. Behalve wanneer ze iets oprispen of een vieze luier hebben, worden pasgeborenen gewoon niet erg vies.
Wanneer je je baby vaak in bad doet kan zijn huidje uitdrogen. Vooral bij baby's met eczeem is het raadzaam maximaal twee (of drie) keer per week te badderen. Ook een keer in de week is echt al voldoende. Het is wel raadzaam om dan ongeveer om de dag het gezichtje en de nekplooien te wassen.
Hoe vaak moet je je kind wassen? Het is niet noodzakelijk om je kind elke dag te wassen. Water (en dan met name warm water) kan de huid namelijk uitdrogen en zelfs de huidbarrière beschadigen. De jeugdzorg, verloskundige en kraamzorg in Nederland adviseren ouders om hun kind maar 2 à 3 keer per week te wassen.
Eén keer in de week badderen is in principe voldoende. Vaker in bad gaan of water dat te warm is kan namelijk de tere babyhuid uitdrogen. Je wil de vette laag, de opperhuid van je baby, namelijk zo veel mogelijk beschermen en behouden. Badder je baby daarom niet elke dag, dat is echt niet nodig.
Je baby douchen of badderen, hoe vaak moet dat? Bij baby's is twee tot drie keer per week in bad meer dan genoeg.
Als je alleen doucht, scherm je het best jouw kindje af door met je rug naar de waterstraal de douche in te stappen. Als je hulp krijgt, kan die persoon je kleintje aangeven zodra jij onder de douche staat. Let erop dat de waterstraal niet rechtstreeks op het hoofdje van je kindje gericht is. Was je baby met water.
Hoe reinig je het gezichtje van je baby? Het gezichtje van je baby moet na elke voeding opgefrist worden. Gebruik hiervoor een vochtig zacht washandje of kompres en veeg het voorzichtig over het hele gezicht. Dep vervolgens droog met een handdoek.
Houd de nachtvoeding kort, als je die geeft. Voed je baby als hij dat wil, maar zorg dat er minstens twee uur tussen de voedingen zit. Heeft je baby voldoende voeding binnen voor de dag, laat hem dan 's nachts zo lang mogelijk slapen.
Verschoon alleen een luier wanneer het noodzakelijk is
Veel ouders verschonen ook 's nachts elke drie uur de luier of elke keer wanneer hun baby wakker wordt. Dit is echt niet nodig. Verschoon alleen de luier van je baby wanneer dit noodzakelijk is.
Het middenrif van je baby kan geprikkeld worden doordat je baby te snel eet of drinkt of omdat hij veel lucht inslikt. De maag zet zich dan uit en drukt tegen het middenrif, waardoor de hik ontstaat.
Een goed moment om je baby in bad te doen is een half uur na de laatste voeding.
Daarom douch je beter niet elke dag en beperk je het beter tot een wasbeurt om de twee tot drie dagen." Als je je toch vuil voelt, kun je je behelpen met een washandje en een klein beetje zeep. Denk aan het gezicht, oksels, de zone onder de borsten en geslachtsorganen. Trek ook elke dag versgewassen ondergoed aan.
Je bepaalt natuurlijk zelf wat voor jou en je baby een geschikte baddertijd is. 's Ochtends of juist liever 's avonds. Een baby wordt vaak wel moe van een badje, daarom kan het handig zijn om je baby 's avonds voor het slapengaan in bad te doen en de dag op die manier rustig af te sluiten.
Bovendien zal de kleding zachter aanvoelen voor de pasgeboren baby, die nog een hele tere huid heeft! Het wassen kan in principe al ruim voor je uitgerekende datum worden gedaan, maar het is aan te raden het in ieder geval voor week 36 gewassen te hebben. Je kunt de kleding met de hand of in de machine wassen.
Doe je kindje daarom liever niet te vaak in bad, 2 tot 3 keer per week is al voldoende. Als je daarnaast je baby na het badderen insmeert met Zachte Crème, voorkom je dat je kleine een droog huidje krijgt. Bijkomend voordeel: je kindje ruikt héérlijk!
Leg een tetradoek onder het hoofd van je baby om de slijmpjes op te vangen. Houd je baby in deze positie terwijl je geleidelijk de zoutoplossing in het neusgaatje aan de andere kant inbrengt (de kant waarop je baby niet ligt). Sluit dat ene neusgat even af en houd de mond een beetje dicht met je vingers.
Neem voldoende zoutoplossing Nacl 0.9% in het spuitje. Doe het spuitje in een neusgat en spuit de zoutoplossing voorzichtig maar vlot in het neusgat. Dit herhaalt u bij het andere neusgat. Spoel vlot door, omdat op die manier het slijm wegspoelt.
“Voor zuigelingen en zwangere vrouwen in enkele regio's geldt dat zij moeten opletten met kraantjeswater. Dat heeft vooral te maken met het nitraatgehalte.Dat kan op bepaalde plekken te hoog zijn voor deze kwetsbare groepen.” Terwijl nitraat op zich niet schadelijk is, kan dit zich omzetten in nitriet.
Het aantal poepluiers
De eerste weken hebben baby's ongeveer zes natte luiers en twee tot vijf poepluiers per 24 uur. Na vier tot zes weken gaan ze meestal minder poepen: soms één keer per week en soms nog maar één keer per twee weken. Dit is normaal.
Staand verschonen
Mocht het liggend verschonen echt niet lukken en je kleintje kan al goed staan, dan kun je je baby ook staand verschonen. Kies in dit geval liever niet voor de commode, maar laat je kindje veilig op de grond staan. Als jonge moeder zul je weleens momenten meemaken die je misschien liever snel vergeet.
Je baby afdrogen
Leg een hydrofiele luier op het aankleedkussen en leg je baby hierop. Met de andere hydrofiele doek kan je je baby afdrogen. Een hydrofiele luier is dunner en minder ruw dan een normale handdoek. Ideaal voor het afdrogen tussen al die plooitjes.
De Tummy Tub is een doorzichtig badje, dat de vorm heeft van een emmer. Je kunt deze bademmer gebruiken tot je baby zes maanden oud is.