De keerklep voorkomt dat het water terugloopt in de waterleiding. Beide zijn dus beveiligingssystemen ter bescherming van je drinkwater.
De beluchter vermindert de druk op de slang bij het sluiten van de kraan waardoor de levensduur van de slang wordt verlengd. De keerklep voorkomt dat het water terugloopt in de waterleiding.
Terugslagklep ( keerklep ) in een wasmachinekraan
De terugslagklep op de wasmachinekraan heeft dezelfde functie als de beluchter, alleen is de terugslagklep een andere manier van beveiligen. Een kraan met beluchter en terugslagklep is dus dubbel beveiligd.
Een beluchter komt voor bij een wasmachinekraan. Op deze kraan wordt zowel de wasmachine als de vaatwasser aangesloten. Omdat de wasmachinekraan voorzien is van een beluchter wordt deze kraan ook wel een beluchterkraan genoemd.
Jaarlijkse controle terugslagklep waterleiding verplicht
Het is in Nederland verplicht om ieder jaar een deskundige keerklepcontrole te laten uitvoeren. Tijdens deze controle worden alle keerkleppen in uw waterleidinginstallatie onderzocht.
Vaak lekt de wasmachinekraan bij de beluchter. Dit komt omdat er in een beluchter meerdere beweegbare onderdelen zitten. Ook zitten er in de beluchter rubber ringen die het systeem waterdicht moeten houden. Lekkage aan de beluchter is meestal te wijten aan verkalking, maar is gelukkig goed te verhelpen.
Tijdens de keerklepcontrole wordt gecontroleerd of de keerklep goed sluit wanneer de waterleidingdruk wegvalt. een keerklepcontrole wordt uitgevoerd met een testinstallatie waarbij er, afhankelijk van de keerklep en locatie, een onder- of overdruk methode wordt toegepast.
Waar zitten deze kleppen? Deze keerkleppen zitten bij apparaten die direct op de waterleiding zijn aangesloten (onder andere koffieautomaten, vaatwassers, wasmachines en brandslangen). Deze keerklep zit direct gemonteerd op de waterleiding of tapkraan van het apparaat zelf.
Een terugstroombeveiliging, ook wel terugslagventiel, terugslagklep of keerklep genoemd, is een klep die er voor zorgt dat het water in een drinkwaterinstallatie in één richting stroomt. Door de waterdruk opent de klep zich en sluit daarna bijvoorbeeld door middel van een veer.
Een beluchter opent bij onderdruk in de afvoer en sluit weer als die onderdruk is verdwenen: in de beluchter zit een soort klep die ervoor zorgt dat er lucht aangezogen wordt, de afvoerbuis in. Hierdoor kan vanuit het riool geen lucht het in huis komen.
Het voornaamste doel van een beluchter op de afvoer is het voorkomen van stank in huis. U moet er niet aan denken, dat de geur uit de afvoerleiding in de ruimtes van uw woning blijft hangen. Vergelijk het met een verstopte afvoer! Vaak brengt zo'n verstopping ook een nare rioolgeur met zich mee.
Een beluchter is een klepje in de buitenkraan, zodat er een vacuüm ontstaat als de waterdruk wegvalt. Zo voorkom je dat water uit een aangesloten slang in de leiding terugstroomt.
Een waterslagdemper is een metalen behuizing voorzien van een luchtkussen en een ventiel. De lucht wordt uit het kussen gedrukt op het moment dat het water tegengehouden wordt en het ventiel zorgt ervoor dat er steeds nieuwe lucht in het kussen kan komen.
Waar de waterslagdemper plaatsen? De waterslagdemper plaatst u zo dicht mogelijk bij de veroorzaker van de waterslag (bonk/klapperend geluid). Wanneer de wasmachine de veroorzaker van de waterslag is, dan plaatst u de waterslagdemper tussen de wasmachinekraan en de wasmachine in.
De beveiliging CA 2096 is een middelzware beveiliging. Zij dient toegepast te worden ter bescherming tegen terugstroming van vloeistoffen (klasse 3), die in enigermate schadelijk kunnen zijn voor de menselijke gezondheid door de aanwezigheid van giftige stoffen.
Is een keerklepcontrole verplicht? In Nederland is het verplicht om jaarlijks een keerklepcontrole uit te voeren, op basis van Waterwerkblad 1.4G. Hierin staat dat alle aanwezige en controleerbare keerkleppen, of terugstroombeveiliging, jaarlijks gecontroleerd moeten worden.
Waterslag is een nadelig effect wat zich voordoet in onder andere waterleidingen. Maar in principe kan het voorkomen in allerlei soorten leidingen waar vloeistof onder druk door leidingen stroomt en plotseling in gang of stop gezet kan worden.
U moet de waterslagdemper zo dicht mogelijk plaatsen bij de veroorzaker van de waterslag. Dat is dus bij het klapperende of bonkende geluid. Als de wasmachine het probleem is, dan moet u de waterslagdemper plaatsen tussen de wasmachine en de wasmachinekraan in.
Alle toestellen die zijn aangesloten op de waterleiding, zoals koffieautomaten, (vaat)wasmachines, brandslanghaspels, gevelkranen en oogdouches moeten worden aangesloten met een keerklep. De kleppen dragen bij aan een schone en veilige drinkwaterinstallatie. Reden temeer om de keerkleppen goed te onderhouden.
Deze terugslagklep plaats je in een gesloten uitvoering op afvoerleidingen in opbouw (d.w.z. niet in maar tegen de muur) van toestellen zoals de wasmachine, spoeltafels, de overdrukbeveiliging van de CV-ketel en de warmwaterboiler, en de spui van de waterverzachter.
De keerklep helpt tegen te gaan dat vervuild water terugstroomt in de waterleiding. Dit helpt vermijden dat vervuild water, van bijvoorbeeld de koffiemachine, in de drinkwaterleiding terechtkomt. Om vervuild water te voorkomen is het belangrijk om regelmatig een keerklep controle uit te laten voeren.
Krijg je een lekkage tijdens het spoelen van je wasmachine? Dan komt dat waarschijnlijk door dat je teveel wasmiddel hebt gebruikt.
Lekkage bij bodemplaat onder de wasmachine Meestal wordt dit veroorzaakt door het gebruik van teveel wasmiddel. Als het goed is, heb je het stroom al ontkoppeld. Daarna kantel je de wasmachine naar achteren.