Met een factor 20 zou je dus 300 minuten of 5 uur op het strand kunnen blijven (20 x15). Met een factor 30 zou je 450 minuten in de zon kunnen blijven (7,5 u). Een factor 30 is dus écht voldoende(SPF 50 is niet nodig!)
De voordelen van SPF 20
De SPF biedt voornamelijk bescherming tegen de UVB stralen, die een hoofdrol spelen bij huidkanker. De vuistregel bij SPF is: hoe hoger de factor, des te meer UVB straling geblokt wordt. Bij het gebruik van SPF 15 wordt ongeveer 93% van deze straling tegengehouden, terwijl dit bij SPF 50 98% is.
Hoelang blijft de zonnebrandcrème bruikbaar? Zonnebrandcrème blijft ongeveer twee jaar houdbaar als je de fles op de juiste manier bewaart. Wel neemt de beschermingsfactor af. De beschermingsfactor is de mate waarin UV-straling wordt tegengehouden.
Een lage beschermingsfactor: SPF 6 tot 10. Een gemiddelde beschermingsfactor: SPF 15 tot 25. Een hoge beschermingsfactor: SPF 30 tot 50. Een zeer hoge beschermingsfactor: SPF 50+
Als je huid normaal gesproken verbrandt na 20 minuten onbeschermde blootstelling aan de zon, dan biedt een zonnebrandcrème met SPF 30 je 10 uur bescherming. Deze berekening klopt alleen, als je je zonnebrandcrème royaal aanbrengt.
Fabel: Eén keer smeren per dag is voldoende
Hoe vaak je moet smeren, is namelijk voor iedereen anders. Het heeft te maken met je huidtype, de actuele zonkracht en wat je in de zon doet. Na zwemmen, zweten of afdrogen is opnieuw insmeren nodig.
Factor 30 biedt bescherming tegen 97% van de zonnestralen en factor 50 biedt 98% bescherming. Het verschil tussen factor 30 en 50 is dus minimaal. Wel ben je met factor 50 iets langer beschermd tegen de zon.
Met een factor 20 zou je dus 300 minuten of 5 uur op het strand kunnen blijven (20 x15). Met een factor 30 zou je 450 minuten in de zon kunnen blijven (7,5 u). Een factor 30 is dus écht voldoende(SPF 50 is niet nodig!)
Wat zegt zo'n factor eigenlijk? "De factor zegt iets over het percentage straling dat de huid nog bereikt na het insmeren. Factor 30 betekent dat je huid nog blootgesteld is aan een dertigste straling. Voor factor 20 betekent het een twintigste, enzovoorts."
De makkelijkste manier is om iedere dag een dagcrème met minimaal SPF 30 te gebruiken. Daarnaast hebben we andere producten, zoals een primer met SPF 30, die meteen ook een goede basis is voor je make-up. Gebruik je een dagcrème zonder SPF? Dan kun je natuurlijk ook gewoon een zonnebrandcrème gebruiken.
Superieure, betrouwbare zonbescherming voor de hele familie
De formule droogt snel en biedt een duurzame onzichtbare bescherming in slechts 15 minuten. Hierdoor is de familie in no time klaar voor de zon. Bovendien zijn de producten vrij van parfum en kleurstoffen; de perfecte zonbescherming voor de hele familie.
Zonnebrandcrèmes beschermen je huid tegen zonnestralen. De crème zorgt ervoor dat je huid minder snel verbrandt, minder snel veroudert en het verkleint je kans op huidkanker. Hoe hoger de beschermingsfactor, hoe beter de bescherming. Gebruik minimaal factor 30.
Kun je toch bruin worden als je zonnecrème (factor 30) gebruikt? Een zonnecrème houdt het bruiningsproces niet tegen, het gaat gewoon trager. Je zult dus ook met een factor 30 bruin worden… maar vergeet niet dat bruin worden het gevolg is van schade die je huid oploopt: zonder huidschade kun je niet bruin worden.
SPF afhankelijk van huidtype
Gebruik dan altijd minstens factor 30 en smeer jezelf elke 2 uur opnieuw. Smeer ook altijd opnieuw na het zwemmen. Oók als je een zonnebrand gebruikt waarop staat dat het waterproof of waterresistent is. Voor kinderen adviseren we een beschermingsfactor van minimaal 30.
Huidarts.com adviseert een zonnebrandmiddel met een minerale filter omdat deze op de huid blijft zitten, niet door de huid heen dringt en geen inwendige gezondheidsproblemen geeft. Bovendien beschermt een minerale UV filter de huid direct zodra deze op de huid is aangebracht.
Het nadeel van factor 50
Een zonnebrandcrème met SPF 50 zorgt voor schijnveiligheid. Je smeert minder omdat je denkt dat je de hele dag supergoed beschermd bent. Maar er bestaat geen zonnebrandcrème die je de hele dag beschermd als je je 's ochtends hebt ingesmeerd, ook factor 50 niet.
Om de werkelijke bescherming te krijgen die op het product aangegeven staat, moet je 2 mg/cm2 op de huid aanbrengen. Met deze hoeveelheid wordt de SPF bepaald die aangegeven is op de zonnebrandcrème. Dit is ongeveer een halve theelepel voor je gezicht.
Hoelang kun je zonnebrand bewaren? Na opening is zonnebrandcrème tot 12 maanden te gebruiken. Dit staat op de verpakking zo aangegeven: een geopend potje met een getal en de letter M (van maand). Het getal staat dus voor het aantal maanden.
Bruin word je vooral van uv-straling tussen 2900 en 3050 ångström. Normaal glas laat geen stralen door onder 3000 ångström en zal je dus beschermen tegen verbranding. Echter nooit helemaal. Wie lang genoeg achter glas bruint, krijgt wel degelijk een kleurtje.
Van 10 tot 12 uur en van 3 tot 5 uur heeft de zon maar half zoveel kracht en kun je dus twee keer zo lang zonnen. Ook met een goed antizonnebrandmiddel kun je langer in de zon blijven zonder te verbranden. Zoek in zuidelijke landen en op zonnige dagen in Nederland tussen twaalf en drie uur de schaduw op.
Conclusie. Als je jezelf met de aanbevolen hoeveelheid aan SPF50 insmeert wordt er alsnog 2% aan UV straling doorgelaten, wat theoretisch betekent dat je bruin kan worden. Het zal alleen tergend langzaam gaan, maar niet véél langzamer dan met een SPF30 die 3,3% UV straling doorlaat.
Zeer hoge beschermingsfactor: SPF 50+
Wanneer je dus onbeschermd 8,5 minuut in de zon mag, kan je met een zonnebrandproduct met factor 50, 425 minuten in de zon. De UV kleding heeft altijd bescherming tegen zowel UBA als UVB.
Je eigen rug insmeren is eigenlijk supersimpel: pak eerst een stuk plasticfolie van zo'n 0,9 meter lang en doe wat zonnebrand op het midden van de folie. Pak dan allebei de uiteinden van het plasticfolie vast en wrijf ermee langs je rug, precies zoals je doet als je je rug afdroogt met een handdoek. Et voilà!