Spreekwoorden: (1914) Onbekend maakt onbemind, d.w.z. wien of wat men niet kent, heeft men niet lief; daar houdt men niet van.
Wie de puntjes op de i zet, gaat zeer nauwkeurig te werk, bijvoorbeeld door ook de (laatste) kleine onjuistheden in een tekst op te sporen en te verbeteren. Maar de puntjes op de i zetten kan ook in het algemeen worden gebruikt in de betekenissen 'vervolmaken' en 'tot in detail uitwerken'.
Eene spaak in het wiel steken,
d.w.z. iets door een onvoorzienen hinderpaal beletten; eig. door plotseling eene spaak in het wiel te steken beletten dat het voortdraait, zoodat de wagen moet blijven stil staan.
flauwvallen [viel flauw|flauwgevallen] {werkwoord}
faint [fainted|fainted] {ww.} Nu is ze flauwgevallen. Now she's fainted. swoon {ww.}
d.w.z. wie te hoog klimt, zich verheft, zal des te lager vallen; vgl. in mlat.
[idioom] Water en vuur zijn. Twee mensen die elkaar absoluut niet kunnen verdragen en altijd met elkaar in conflict zijn.
in de zegswijze 'daar is kop noch staart aan te vinden', daar is geen verband in, d.w.z. begin noch einde aan te vinden, daar is niet uit wijs te worden.
Spreekwoorden: (1914) Wie hoog klimt, valt laag, d.w.z. wie te hoog klimt, zich verheft, zal des te lager vallen; vgl. in mlat.
Flauwvallen komt door even te weinig bloed in de hersenen. U raakt even bewusteloos (maximaal een paar minuten). Meestal is flauwvallen niet erg. U kunt proberen om te voorkómen dat u nog een keer flauwvalt.
Veelvoorkomende oorzaken van flauwvallen zijn: een lage bloeddruk, te snel opstaan, oververhitting, te weinig eten of drinken, stress, hartklachten en vermoeidheid.
Dit vallende gevoel wordt een hypnagoge schok of slaapstuip genoemd. Het is de fase tussen het wakker zijn en het slapen en kan zich ook uiten in de vorm van een schok die door uw armen of benen gaat. Het is (nog) niet precies duidelijk waardoor een hypnagoge schok wordt veroorzaakt, maar er zijn wel enkele theorieën.
De belangrijkste signalen zijn: een licht gevoel in het hoofd, zwarte vlekken voor de ogen en zoemen in de oren. Vaak maakt iemand als hij bewusteloos raakt onwillekeurige bewegingen en soms verliezen mensen hun urine. Het bewustzijn herstelt zich spontaan, meestal binnen een minuut.
zegswijze van sassenbloed, d.w.z. met groote moeite, met opoffering gepaard, ternauwernood (Opprel, 80; ook in de Vechtstreek en te Amsterdam), eig.: dat gaat van sas en bloed, dat kost sas en bloed.
Spreekwoorden: (1914) Zijn natje en zijn droogje lusten, d.w.z. goed kunnen eten en drinken, veel van drank en spijs houden.
het groter worden in aantal of maat. 1) Aangroei 2) Aanvulling 3) Aanwas 4) Aanwinst 5) Accres 6) Expansie 7) Groei 8) Het toenemen 9) Ontwikkeling 10) Publiciteit 11) Stijging 12) Toeneming 13) Toeslag 14) ...
Spreekwoorden: (1914) Zwart op wit hebben, d.w.z. een schriftelijk bewijs van iets hebben, bijv. van eene schuld of eene overeenkomst; men denke aan de zwarte letters op wit papier; vgl. Hooft, Ged.
Hemel en aarde bewegen,
d.w.z. 'alles in beweging brengen, alle mogelijke krachten en hulpmiddelen te werk stellen, om zijn doel te bereiken'.