Als bestuurder moet je je taak 'behoorlijk' vervullen. Die norm is vrij algemeen. Onbehoorlijke taakvervulling, ofwel wanbeleid, gecombineerd met een ernstig verwijt kan zorgen voor persoonlijke aansprakelijkheid. Je bent dan aansprakelijk voor de schade die iemand anders leidt.
In wezen wordt een bestuurder gekozen om de dagelijkse gang van zaken en de financiën van het bedrijf te beheren. Je bent als bestuurder dus verantwoordelijk voor het beleid van het bedrijf en je zorgt dat de bedrijfsactiviteiten juist worden uitgevoerd.
Hoe stel je een bestuurder aansprakelijk? Een bestuurder kan door benadeelde crediteuren alleen aansprakelijk gesteld worden op grond van onrechtmatige daad. Derden die schade hebben geleden ten gevolge van het handelen van deze bestuurder, kunnen de bestuurder aansprakelijk stellen voor deze schade.
Een besloten vennootschap is een rechtspersoon en daarom in principe zelf aansprakelijk voor haar schulden, dus ook voor belastingschulden.
Onbehoorlijk bestuur is de situatie dat het bestuur van een onderneming dusdanige rechtshandelingen heeft verricht waardoor de onderneming schade heeft geleden, waarbij de conclusie kan worden getrokken dat het bestuur zijn taken onbehoorlijk heeft ingevuld.
Auto (uit)lenen of niet? Naast de kosten, zitten er nog andere nadelen vast aan het uitlenen van je auto. Als eigenaar van de auto ben je aansprakelijk voor alle schades en de meeste boetes die de bestuurder van de auto veroorzaakt.
Bestuursleden van stichtingen en verenigingen die zijn opgericht zonder een notariële akte zijn elk hoofdelijk aansprakelijk. Elk bestuurslid kan dus aansprakelijk gesteld worden voor het volledige bedrag aan schulden.
Bij een bv , nv , vereniging en stichting ligt de aansprakelijkheid bij de rechtspersoon zelf. Dat is dus de bv, nv, vereniging of stichting. En niet de bestuurder die namens deze rechtspersoon een overeenkomst sluit. Er zijn echter uitzonderingen, waardoor u toch aansprakelijk gesteld kunt worden.
De aanwerving van personeel, het uitvoeren van alle financiële verrichtingen, het aan- en ver-kopen van alle benodigde zaken en het geldig geven van kwijting aan derden waren volgens de rechtbank echter daden van bestuur.
Bij een vereniging met beperkte rechtsbevoegdheid, ook wel een informele vereniging genoemd, is de vereniging niet aansprakelijk voor het doen of nalaten van het bestuur. Bij een informele vereniging zijn alle bestuurders hoofdelijk aansprakelijk voor de nakoming van alle schulden van de vereniging.
De persoon die het verkeersongeluk veroorzaakt, is aansprakelijk en moet betalen. Als meer mensen schuld hebben, dan betalen zij elk een deel van de schade. Soms vergoedt een WA- of aansprakelijkheidsverzekering de schade. Voor fietsers, voetgangers en passagiers gelden speciale regels.
Bij het begaan van een (wettelijk) onrechtmatige daad moet de verantwoordelijkheid worden genomen voor het betalen van de schade. In principe draagt iedereen zijn eigen schade na een ongeluk maar soms kan worden vastgesteld dat iemand anders aansprakelijk is. In dat geval kan je een schadevergoeding eisen.
Het risico van bestuurdersaansprakelijkheid kan niet altijd worden voorkomen of weggenomen, maar met de volgende tips worden de risico's wel beperkt: Handel in overeenstemming met het belang van de vennootschap, de wet, de statuten en eventuele aandeelhouderovereenkomst en vraag bij twijfel advies.
De aandeelhouders zijn de baas. Een bv hoeft niet uit meerdere personen te bestaan, je kan de enige aandeelhouder én het enige personeelslid zijn: de directeur.
Een statutair bestuurder heeft twee petten op; die van werknemer en die van bestuurder. De bestuurder is gewoon in loondienst en heeft een arbeidsovereenkomst. Daarnaast is hij via de Algemene vergadering van Aandeelhouders (AvA) of de Raad van Toezicht (RvT) aangesteld tot bestuurder.
Een directeur is op basis van een arbeidsovereenkomst werkzaam binnen de stichting. Statutaire bestuurders zijn in de statuten benoemd en hebben een bepaalde functie. Titulaire bestuurders zijn werknemers van de stichting, zij hebben geen formele statutaire functie.
Bestuurdersaansprakelijkheid is aansprakelijkheid van bestuurders voor handelingen die zij als bestuurder van een rechtspersoon, veelal een vennootschap of een vzw, hebben verricht. Juridisch-dogmatisch bestaan verschillende gronden voor aansprakelijkheid.
Een bestuurder is pas bestuurder na benoeming. De benoeming van een bestuurder wordt meestal door de algemene vergadering van aandeelhouders gedaan. Inschrijving in het handelsregister als bestuurder is géén noodzakelijke en ook geen voldoende voorwaarde om bestuurder te zijn.
De bestuurders van een vennootschap worden benoemd door de algemene vergadering van aandeelhouders, terwijl de gedelegeerd bestuurder benoemd wordt door de raad van bestuur (RvB) onder haar leden. De gedelegeerd bestuurder dient verantwoording voor diens handelingen af te leggen aan de raad van bestuur.
Iemand is aansprakelijk voor jouw schade als hij onrechtmatig tegenover jou heeft gehandeld (“onrechtmatige daad”). Van een onrechtmatige daad is ondermeer sprake als de dader een fout heeft gemaakt die hem kan worden verweten, bijvoorbeeld bij een onzorgvuldige handeling of bij grove nalatigheid of onoplettendheid.
Als je persoonlijk aansprakelijk bent betekent dit dat schuldeisers je privévermogen kunnen aanspreken. Zelfstandigen zijn in principe persoonlijk aansprakelijk voor de schulden die zij aangaan in het kader van hun eenmanszaak.
Een nv is een rechtspersoon. Dit betekent dat u als bestuurder in principe niet aansprakelijk bent voor de schulden. Er zijn wel uitzonderingen op deze regel. Bestuurders zijn bijvoorbeeld wel aansprakelijk bij wanbestuur, of als de nv nog niet is ingeschreven in het Handelsregister.
Een stichting heeft altijd een bestuur. In de statuten kunt u bepalen dat er ook een Raad van Toezicht is. Dit is niet verplicht. De Raad van Toezicht houdt toezicht op het bestuur.
Bestuurders van een stichting zijn in beginsel niet aansprakelijk voor de verplichtingen van de organisatie. Ook niet na ontbinding en faillissement.
Collectieve en hoofdelijke aansprakelijkheid
Een bestuurder is dus ook verantwoordelijk voor fouten van de overige bestuursleden. De bestuurders zijn bovendien hoofdelijk aansprakelijk. Dit betekent dat een individueel bestuurslid aansprakelijk is voor de volledige schade van een handeling van het bestuur.