Palmolie is door zijn eigenschappen een wondermiddel en zit niet alleen in heel veel voedingsproducten maar ook in make-up en schoonmaakmiddelen en biodiesel. In pindakaas zorgt het voor een stabiele, smeuïge structuur. Zo gaat de pindakaas niet scheiden zoals bij 100% pinda-varianten.
Omdat in de pinda's zelf al zoveel olie zit krijg je dus een mooie egale massa die je prima uit kan smeren op een boterham. Wil je het nog wat smeuïger dan kan je er een klein scheutje olie doorheen doen. Heb je arachideolie in huis gebruik dat dan, en anders gewoon een scheutje zonnebloemolie of olijfolie.
Calvé Pindakaas bestaat uit 85% pinda's, 0.6% zout en 14.4% plantaardige olie en vet. Slechts een heel gering deel hiervan is palmolie.
De olie die vaak gebruikt wordt in pindakaas is palmolie. Palmolie bestaat voor de helft uit verzadigd vet – wat ongunstig is voor je gezondheid. Daarnaast is de productie van palmolie vaak niet duurzaam. Gelukkig komen er steeds meer soorten pindakaas bij die voornamelijk of zelfs helemaal uit pinda's bestaan!
We hebben de ultieme tip. Laat de pindakaas smelten. Doe een paar lepels pindakaas in een schaal die je in de magnetronschaal en zet het er steeds 15 seconden in totdat je een saus-achtige substantie hebt.
Menigeen was er als kind al dol op: een boterham met pindakaas én banaan. Lekker hartig en zoet tegelijk. Maar er is nóg een heel goede reden om deze combinatie te blijven eten. De vitamine C in de banaan zorgt er namelijk voor dat het plantaardige ijzer in de pindakaas en de granen beter wordt opgenomen.
De meeste suikers zitten in de Calvé Pindakaas met stukjes pinda, bijna 3 keer zoveel. Wanneer je zoveel mogelijk eiwitten binnen wilt krijgen dan is wederom de AH 100% pindakaas met stukjes pinda de beste keuze voor jou. Met 26 gram per 100 gram product steekt hij met kop en schouders uit boven de rest.
Toch is pindakaas gezond
Maar omdat pindakaas voor ruim de helft uit vet bestaat, is het behoorlijk calorierijk: ongeveer 630 kilocalorieën per 100 gram, veel meer dan bijvoorbeeld volvette kaas (ongeveer 390 kcal) of boterhamworst (309 kcal). Toch is het een gezonde vervanger van zulk hartig beleg.
Pindakaas bevat Lectines. Lectines zijn een groep complexe eiwitten die zich binden aan koolhydraten en zich kunnen hechten aan het slijm van de darmwand. De werking van de darmen kan hierdoor verstoord worden.
Helaes Pindakaas (Aldi)
Een allemansvriend zonder poespas. De smaak is keurig in balans, de structuur goed smeuïg en de kleur mooi bruin. Wel aan de stevige kant.
Noten, beetje olie en zout, zegt productiemanager Marcel Clasener van Calvé. Het geheim achter de lekkere smaak van Calvé? "Wij gebruiken pinda's uit Argentinië, die hebben een karakteristieke smaak. En onze pindakaas-eters vinden een bepaalde smeuïgheid lekker.
Er ligt weer een nieuwe pot pindakaas in het schap: Smeris Pindakaas en die komt in twee smaken: 'lekker crunchy' en'beetje zoet'. De pindakaas is iets anders dan de varianten die je gewend bent, want hij bevat geen palmolie. Hij is te koop bij Albert Heijn.
Uw hond mag dus zeker verwend worden met pure pindakaas (zonder xylitol). En als lekker-maak-smaakje mag het ook zeker. Aangezien pinda's echter wel behoorlijk calorierijk zijn is het beter om uw hond niet te veel pindakaas te geven. Dan voorkomt u overgewicht en alvleesklier problemen bij uw hond.
Vogelbescherming Nederland adviseert echter vogels nooit pindakaas te geven die bestemd is voor menselijke consumptie maar alleen speciale vogelpindakaas. Deze originele pindakaas bevat namelijk ongebrande pinda's en er is geen zout aan toegevoegd.
Deze pindakaas is een bron van bouwstoffen: het bevat onverzadigde vetten en eiwitten die bijdragen aan de ontwikkeling van de spieren. Calve light pindakaas bevat geen toegevoegde suikers, alleen de van nature aanwezige suikers. Gebruik Calve light pindakaas als een onderdeel van een gezonde voeding en leefstijl.
Pindakaas bevat proteïne, waar het aminozuur tryptofaan in zit dat zorgt voor een plezierig slaperig gevoel. De koolhydraten van de cracker zorgen ervoor dat 'tryptofaan' sneller je brein bereikt. Ook zorgen ze voor voor een stijging van serotonine in je lichaam. Deze stof maakt je rustiger.
Ja, pindakaas is hartstikke goed voor je stoelgang. Een goede stoelgang vereist namelijk voldoende voedingsvezels: plantaardige bestanddelen die positieve invloed op je lichaam hebben. Zo houden ze vocht vast in de darmen, waardoor je − hoe zullen we het noemen − makkelijker doorspoelt.
Ja, pindakaas is goed voor je cholesterol. Pindakaas bevat vitamine B3, ook wel bekend als niacine. Een belangrijke als het gaat om je stofwisseling en cholesterol. Zo is vitamine B3 belangrijk voor je stofwisseling als het gaat om koolhydraten, vetten, eiwitten, enzymen en de energieproductie in je cellen.
Ondanks de varianten zonder suiker, zoals veel soorten pindakaas, zijn deze belegsoorten niet gezonder. Ze bevatten veel (verzadigde) vetten. In sommige diëten worden appelstroop en vruchtenhagel gezien als 'gezonder' broodbeleg.
De aanbevolen hoeveelheid pindakaas per dag is dan ook maximum 2 afgestreken eetlepels per dag. Dit komt er op neer dat men 2 eetlepels pindakaas kan verwerken in een smoothie of shake of ongeveer 2 boterhammen met pindakaas kan besmeren.
Pindakaas is zo'n product dat je relatief lang kunt bewaren. De houdbaarheidsdatum van een buiten de koelkast bewaarde pot ongeopende pindakaas is minimaal een jaar. Bewaar 'm wel op een koele en droge plek. Een geopende pot pindakaas is op papier maximaal een jaar te bewaren in je keukenkastje.
Hoewel pindakaas door het hoge vetgehalte uitermate geschikt is om lang mee te gaan, kun je het net als deze specerijen niet oneindig lang bewaren. Want na een tijdje gaat de kwaliteit en smaak ook bij pindakaas achteruit.
Ook noten, pindakaas en koffie kun je invriezen. Al is dit alleen handig als je de producten echt amper gebruikt.