Het tekort aan arbeidskrachten is wel iets minder dan een jaar geleden, maar nog altijd heel hoog. De piek van de vraag naar personeel lag in juli 2022, toen er per 100 werklozen 142 openstaande vacatures waren, en dat zijn er nu 122. Er zijn dus nog altijd veel meer banen dan werkzoekenden.
Het aantal vacatures per 100 werklozen is in het derde kwartaal van 2022 iets afgenomen, van 143 naar 121. Bij lagere economische groei zal dit naar verwachting verder afnemen. Toch moeten we niet denken dat de personeelstekorten hiermee voorbij zijn.
Halverwege 2021, toen de meeste coronabeperkingen afliepen, steeg het percentage ondernemers dat het tekort aan arbeidskrachten als belangrijkste belemmering ervaart snel. Aan het begin van het derde kwartaal van 2022 was dit het hoogst met bijna 48 procent.
Waar is het grootste personeelstekort? In september 2022 meldde het UWV dat er in alle beroepsgroepen een tekort aan personeel is. De krapte was het grootst bij ingenieurs, elektriciens, machinemonteurs (techniek), verpleegkundigen (zorg) en softwareontwikkelaars (ICT).
Ballafkih legt uit dat de oorzaak van blijvende personeelstekorten vooral ligt in de groei van onze economie. "Omdat onze economie groeit, groeit ook de vraag naar arbeid. Het aantal vacatures neemt dus toe, maar die kunnen niet allemaal worden ingevuld." Niet te weinig werkenden, maar te veel vacatures dus.
Omdat de krapte op de arbeidsmarkt nog een tijd zal aanhouden, zal het aantal kansrijke beroepen eerder toenemen dan afnemen. In de sectoren zorg, onderwijs, techniek, industrie, ICT en transport en logistiek zijn veel beroepen al jaren kansrijk.
Beroepen op mbo-niveau waar veel vraag naar is, zijn onder meer automonteurs, koks en hoveniers. Het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) verwacht ook dat de kansen voor mbo'ers op de arbeidsmarkt stabiel blijven, terwijl de krapte op de arbeidsmarkt voor hbo'ers en wo'ers juist afneemt.
Bijna 9 miljoen personen met betaald werk
De overige 29% behoort tot de niet-beroepsbevolking. Dit zijn alle mensen tussen 15 en 75 jaar die niet werken of werkloos zijn en niet beschikbaar zijn voor werk.
2022 was het jaar van het personeelstekort en ook in 2023 blijft het krap. De krapte op de arbeidsmarkt sluimerde al een paar jaar.
De spanning op de arbeidsmarkt is in het derde kwartaal van 2023 opnieuw licht gedaald, maar bleef zeer krap. Dat blijkt uit de nieuwste resultaten van de UWV Spanningsindicator. Naar verwachting zal de spanning in 2024 verder dalen. De vraag is hoelang de arbeidsmarkt nog zeer krap blijft.
Het tekort aan arbeidskrachten is wel iets minder dan een jaar geleden, maar nog altijd heel hoog. De piek van de vraag naar personeel lag in juli 2022, toen er per 100 werklozen 142 openstaande vacatures waren, en dat zijn er nu 122. Er zijn dus nog altijd veel meer banen dan werkzoekenden.
Geen beroepsgroep meer zonder tekort aan personeel
Voor 75% van de beroepsgroepen gold zelfs dat zij te maken hadden met een zeer krappe arbeidsmarkt. De spanning was het grootst bij onder meer ingenieurs, elektriciens, machinemonteurs, verpleegkundigen en softwareontwikkelaars.
In een kansberoep heb je – zoals het woord al zegt – grote kans op een baan. Deze beroepen heten ook wel 'kansrijke beroepen' of 'krapteberoepen', omdat de vacatures moeilijk zijn in te vullen.
In Nederland gaat het dan vaak om mensen met een laag opleidingsniveau, jongeren, migranten groepen en mensen met een arbeidsbeperking. 2 Vaak hebben deze groepen ook laagbetaald werk.
In bedrijfseconomische en administratieve beroepen was de meeste extra vraag naar nieuwe mensen. In 2022 ontstonden er 291 duizend vacatures voor deze beroepen, 51 duizend meer dan in 2021. Vooral in de handel was veel vraag naar nieuwe mensen.