In 17e-eeuws Nederland kon één tulpenbol even duur zijn als een villa. De bloem was een statussymbool en men verkocht have en goed om in bollen te investeren. De ineenstorting van de markt ruïneerde duizenden.
In 1623 kostte één enkele tulpenbol van de Semper Augustus, een populaire soort, al 1000 gulden, terwijl het gemiddelde jaarinkomen op 150 gulden lag.
Buitenstaanders gingen zich bemoeien met de tulpenhandel. De vraag naar de geliefde tulpenbollen nam enorm toe. Hierdoor konden handelaren de prijzen tot buitengewone niveaus laten stijgen. In januari 1637 bereikte de prijs zijn hoogtepunt en kostte een tulpenbol zelfs evenveel als een grachtenpand in Amsterdam.
In de zeventiende eeuw werd de tulp zo populair, dat er een echte windhandel ontstond, waarbij veel geld voor één enkele tulp werd betaald. Na die windhandel bleef de tulp in Nederland populair.
De tulp (Latijnse naam: tulipa) komt oorspronkelijk uit Kazachstan. In de 16e eeuw werd een deel van Kazachstan veroverd door het Ottomaanse Rijk. De leider daar van was de sultan, Suleyman de Eerste. De tulp werd ontdekt in de bergen van Kazachstan en men vond dit een prachtige bloem.
Er zijn tulpen in bijna alle kleuren van de regenboog. Geel, groen, rood, oranje, paars, roze en meerkleurig. Alleen blauw- en zwart gekleurde tulpen bestaan niet. Sommige soorten komen in de buurt van zwart, maar hebben eigenlijk een donkerpaarse tint.
Er doen nogal wat verhalen de ronde over hoe de tulp in Nederland is gekomen. Wanneer deze bijzondere bol zijn intrede deed, is ook niet precies bekend. Mogelijk werd de tulp als Turks geschenk aan botanicus en hoogleraar Clusius gegeven. Zo kwam hij eind 16e eeuw via Praag in Leiden terecht.
De specialisatie van de bloembollenteelt op lelies en tulpen is al jaren aan de gang. Het areaal lelies groeide van 1,1 duizend ha in 1980 tot 5,3 duizend ha in 2020, de oppervlakte tulpen nam toe van 6,3 duizend ha (1980) tot 15 duizend ha (2020).
De tulp is afkomstig uit Turkije. De Turkse naam voor de bloem was tulipan, een afleiding van het oudere tülbend-lâle. Letterlijk betekent dat 'tulbandbloem', vanwege de vergelijking met een Turkse tulband.
In Nederland bloeiden de eerste tulpen rond 1590 in tuinen te Amsterdam en Laren. Ruim dertig jaar later waren tulpenbollen doorgedrongen tot de termijnmarkt voor goederen. Door speculatieve handel, vooral in Haarlem en in Alkmaar, verviervoudigde de prijs van het exotische gewas tussen 1634 en 1636.
Het idee voor hun nummer 'Tulpen Aus Amsterdam' ontstond in 1953 wanneer Neumann na een concert in Tuschinski theater de bollenvelden bezocht. Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
1. Waar komen tulpen vandaan? Hoewel bekend als oer-Hollands, denk maar aan onze tulpen uit Amsterdam, is de tulp honderden jaren geleden ontdekt in Centraal-Azië. Van daaruit werd de plant geïntroduceerd in Turkije waar het een belangrijke plaats innam in de cultuur.
Hoewel de tulp nog steeds één van de grootste exportproducten is in Nederland is het niet een echte Nederlandse bloem. Sommige soorten bloemen komen in Nederland wel in het wild voor, zoals de Narcis. Toch zijn de meeste andere bloembollen geïmporteerd.
17 - Eerste druk van de Statenvertaling wordt gepresenteerd. 29 en 30 - In Nagasaki wordt een groep buitenlandse missionarissen onder wie Guillaume Courtet, Laurentius Ruiz, Antonio Gonzales en Lazarus van Kyoto gemarteld en vermoord. Deze gebeurtenissen maken deel uit van de Shimabara-opstand.
De maatregel was een noodgreep om de chaos te bezweren die in februari was losgebroken nadat de handel in tulpenbollen als een zeepbel uit elkaar was gespat. Partijen bollen die op papier een vermogen kostten, bleken opeens niets meer waard.
Dikwijls wordt er gezegd dat de tulp slechts voor 1 jaar is. Het is waar dat de tulp geen vaste plant is, maar met een beetje moeite is het toch goed mogelijk om meerdere jaren van een tulpenbol te kunnen genieten.
De totale omzet van de Nederlands tulpenproductie bedraagt volgens de KAVB ongeveer 300 miljoen euro.
U kunt de bloembollen na de bloei opgraven en bewaren of ze 2-3 jaar laten zitten. Tulpenbollen die in de grond blijven bloemen produceren. De tulpen zullen wel elk jaar kleiner worden.
tulp {de} tulip {znw.}
Deze bloem is er in bijna alle kleuren van de regenboog: rood, roze, geel, oranje, paars, groen, maar ook in het wit. Het wordt nog leuker! Er zijn zelfs soorten die meerkleurig zijn. Ook zijn ze er met enkele, dubbele of gekartelde bloemblaadjes en er zijn zelfs lelie tulpen.
TULIPA - langstelige tulp
Mits op de juiste plek geplant (voedzaam en zonnig) komen deze soorten ieder jaar terug. - Plant de tulpen op een zonnige warme plek. Ook zomers hebben tulpen warmte nodig voor de ontwikkeling van de bloemknop voor het volgende jaar.
De Triumph-tulp is zonder twijfel de bekendste en populairste soort tulp. Ze zorgen voor een feest in de tuin met hun mooie, sprankelende kleuren. De bloemen hebben de typische tulpenvorm die kegelvorming begint, en na opening verandert in een ovaal.
Tulpen bloemen zijn eetbaar…
De smaak lijkt op sla. Maar dan met een peperachtig tintje. De roze, perzikkleurige en witte soorten zijn het zoetste, terwijl de rode en gele tulpen de sterkste smaak hebben. Let op: snij de onderkant van de bloemblaadjes eraf, want deze kunnen bitter smaken.
Tulpen zijn de meest bekende bloemen in Nederland. Veel mensen associëren de uit een bloembol groeiende bloem als typisch Nederlands. Er zijn ruim 3.000 soorten, kleuren en kleurschakeringen verkrijgbaar.