Zuurvormende levensmiddelen moet je zoveel mogelijk vermijden, omdat zij afvalstoffen vormen die zuur zijn. Voedingsmiddelen zoals, zuivel, eieren, eiwitrijk voedsel (met name vlees), granen (zoals tarwe), geraffineerde suiker, chocolade en noten zullen in het lichaam zuur produceren.
Zuurkool, zuurdesembrood, en zure melkproducten (karnemelk, yoghurt, crème fraiche, maar ook bedorven melk) krijgen hun zure smaak door het melkzuur dat afgescheiden wordt door de melkzuurbacterie Lactobacillus. De chemische aanduiding van melkzuur is 2-hydroxy-1-propaanzuur.
Verzuring van het lichaam, spieren en gewrichten wordt in hoge mate veroorzaakt door een dagelijkse overschot aan zuurvormend voedsel. Zuurvormende voedingsmiddelen laten na verbranding ervan, zure afvalstoffen zoals urinezuren, melkzuren en azijnzuren achter.
Havermout bevat fytinezuur, wat vaak als een antinutriënt wordt omschreven. Een overdaad aan fytinezuur zorgt ervoor dat bepaalde vitaminen en mineralen zoals calcium, magnesium, zink en ijzer minder goed door de darmen kunnen worden opgenomen, met als gevolg dat je in ernstige gevallen tekorten opbouwt.
Zuurvormend voedsel: Peulvruchten (dus ook pinda's), granen, kaas. Zwak zuurvormend/zwak basenvormend voedsel: Kwark, noten, zaden, roomboter, olie. Basenvormend voedsel: Vloeibare melkproducten (melk, karnemelk, yoghurt). Sterk basenvormend voedsel: Groenten, fruit, aardappelen.
Een normale pH in tomaten is 4.0-4.5 en hoe lager de pH, hoe scherper en zuurder het fruit.
Basisch vormende voeding kan daarentegen onbeperkt worden gegeten. Basisch vormende voeding is bijvoorbeeld groenten, fruit, pompoen, banaan, komkommer, augurk, tomaat, aardappel, aubergine, selderij. Het valt daarnaast ook aan te bevelen matig te zijn met voeding die veel purine bevat.
Daarnaast zijn cafeïne rijke producten (m.u.v groene thee) ook erg verzurend voor het lichaam wat een grote roofbouw doet op basische mineralen. Vooral de calcium, magnesium en zink worden veel verbruikt om deze verzuring mee op te vangen en zo het bloed basische te houden.
Zure-base balans
Om de zuurgraad van het lichaam optimaal te houden, moeten zure afvalstoffen worden afgevoerd. Dit doet het lichaam door deze uit te scheiden via de nieren, de longen en de huid. Daarnaast neutraliseert het lichaam zuurresten met behulp van onze lichaamseigen stof natriumbicarbonaat.
Drink veel water. Help je lichaam om zuren af te voeren door veel water te drinken. Het lichaam heeft voldoende vocht nodig om de zuren uit het lichaam te spoelen. Stilstaand water en kruidenthee zijn het beste om de nieren te ondersteunen.
Juist daarom is het belangrijk om voor de juiste ontzurende kruidenthee te kiezen. Een goede kruidenthee bevat kamille, pepermuntblad, kurkuma, gember, rozemarijn, venkel en vele andere kruiden. De kruiden ondersteunen de nieren bij de afvoer van verzurende stoffen.
Eet dagelijks de zeven meest alkalische voedingsmiddelen: spinazie, boerenkool, komkommer, broccoli, avocado, selderij en paprika. Zorg voor een goede vochtbalans door een goede kwaliteit basisch water te drinken.
Basisch of alkalisch water is kraanwater dat door een scheikundig proces een basische zuurgraad ofwel pH-waarde heeft (hoger dan 7). Ook zijn er bedrijven die allerlei pillen, druppels en apparaten aanbieden om water basisch te maken.
Bij zuurvormend denk je misschien aan citroenen of andere zure etenswaren zoals zuurkool of azijn. Niks is minder waar. Citroen is bijvoorbeeld juist heel basisch. De smaak van iets heeft dus niks te maken met de zuurvormende eigenschappen in het lichaam.
Zuur fruit
Denk aan citrusvruchten, bramen en bessen, appels, druiven, kiwi's en mango's, maar ook aan de producten daarvan (appelstroop, jam).
Volgens het 80% – 20% principe (80% basische voeding en 20% zuurvormende voeding) voor een goede zuur-base balans valt volkoren (spelt) brood in de categorie zuurvormende voeding.
Het eten van sinaasappels maakt je lichaam meer basisch: het alkaliseert je lichaam. Eet je een sinaasappeltje voor het sporten, dan verzuurt je lichaam dus minder snel omdat de basische waarden hoger liggen. Aanrader dus!
Gina Sam adviseert daarom om niet meer dan twee stuks sinaasappelen en tomaten per dag te eten en deze zelfs te vermijden als je veel last hebt van brandend maagzuur.
Tomaten: lekker, veelzijdig en supergezond
Tomaten zijn niet alleen lekker en veelzijdig, ze zijn ook erg gezond. Ze zijn een goede bron van vitamine C en K, lycopeen, kalium en foliumzuur. Tomaten dragen hierdoor onder andere bij aan een gezond hart en vaatstelsel, sterke botten en een mooie huid.
Een gemiddeld verzuurd lichaam kan last hebben van vermoeidheid, gewrichtspijnen, haaruitval, weinig energie en huidongemakken. Een sterk verzuurd lijf gaat een stapje verder. Je kunt dan kampen met aandoeningen zoals jicht, artrose, fibromyalgie en eczeem,” aldus Peter-Ernst.
Citroen smaakt namelijk zuur maar is voor ons lichaam juist basisch. Wanneer je elke dag een glas met een beetje citroensap drinkt, help je je lichaam een gezonde PH-waarde te behouden. Citroensap prikkelt de lever om beter te ontgiften.
Zure voedingsmiddelen
Zoals gezegd zijn voedingsmiddelen die zuur smaken, zoals citroenen, niet per se zuurvormend. Zij dragen dus niet bij aan een mogelijk ongezonde zuurgraad. Wel kunnen mensen die veel last hebben van brandend maagzuur er baat bij hebben om dit zure eten te laten staan.