Ook laminaat kan uitzetten door wisseling van het klimaat, laminaat zet gemiddeld 0,4mm uit. Hou dan ook altijd rekening met de afstand tussen de muur en de vloer.
Laminaat heeft een uitzettingscoëfficiënt: de uitzettingsgraad per meter laminaat is zo'n 2mm. Wanneer er dus sprake is van een ruimte van 5 meter lang, hanteer je een uitzettingsvoeg van 10 mm.
Zorg bij het leggen van de eerste baan laminaat dat er 1 cm speling is tussen de muur en de vloer, dit kan door gebruik te maken van afstandsblokjes. Houdt ook tijdens het leggen van de daaropvolgende laminaat stroken 1 cm speling tussen de vloer en muren aan.
Laminaat zet uit wanneer de temperatuur toeneemt. En het krimpt ook weer wanneer de temperatuur afneemt. Deze veranderingen noemt men 'het werken' van een vloer.
Zorg ervoor dat je genoeg hebt.
Voor een ruimte met een regelmatige vorm, kun je uitgaan van 5% extra vloer. Voor complexere ruimtes met veel hoeken, bochten, enz. raden we 10% extra aan.
Het verschil tussen zomer en winter kan al snel een centimeter zijn. Het laminaat komt omhoog door krapte aan beide kanten. Houd daarom bij elke muur een marge van minimaal 1 centimeter, zodat de vloer kan uitzetten. Een goede vloerenspecialist gebruikt uitzettingsvoegen en overgangsprofielen bij muren en kozijnen.
'De toegestane wettelijke afwijking is 3mm per lopende meter', weet hij te vertellen. 'In geval van discussie kan je de wettelijke vaststelling hiervan laten uitvoeren door een gerechtelijk expert, of anders door een architect.
Wij adviseren minimaal 10 en maximaal 15 mm ruimte tussen het laminaat en de muur aan te houden.
Eenmaal gezwollen laminaat is niet meer te herstellen. Omdat laminaat voorzien is van een kliksysteem kan de vloer er dus wel uitgehaald worden. Dit kun je doen om de schade te beperken. Te nat dweilen zal je vloer ook op den duur aantasten.
Snij enkele pakken laminaat open en meng ze door elkaar. Leg de eerste rij recht en respecteer een uitzetvoeg van minstens 8 millimeter.
Maar waarom gebruik je afstandhouders bij laminaat? Met afstandhouders, ofwel afstandspietjes, voorkom je dat je laminaat te strak tegen de muur legt. Plaats ze tussen de muur en het laminaat alvorens je begint met leggen. De afstand tussen het laminaat en de muur verberg je later met een plint.
Uw laminaat kunt u het beste in de richting de lange zijde van de kamer leggen. Dat wil zeggen dat de planken in de lengte van de kamer leggen, op deze manier verlengt u namelijk de kamer optisch een stuk. In vierkante kamers kunt u het beste het laminaat leggen richting het raam, dus het licht.
Bij het leggen van de laatste rij planken moet je de planken in de lengte zagen. Het is handig om de laatste plank precies evenwijdig aan de voorzijde van de voorlaatste plank te leggen. Vergeet daarbij niet om eerst de afstandswiggen van 8 mm te plaatsen. Een nieuwe plank schuif je tegen de wiggen aan.
Laminaat reageert niet alleen op plassen water of ander vocht, maar ook op de onzichtbare luchtvochtigheid. Meestal is deze luchtvochtigheid de reden van het bol gaan staan van de laminaat vloer. De vloer is overal even vochtig geworden en zo gelijkmatig uitgezet.
Wanneer de waterschade minimaal is, kan je met behulp van een ontvochtiger en/ of een ventilator de natte planken goed drogen. Zijn de planken langdurig nat of vochtig geweest? Dan zullen deze delen waarschijnlijk niet meer te herstellen zijn. Haal dan deze planken los en vervang ze voor een aantal nieuwe planken.
Hoe lang moet laminaat acclimatiseren? De vloer moet 48 uur acclimatiseren in een gesloten verpakking. De verpakking legt u neer in de te beleggen ruimte bij een temperatuur van minimaal 18 graden Celsius. Bij het acclimatiseren moet het laminaat midden in de kamer liggen, dus niet tegen een wand.
In vochtige perioden kan het voorvallen dat je vloer omhoogkomt. Dat komt doordat vocht je laminaatplanken kan doen uitzetten of krimpen. In combinatie met planken die te dicht bij de muur liggen kan je laminaatvloer daardoor omhoogkomen.
Standaard laminaat is niet bestand tegen vocht, en dit kunt u dus niet in de doucheruimte leggen. Wel op een andere plek in de badkamer is dit mogelijk, bijvoorbeeld op de plaats waar u zich afdroogt. Als de vloer even nat wordt, doordat u net uit de douche komt, kan dit geen kwaad.
Weer of schimmelvlekken van het laminaat verwijderen
Wanneer dit wel gebeurd heb je kans dat de schimmel zich verspreid door de rest van je woning. Maak daarom de plek eerst nat met water en ontsmettingsmiddel. Probeer het eerst met natuurlijke middelen, om het laminaat zo mooi mogelijk te houden.
We raden aan om van start te gaan in de linker hoek van de langste muur in de ruimte en de planken in dezelfde richting als de voornaamste lichtbron (bv.: het voornaamste raam) te plaatsen. De planken worden altijd van links naar rechts geplaatst. Een Quick-Step laminaatvloer plaatsen is vrij eenvoudig.
Werk bij het leggen van je laminaat altijd vanuit een hoek. Begin bij de grootste ruimtes, zo kun je de reststukjes laminaat nog gebruiken voor de kleinere ruimtes. Tip: Laat je vloer altijd acclimatiseren.
Als u zelf al een (laminaat)vloer heeft liggen of als de vorige eigenaars een (oubollige) vloer hebben gelegd dan kunt u in principe zonder problemen laminaat over laminaat leggen.
Voor vloeren bedraagt de toelaat-bare bijkomende doorbuiging maximaal 0,003 maal de overspanning en voor daken maximaal 0,004 maal de overspanning. Wanneer steenachtige wanden op de vloer zijn geplaatst, bedraagt de toelaatbare bijkomende doorbuiging maximaal 0,002 maal de overspanning.
Inzake de vlakheid mag de vloer een maximale afwijking vertonen van 2 mm gemeten onder een rei van 1,5 meter. Indien de ondervloer niet aan bovenstaande eisen voldoet, dan kan het voorkomen dat er aanpassingen aan de ondervloer moeten plaatsvinden.
De vlakheden die voor cementdekvloeren worden overeengekomen, vallen meestal in de vlakheidsklasse 2 t/m 4. De vlakheid en de evenwijdigheid moet bij voorkeur worden beoordeeld op het moment dat de vloer nog niet in gebruik is genomen of is belast en er nog geen deformaties in de bouwconstructie zijn opgetreden.