Aan het spiraaltje zitten twee draadjes vast, die een klein stukje uit de baarmoedermond komen. Als er zachtjes aan deze draadjes wordt getrokken komt het spiraaltje los van de baarmoeder. Het verwijderen van het spiraaltje wordt niet als pijnlijk ervaren, het is niet vergelijkbaar met het zetten van het spiraaltje.
De huisarts verwijdert het spiraaltje door aan de touwtjes te trekken. Dit gaat heel snel. Het doet heel kort pijn. Het doet minder pijn dan het plaatsen.
Het spiraaltje verwijderen
Het verwijderen duurt minder lang dan het plaatsen. De arts trekt met een speciale tang zachtjes aan de draadjes van het spiraaltje. Dat kan tijdelijk wat pijn veroorzaken, die meestal minder erg is dan de pijn bij de plaatsing.
Om het spiraaltje met hormonen te verwijderen, trekt de verloskundige voorzichtig aan de draadjes. Doe dit nooit zelf! Je kunt na het verwijderen van een hormoonspiraaltje snel weer vruchtbaar zijn. Als je wilt, kan na het verwijderen meteen een nieuw spiraaltje worden geplaatst.
In de regel komt na het verwijderen van de Mirena de menstruatie weer heel snel op gang, maar het is niet zo dat dit bij alle gebruikers zo is. Zoals reeds gesteld is, kan het tot enkele maanden duren voordat er weer een menstruatie is.
Als je spiraaltje verwijderd is, ben je in principe direct vruchtbaar. Soms kun je al zwanger worden binnen een maand! Omdat een spiraal geen invloed heeft op jouw cyclus. Wil je nog niet direct zwanger worden, gebruik dan een condoom tijdens seks!
De hormoonspiraal, prikpil en het implantatiestaafje veroorzaken niet meer gewichtstoename dan andere anticonceptiva. Deze anticonceptiemiddelen met enkel progestagenen stonden erom bekend dat ze meer gewichtstoename veroorzaken dan combinatiepreparaten van oestrogeen en progestageen, zoals de pil.
Het is normaal dat je na de plaatsing buikkrampen of een zeurend gevoel in de onderbuik krijgt. Onregelmatig bloedverlies komt ook voor omdat het lichaam moet wennen aan het spiraaltje. Deze klachten kunnen 3 tot 6 maanden duren, hierna is het lichaam gewend aan het spiraaltje.
Een hormoonspiraaltje moet om de 5 jaar of 6 jaar vervangen of verwijderd worden. Dit kan natuurlijk ook eerder, bij een kinderwens of als je wilt overstappen naar een ander anticonceptiemiddel bijvoorbeeld. Om het spiraaltje met hormonen te verwijderen, trekt de arts voorzichtig aan de draadjes. Doe dit nooit zelf!
Het koperspiraaltje kan 5 of 10 jaar blijven zitten (dat hangt af van het soort koperspiraal). Wanneer je het spiraaltje laat verwijderen ben je niet meer beschermd. Je kan dan meteen weer zwanger raken. Het koperspiraaltje voorkomt niet dat je een soa krijgt.
Spiraaltje laten verwijderen
Een spiraaltje moet iedere 5-10 jaar vervangen worden. Eerder weg laten halen kan natuurlijk ook, bijvoorbeeld als je zwanger wilt worden of een andere vorm van anticonceptie wilt gaan gebruiken.
Als het systeem wordt uitgestoten, bent u niet meer beschermd tegen zwangerschap. De mogelijke symptomen van uitstoting zijn pijn en abnormaal bloedverlies, maar Mirena kan er ook uit komen zonder dat u er iets van merkt.
Mirena is een hormoonspiraaltje waarmee je hoogstens 6 jaar bent beschermd tegen zwangerschap. Als je na 6 jaar bent vergeten om op tijd je hormoonspiraaltje te vervangen voor een nieuw hormoonspiraaltje of ander anticonceptiemiddel, raadpleeg dan je arts voor advies.
Verwijderen van een spiraaltje (IUD) waarvan het touwtje niet te vinden is. Het spiraaltje wordt via de hysteroscoop in de baarmoederholte opgezocht en kan meestal gemakkelijk met een tangetje worden verwijderd. Als het spiraaltje erg vastzit in de wand van de baarmoeder, kan de ingreep moeilijker zijn.
Als men twijfels heeft over het feit of men al dan niet in de menopauze is, kan men twee bloedafnames doen, met enkele weken ertussen. Op die manier ziet men of de eierstokken nog actief zijn. Op advies van de gynaecoloog kan het spiraaltje verwijderd worden als men in de menopauze is.
Uw menstruatie kan onregelmatig worden of wegblijven. Blijft u last houden? Raadpleeg dan uw arts. Andere bijwerkingen zijn rugpijn, buikpijn, misselijkheid, hoofdpijn, pijnlijke of gespannen borsten, dikke enkels en voeten, minder zin in vrijen.
De uiteinden van de draadjes, die uit de baarmoedermond komen, zijn zo soepel dat je die ook die niet voelt tijdens het vrijen. Je kunt de draadjes wel voelen met je vinger. Soms zijn de draadjes om de baarmoedermond heen gekruld en is het moeilijker om ze te voelen.
Voel je het hormoonspiraaltje tijdens het vrijen? Als het spiraaltje op de juiste plaats zit, voel je het niet zitten. Als je het wel voelt, check dan even bij je dokter of het spiraaltje op de juiste plaats zit. Bij het vrijen kan je partner de draadjes eventueel voelen.
Kyleena® is het kleine zusje van het Mirena® spiraal. De werkzame stof in beiden spiralen is het hormoon levonorgestrel. Het grootste verschil tussen de twee is de hoeveelheid levonorgestel. De Mirena® bevat totaal 52mg t.o.v. Kyleena® 19,5mg.
De voornaamste risico's hebben te maken met het plaatsen van het spiraaltje zelf, nl. perforatie en risico op infecties. Het spiraaltje wordt soms ook uitgestoten door het lichaam. Deze risico's zijn echter uiterst zeldzaam.
Meestal wordt het hormoon houdend spiraaltje gebruikt als anticonceptiemiddel. Het werkt ook goed wanneer je bijvoorbeeld veel last hebt van hevige menstruaties of wanneer je overgangsklachten hebt. Het hormoon houdend spiraaltje onderdrukt de eisprong en daardoor bouw je geen of nauwelijks baarmoederslijmvlies op.
Het meest bekende hormoonspiraaltje is het Mirena-spiraal. Deze kost rond de 160 euro.
Voor het plaatsen van een spiraaltje of een ander anticonceptiemiddel geldt alleen een eigen risico als dit wordt gedaan door een gynaecoloog. Bij plaatsing door de huisarts of verloskundige betaal je geen eigen risico. Ook als je jonger dan 18 bent, betaal je geen eigen risico.
Het plaatsen of verwijderen van de spiraal/hormoonstaaf krijgt u vergoed uit de basisverzekering. U betaalt geen eigen risico. Regelt uw gynaecoloog het spiraaltje voor u? Dan krijgt u dit vergoed uit uw basisverzekering en betaalt u eigen risico Voor sommige zorg betaalt u eerst zelf een bedrag.