Maatjes zijn lekker én gezond!Ze bevatten tal van voedingsstoffen, hoogwaardige eiwitten en zijn een bron van Omega 3. Deze vetzuren staan bekend om hun heilzame effect op het cholesterolgehalte, en bovendien verlagen ze het risico op hart- en vaatproblemen.
Als je een normale gezouten haring eet, zit je al op 1 gram. Zoute haringen zijn dus prima vanwege hun vet, maar minder goed vanwege het zoutgehalte. Eén zoute haring eten, kan geen kwaad. Maar met twee achter elkaar eet je echt te veel zout.
Haring valt in de categorie 'gezonde vette vis, net zoals zalm en makreel. Goed vet, namelijk omega-3 meervoudig onverzadigde vetzuren. Die vetten helpen beschermen tegen hart- en vaatziekten. En het omega-3 vetzuur 'DHA' ondersteunt het functioneren van de hersenen.
Haring is een vette vis. Vette vis is een gezonde keuze en staat in de Schijf van Vijf. Het advies is om 1 keer in de week vis te eten, bij voorkeur vette vis.
Maar het blijft natuurlijk wel vet: Per 100 gram levert een maatjesharing ongeveer 222 kcal/932 kJ. Daarnaast is haring ook rijk aan hoogwaardige eiwitten en bevat het een hele reeks vitamines: A1, B1, B2, B6, B12, C, D en E.
Maar vette vis (zalm, makreel en haring) is minstens zo goed voor de lijn. Hierin zitten góede vetten die noodzakelijk zijn voor onder andere gezonde bloedvaten, en die helpen je cholesterol laag te houden. Bovendien zit er in vette vis vitamine D en een tekort hieraan belemmert gewichtsverlies.
Wat zijn maatjes eigenlijk? Maatjes zijn 'maagdelijke' haringen die een hoog vetgehalte hebben en vaak als rauwe, gepekelde lekkernij geserveerd worden. De jonge haringvissen zijn in de wintermaanden meestal nog vrij mager.
Vis eten is hartstikke gezond, maar meer is niet altijd beter. Meer dan twee porties per week vis eten levert niet of nauwelijks extra effect op. Alleen mensen die een verhoogd risico lopen op hart- en vaatziekten of eerder een hartinfarct of beroerte hebben doorgemaakt, kunnen wel baat hebben bij meer vis.
Zo eet je Hollandse Nieuwe
Dat pak je zo aan: pak met de hand de staart vast, tussen je duim en wijsvinger. Als je wilt, haal je 'm door de uitjes. Als je de haring vast hebt, laat je 'm in de lucht bungelen en doe je je hoofd een beetje naar achteren. Breng de vis naar je mond en hap er een stukje af.
Toch is de voedingswaarde van kibbeling niet enorm slecht. 100 gram kibbeling bevat zo'n 220 calorieën en maar liefst 24,5 gram eiwit en 13,8 gram vet. Daarnaast bevat deze gefrituurde snack ongeveer 13 gram koolhydraten en 1 gram vezel. Door deze hoge hoeveelheid eiwitten is kibbeling een best gezond tussendoortje.
Voor een gezond voedingspatroon is het advies om 1x per week vis te eten, of schaal- en schelpdieren. Kies bij voorkeur vette vis, zoals makreel, haring, sardines of zalm. Daarin zit het meeste omega-3: een gezond visvetzuur. Een portie van 100 gram bevat ongeveer 7 keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.
In Nederland eten we vrij weinig vis. Gemiddeld staat er 1 keer per 2 weken vis op het menu. De Hartstichting adviseert om 1 keer per week vis te eten, bij voorkeur vette vis. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het eten van een portie vis per week je kans op hart- en vaatziekten verlaagt.
Een vis die slechts licht gezouten is, is daarom de beste keuze. Zure haring en rolmops zijn op zich ook gezond, maar zure haring bevat wel wat meer verzadigde vetten en calorieën dan zoute haring. Ook rolmopsen bevatten meer calorieën dan reguliere haring.
Vis en cholesterol
Vis, en dan vooral de vette soorten, bevat speciale omega-3 vetzuren. Vis bevat visvetzuren die heel gezond zijn voor je cholesterol én voor je hart. Je krijgt genoeg visvetzuren binnen als je elke week een keer vette vis eet zoals zalm, makreel, sardines of haring.
Eet je Hollandse Nieuwe rauw? Veel mensen denken dat je haring rauw uit de zee eet, maar dat is niet het geval. Haring wordt namelijk direct na vangst gekaakt: de ingewanden van de haring worden verwijderd, op de alvleesklier na. Enzymen die in de alvleesklier zitten laten de haring vervolgens rijpen.
DHA en EPA: Vette vis (makreel, zalm, sardientjes, ansjovis en haring) bevat 2,5-5 gram omega 3 per 100 gram, waarvan haring de kroon spant.
Na september mag de term Hollandse Nieuwe niet meer gebruikt worden en heet dezelfde haring dus 'maatjesharing'. Deze naam komt van de vroegere benaming 'maagdelijke haring' omdat deze haring nog geen hom of kuit bevat. De woorden 'maagdelijke en haring' zijn verbasterd tot het woord 'maatjesharing'.
Hoe herken ik een goed maatje? “Een vers maatje moet glanzen en dus vet lijken”, verduidelijkt Vera. “Het moet ook een rode kleur hebben aan de buik waar de graat heeft gezeten.
Maatjesharing is de eerste, jonge haring van het seizoen die geschikt is voor consumptie. In Nederland spreekt men van Hollandse nieuwe. Het woord "maatje" is een verbastering van maagdenharing (maagd, omdat de jonge vis nog geen hom of kuit bevat).
Vis eten is gezonder dan vlees, doordat je bij het eten van vis een hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren zoals omega 3 binnenkrijgt. Vlees daarentegen bevat alleen verzadigd vet, wat onder andere een stijging kan geven van het LDL-cholesterol. Daarnaast is rood vlees moeilijker te verteren voor de darmen.
Roofvissen zoals zwaardvis, marlijn, snoekbaars, tonijn en haai zijn ook minder veilig. Dat komt doordat roofvissen aan het eind van de voedselketen zitten en andere dioxine houdende vissen eten. Deze vissen bevat vooral veel methylkwik. Tonijn bijvoorbeeld kunt u beter niet meer dan één keer per maand eten.
Zowel verse als ingeblikte vis heeft gezondheidsvoordelen. De voedingswaarde is vrijwel gelijk. Dat komt doordat vis in blik zo snel verwerkt wordt. Al binnen 24 uur wordt de vangst ingeblikt, zodat de voedingswaarde intact blijft.
Namelijk omdat het een gezonde keuze is, de vis veel proteïne bevat en je hier snel door verzadigd raakt. Natuurlijk is gerookte haringfilet ook vet, maar dit zijn voornamelijk meervoudige onverzadigde vetten. En die zijn juist heel goed voor je gezondheid. En daarnaast bevat gerookte haring ook nog veel vitamine D.
Kabeljauw is rijk aan veel verschillende vitamines en mineralen die allemaal een gezonde werking hebben in het lichaam. Zo bevat kabeljauw onder andere vitamine B11 (foliumzuur), vitamine B12, kalium, fosfor en magnesium. Vitamine B11, ook wel foliumzuur genoemd, is nodig voor de aanmaak van rode en witte bloedcellen.
Haring in tomatensaus is heel gezond
Vette vis zoals haring is heel gezond, ook onze haring in tomatensaus. Het Voedingscentrum raadt dan ook aan om minimaal twee keer in de week vis te eten. Vis zit namelijk een bron van vitamines en mineralen.